Categories: ΣΚΑΝΕΡ

Δεν είμαστε μόνοι. 2.

Ο κόσμος τις μέρες του ιού, μοιάζει να έχει αποκτήσει μια δυστοπική ομοιομορφία. Έρημες μεγαλουπόλεις, ανθρώπινες φιγούρες μακρυά σε απόκοσμα τοπία, πρόσωπα κρυμμένα πίσω από μάσκες ή παράθυρα, νοσοκομεία, άρρωστοι, φέρετρα. Παντού.

Αν κάποιος, όμως, κοιτάξει πιο προσεκτικά, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι οι διαφορές δεν εξαλείφθηκαν, δεν πρόκειται για έναν ιό-εκδικητή των αδικημένων, ούτε για πολεμιστή των ανισοτήτων που δυναστεύουν τον ανθρώπινο πολιτισμό. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για μεγαλύτερη εξάπλωση της φτώχειας και της πείνας στις ήδη φτωχές κι αναπτυσσόμενες χώρες, ο ΟΗΕ κάνει έκκληση για παύση των πολεμικών συρράξεων ή έστω μείωση της έντασής τους για να μην υποφέρει κι άλλο ο πολύπαθος, άμαχος πληθυσμός.

Οι άνεργοι και ανασφάλιστοι στις ΗΠΑ έφτασαν τα δύο εκατομμύρια μόνο την τελευταία εβδομάδα, ενώ κάποιοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζουν να υπαινίσσονται απολυταρχικές μεθόδους διακυβέρνησης και καταστολής δικαιωμάτων και ελευθεριών, στο όνομα του ιού, με φυλακίσεις, απαγορεύσεις και περιορισμούς. Δεν είμαστε μόνοι σε αυτό, νούμερο δύο.

Άντρας περπατά στο έρημο Μπροντγουέι, η περιοχή του Μανχάταν που συνήθως είναι γεμάτη από ανθρώπους που ψωνίζουν και τουρίστες. Το περίφημο κτίριο Chrysler φαίνεται στο βάθος της λεωφόρου. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 06 Απριλίου 2020. Η πόλη της Νέας Υόρκης θεωρείται αυτή την στιγμή, το επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες και εξακολουθεί να ζητείται από τους ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι για να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου.
EPA / JUSTIN LANE

Μια παρέα παιδιών παίζει ποδόσφαιρο στην ταράτσα ενός κτιρίου, την εποχή του κορωναϊού. Μπουένος Άιρες, Αργεντινή, 06 Απριλίου 2020.
EPA / Juan Ignacio Roncoroni

Γκράφιτι του sreet artist Hijackhart δείχνει δύο στρατιώτες που αγωνίζονται ενάντια στον κορωναϊό, φορούν μάσκες προσώπου, για όπλο έχουν απολυμαντικό σπρέι και για βόμβες χαρτιά υγείας. Εν μέσω της πανδημίας covid-19 στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, ΗΠΑ, 06 Απριλίου 2020.
EPA / ETIENNE LAURENT

Άντρας παρατηρεί το ηλιοβασίλεμα μπροστά από την θάλασσα, στην παραλία Barra de Tijuca στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας στις 06 Απριλίου 2020. Σε όλη την Λατινική Αμερική έχουν επιβληθεί αυστηρά μέτρα απομόνωσης του πληθυσμού, για την αποφυγή της εξάπλωσης της επιδημίας Covid-19.
ΤEPA / Antonio Lacerda

Ένας πολίτης σε καραντίνα κοιτάζει έξω από το παράθυρο του σπιτιού του, στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, 07 Απριλίου 2020. Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται σε αποκλεισμό, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού και της νόσου Covid-19.
EPA/AHMAD YUSNI

Ένας εργάτης που εργάζεται με μεροκάματο, περιμένει στον δρόμο για δουλειά, κατά τη διάρκεια της επιβολής καραντίνας στην επαρχία Sindh, εξαιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωναϊού. Καράτσι, Πακιστάν, 07 Απριλίου 2020.
ΕΡΑ / SHAHZAIB AKBER

Πασχαλινά σοκολατένια αυγά και γλυκά για πώληση τοποθετούνται στα ράφια του ακριβού ιταλικού καταστήματος ντελικατέσεν Eataly, στη γειτονιά Ostiense. Ρώμη, Ιταλία, 07 Απριλίου 2020.
EPA / RICCARDO ANTIMIANI

Ο Jose Luis Gonzalez, κατασκευαστής φερέτρων και δήμαρχος της κωμόπολης Pinor στην περιοχή της Γαλικίας, μεταφέρει ένα φέρετρο στο εργαστήριό του. Βορειοδυτική Ισπανία, 07 Απριλίου 2020. Οι κατασκευαστές φερέτρων σε όλον τον κόσμο, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην τεράστια ζήτηση, που οφείλεται σε θανάτους που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωναϊού.
EPA / Brais Lorenzo

Πακιστανοί συμμετέχουν σε εθελοντική αιμοδοσία για τα παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού, εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας της νόσου COVID-19. Πεσαβάρ, Πακιστάν, 07 Απριλίου 2020. Οι ασθενείς με αναιμία στο Πακιστάν υποφέρουν, λόγω της σοβαρής έλλειψης σε αποθέματα αίματος που παρατηρείται.
EPA / ARSHAD ARBAB

Η συνέντευξη τύπου του Ιάπωνα πρωθυπουργού Shinzo Abe σε κρατικό τηλεοπτικό κανάλι, παρουσιάζεται σε ζωντανή μετάδοση σε γιγαντοοθόνη στην περιοχή του Shinjuku στο Τόκιο, Ιαπωνία, 07 Απριλίου 2020. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της αύξησης των περιστατικών μόλυνσης από τον κορωναϊό.
EPA / JIJI PRESS

Ένα από τα παιδιά της οικογένειας Lotfi, έχει σκαρφαλώσει σε δέντρο κοντά στο σπίτι τους, κατά τη διάρκεια της αυτο-απομόνωσής τους. Torokbalint, Ουγγαρία, 07 Απριλίου 2020. Λόγω της πανδημίας του κορωναϊού, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει εφαρμόσει εθνικόν αποκλεισμό και κλείσμο των συνόρων, που θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 11 Απριλίου.
EPA / Zoltan Balogh

Ένα φέρι μπόατ αντανακλάται στην τζαμαρία κλειστού καφέ, κοντά στο σταθμό Karavoy στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, 07 Απριλίου 2020. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν ανακοίνωσε ότι κλείνει τα σύνορα 31 μητροπολιτικών πόλεων, ως μέτρο για τη συγκράτηση της επιδημίας του κοροναϊού. Η χώρα αποφάσισε επίσης να σταματήσει όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις, να διακόψει προσωρινά την λειτουργία των σχολείων και να αναστείλει τις αθλητικά γεγονότα.
EPA / SEDAT SUNA

Μέλος της Πολιτικής Προστασίας της Βενεζουέλας απολυμαίνει δρόμο, ως προληπτικό μέτρο κατά της εξάπλωσης του κοροναϊου. Καράκας, Βενεζουέλα, 07 Απριλίου 2020.
EPA / RAYNER PENA R

Εργαζόμενη που φορά μάσκα, μεταφέρει στα χέρια μια κούκλα βιτρίνας. Τόκιο, Ιαπωνία, 08 Απριλίου 2020. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 07 Απριλίου, εν μέσω αύξησης των περιπτώσεων μόλυνσης από κοροναϊό και της νόσου COVID-19.
EPA / KIMIMASA MAYAMA

Καλλιτέχνιδα δρόμου προετοιμάζεται για παράσταση σε πλατεία, για να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους της Πράγας. Τσεχία, 07 Απριλίου 2020. Η τσεχική κυβέρνηση επέβαλε αποκλεισμό κυκλοφορίας στους πολίτες της χώρας, σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας της ασθένειας COVID-19.
EPA / MARTIN DIVISEK

Γυναίκα φοράει μια σακούλα στο πρόσωπο, λόγω έλλειψης χειρουργικών μασκών, για προστασία, καθώς πλένει τα χέρια της με σαπούνι και νερό σε μια πλευρά του δρόμου. Οι δεξαμενές νερού και τα σαπούνια διανέμονται από το Ghetto Foundation, μια μη κυβερνητική οργάνωση, στις φτωχογειτονιές του Mathare, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στο Ναϊρόμπι. Κένυα, 08 Απριλίου 2020. Ο Πρόεδρος της Κένυας Uhuru Kenyatta στις 06 Απριλίου, επέβαλε απαγόρευση μετακίνησης 21 ημερών, προς και από το Ναϊρόμπι και τρεις άλλες κομητείες που χαρακτηρίστηκαν ως περιοχές υψηλού κινδύνου, λόγω του αριθμού των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 που αναφέρθηκαν από αυτές τις κομητείες.
ΕΡΑ / DANIEL IRUNGU

Άστεγος άντρας φοράει μια μάσκα στο πρόσωπο, καθώς περπατάει μέσα από τους δρόμους των φτωχογειτονιών του Mathare, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στο Ναϊρόμπι. Κένυα, 8 Απριλίου 2020. Σε όλο το Ναϊρόμπι και σε άλλες τρεις κομητείες, έχει κυρηχθεί αποκλεισμός και απαγόρευση κυκλοφορίας, αφού χαρακτηρίστηκαν ως περιοχές υψηλού κινδύνου λόγω του αριθμού των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 που αναφέρθηκαν από αυτές τις κομητείες.
ΕΡΑ / DANIEL IRUNGU

Γυναίκα υπάλληλος σε εταιρεία ντελίβερι, με προστατευτική μάσκα στο πρόσωπο, τρέχει κατά μήκος ενός δρόμου στη Μόσχα.
Ρωσία, 07 Απριλίου 2020. Οι ρωσικές αρχές έχουν επεκτείνει τα μέτρα αποκλεισμού και απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Απριλίου σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της νόσου COVID-19, που προκαλείται από το SARS-CoV-2.
EPA / YURI KOCHETKOV

Ένα μικρό αγόρι τρέχει πίσω από τον μπαμπά του κυνηγώντας μια μπάλα σε πάρκο στο Παρίσι. Γαλλία, 07 Απριλίου 2020. Η Γαλλία βρίσκεται κι αυτή, κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας και συνάθροισης ανθρώπων, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του κορωναϊού SARS-CoV-2. Ο δήμαρχος του Παρισιού και η αστυνομία αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις αθλητικές δραστηριότητες από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ., από τις 08 Απριλίου 2020.
EPA / MOHAMMED BADRA

Υγειονομικό προσωπικό της εταιρείας ασθενοφόρων της Santa Rita, προετοιμάζεται για τη μεταφορά ασθενών με την νόσο covid-19. Στο Cali της Κολομβίας, 07 Απριλίου 2020.
EPA / Ernesto Guzman

Πανοραμική θέα της Μπογκοτά το βράδυ. Κολομβία, 07 Απριλίου 2020. Η Κολομβία εφάρμοσε προληπτική απομόνωση σε ολόκληρη τη χώρα από τις 24 Μαρτίου και την παρέτεινε έως τις 27 Απριλίου, εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημικής κρίσης από κοροναϊό.
EPA / MAURICIO DUENAS CASTANEDA

Η τετράχρονη Σόφια κάνει τις ασκήσεις της στο σπίτι, παρακολουθώντας τον δάσκαλό της του νηπιαγωγείου από την οθόνη του υπολογιστή. Στο Domodedovo, έξω από τη Μόσχα. Ρωσία, 08 Απρίλιος 2020. Οι ρωσικές αρχές επέκτειναν την καραντίνα στο σπίτι, μέχρι τα τέλη Απριλίου για να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2.
ΕΡΑ / SERGEI ILNITSKY

Ινδός άνδρας με το πρόσωπό του καλυμμένο με μαντήλι, περπατάει σε δρόμο με κλειστά καταστήματα στην περιοχή Sadar Bazar, κατά τη διάρκεια γενικής καραντίνας, λόγω της εξάπλωσης του ιού SARS -CorV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Νέο Δελχί, Ινδία, 08 Απριλίου 2020.
EPA / STR

Ένας αχθοφόρος τραβά καρότσα με λαχανικά, κοντά στην κεντρική αγορά φρούτων και λαχανικών στο Αμμάν, Ιορδανία, 08 Απριλίου 2020. Η κεντρική αγορά φρούτων και λαχανικών στην πόλη του Αμμάν είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για τους εκατοντάδες υπαίθριους πωλητές, οι οποίοι επιτρέπεται να πωλούν τα προϊόντα τους καθημερινά μεταξύ 10 π.μ. με 6μ.μ., από τις 25 Μαρτίου. Η Ιορδανία είναι μια από τις πρώτες χώρες που άρχισαν περιορισμούς, για την προστασία του πληθυσμού από την εξάπλωση της νόσου Covid-19.
EPA / ANDRE PAIN

Ο εργαζόμενος της εταιρείας Misha Akerholm (δ) εργάζεται σε ένα προσχέδιο, που στοχεύει να βοηθήσει τους γιατρούς στη δουλειά τους, στην πόλη Pietarsaari, Φινλανδία, 08 Απριλίου 2020. Η SMK Design Company δημιουργήθηκε αρχικά για να κατασκευάζει λογότυπα εταιρειών σε ακρυλικά υλικά, για εσωτερική χρήση σε γραφεία και προσόψεις. Οι επιχειρήσεις όμως, επλήγησαν λόγω της κρίσης του κοροναϊού και οι παραγγελίες σταμάτησαν να έρχονται. Η εταιρεία άρχισε να ψάχνει για εναλλακτικές λύσεις και αποφάσισε να αλλάξει τη γραμμή παραγωγής σε ακρυλικές ασπίδες. Μετά από κάποια διαφήμιση και την διάθεση πληροφοριών σχετικά με τη νέα σειρά προϊόντων τους σε κοινωνικά και άλλα μέσα ενημέρωσης, οι παραγγελίες άρχισαν πάλι να φτάνουν απ’ όλη τη Φινλανδία και άλλα μέρη της Σκανδιναβίας.
EPA / KIMMO BRANDT

Μια παρέα κεφάτων αντρών πίνει στο δρόμο, μετά την άρση του αποκλεισμού στην πόλη Γουχάν. Κίνα, 08 Απριλίου 2020. Η περιοχή της Γουχάν υπήρξε το παγκόσμιο επίκεντρο της έκρηξης της επιδημίας του νέου κορωναϊού. Ο γενικός αποκλεισμός για τους κατοίκους της περιοχής τελείωσε στις 8 Απριλίου, επιτρέποντας στους ανθρώπους να βγουν από τα σπίτια τους μετά από περισσότερο από δύο μήνες.
EPA / ROMAN PILIPEY

Θέα από ψηλά του πολυσύχναστου υπαίθριου παζαριού Port Said στο Κάιρο. Αίγυπτος, 8 Απριλίου 2020. Οι αρχές της Αιγύπτου, στις 8 Απριλίου, διεύρυναν για άλλες δύο εβδομάδες, την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε αρχικά επιβληθεί στις 25 Μαρτίου, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας της ασθένειας Covid-19 που προκλήθηκε από τον κοροναϊό του SARS-CoV-2.
EPA / KHALED ELFIQI

Μια αεροφωτογραφία δείχνει μια σχεδόν έρημη, από ανθρώπους κι αυτοκίνητα, λεωφόρο στο Ανόι. Βιετνάμ, 09 Απριλίου 2020. Την 1η Απριλίου το Βιετνάμ εφάρμοσε εθνικό, κοινωνικό αποκλεισμό, για δύο εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την εξάπλωση του κοροναϊού και της νόσου COVID-19.
EPA / LUONG THAI LINH

Ρουμάνοι υπάλληλοι απολυμαίνουν ένα δρόμο στο Βουκουρέστι. Ρουμανία, 8 Απριλίου 2020. Τα 19 εκατομμύρια των κατοίκων της Ρουμανίας ζουν υπό πλήρη εθνική απομόνωση, με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19 που προκαλείται από τον κοροναϊό του SARS-CoV-2.
EPA / ROBERT GHEMENT

Υπάλληλοι νοσοκομείου και εργαζόμενοι σε εταιρεία κηδειών μεταφέρουν ένα άψυχο σώμα, από ένα προσωρινό κινητό νεκροτομείο, το οποίο δημιουργήθηκε λόγω έλλειψης χώρου στο νοσοκομείο, σε βαν της ιδωτικής εταιρείας. Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 08 Απριλίου 2020. Η Νέα Υόρκη παραμένει το επίκεντρο της έκρηξης του κοροναϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες και υπάρχουν συνεχείς ανησυχίες ότι το σύστημα υγείας δεν θα μπορεί, σε λίγο καιρό, να φροντίζει τον όγκο των ασθενών που νοσούν από τον COVID-19.
EPA / Alba Vigaray

Άνθρωποι απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο τους στο πάρκο Tempelhofer Feld, στο Βερολίνο της Γερμανίας. 08 Απριλίου 2020. Η γερμανική κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές εντείνουν τα μέτρα για την εξάλειψη της εξάπλωσης του κορωναϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Παρ’ όλα αυτά, οι λεγόμενοι κανονισμοί κοινωνικής απομάκρυνσης αμφισβητήθηκαν στη γερμανική πρωτεύουσα, με μια ηλιόλουστη μέρα και θερμοκρασίες μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 19 Απριλίου.
EPA / OMER MESSINGER

Νεαρός άντρας σε κανό με τον σκύλο του, στην παραλία Mordialloc, Αυστραλία, 09 Απριλίου 2020. Οι αυστηρότεροι κανονισμοί της κοινωνικής αποστασιοποίησης της επαρχίας Βικτώριας, ξεκίνησαν με απαγόρευση όλων των κοινωνικών δραστηριοτήτων, εκτός από τις βασικές υπαίθριες και αθλητικές δραστηριότητες κατά μόνας.
EPA / MICHAEL DODGE

Σκάνερ