Αυτό το ποδόσφαιρο με την μπάλα-πεπόνι, έχει καταλάβει κανείς πώς παίζεται;

Το λες απλά Αμερικανικό Ποδόσφαιρο, πιο «αμερικάνικα» φούτμπολ ή πιο «ψαγμένα» NFL (National Football League), όχι πάντως ράγκμπι όπως το αποκαλούν λανθασμένα αρκετοί από την εδώ μεριά του Ατλαντικού.  Γιατί στην απέναντι πλευρά του ωκεανού είναι ένα σπορ γύρω από το οποίο στήνεται μια τεράστια βιομηχανία αθλητικού θεάματος. Τα γήπεδα είναι γεμάτα, οι ομάδες εύρωστες οικονομικά και γενικότερα ο χορός δισεκατομμυρίων δολλαρίων συνιστά μια αγορά πάνω ακόμα και από το ΝΒΑ, κάτω μόνο από το MLB (την επαγγελματική λίγκα του μπέιζμπολ). Σιγά-σιγά βέβαια η επέκταση προς την Ευρώπη γίνεται πραγματικότητα. Όχι μόνο τηλεοπτικά π.χ. μέσω του Super Bowl (του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον κόσμο) που είναι ο τελικός-υπερθέαμα, αλλά και με ματς που διεξάγονται στην ήπειρό μας, όπως συνέβη πρόσφατα στο Wembley του Λονδίνου. 

«Και πού κολλάει η Ελλάδα με όλα αυτά»; θα πείτε. Υπάρχουν πολλοί φανεροί και κρυφοί θαυμαστές του σπορ, που όμως δεν μπορούν να βρουν, όπως κι ο υπογράφων, ένα μέρος ή μερικά ακόμη άτομα με τα οποία θα συζητούν καθαρά για ποδόσφαιρο, χωρίς να μπάινει στην κουβέντα η λέξη γκολ. Όχι πια, γιατί το σάιτ NFLGreece.gr, σχεδιάστηκε από τους fans για τους fans με ακριβώς αυτόν τον στόχο. Να παρέχει ένα διαδικτυακό -για αρχή- μέρος για καφενειακού, αλλά και πιο αναλυτικού, τύπου συζητήσεις πάνω στο άθλημα με το «πεπόνι» για μπάλα. Μιλήσαμε με τα παιδιά πίσω από το πολύ ωραίο εγχείρημα που θέλει να μοιράσει την αγάπη που νιώθουν για το σπορ στην Ελλάδα: Παναγιώτης Λιανός, Ανδρέας Γιαννακόπουλος, Αντώνης Συρόπουλος, Κώστας Σερέτης συν ακόμη δυο «βασικοί» παίκτες της ομάδας, που όμως δρουν από το εξωτερικό. 

Πριν περάσουμε στο τι συζητήσαμε μαζί τους, ας δούμε μερικά βασικά πράγματα ορολογίας για τους αμύητους, έτσι όπως τα εξηγεί η ομάδα του NFLGreece:

Το γήπεδο-χάρακας. Σκοπός είναι να φτάσεις από τη δική σου άκρη (endzone) σε αυτή του αντιπάλου.Απλό και αμερικανικό.

  • Field Goal (3 πόντοι): Όταν η επίθεση έχει φτάσει κοντά στην αντίπαλη endzone (FG range) και δε θέλει να ρισκάρει και να προσπαθήσει για Touchdown, ο Kicker αναλαμβάνει να κλοτσήσει την μπάλα μέσα από τα 2 αντίπαλα κάθετα γκολπόστ, τα οποία βρίσκονται στο τέλος της endzone.
  • Touchdown (6 πόντοι): Μεταφέροντας την μπάλα στην αντίπαλη endzone. Ένας παίχτης της επίθεσης ύστερα είτε από run, είτε από pass, έχει κατοχή μέσα στην endzone.
  • Έξτρα πόντος (1 πόντος): Είναι μπόνους ενός βαθμού για τη σημείωση Touchdown. Η μπάλα στήνεται στη μία γιάρδα και σε νεκρό χρόνο ο Kicker εκτελεί ένα mini FG.
  • Two Point Conversion (2 πόντοι): Είναι μπόνους δύο βαθμών για τη σημείωση Touchdown. Η μπάλα στήνεται στις 2 γιάρδες από την endzone σε νεκρό χρόνο και η επίθεση αναλαμβάνει να ξαναβάλει ένα μίνι TD.
  • Ο αγώνας αποτελείται από 4 τέταρτα (15 λεπτά-quarters) μετά από κάθε ένα οι ομάδες αλλάζουν πλευρές. Συνολικά βέβαια, με τις καθυστερήσεις και το σταμάτημα του ρολογιού που είναι πολύ συχνό, ένας αγώνας διαρκεί περίπου τρεις ώρες και γίνεται κάθε Κυριακή (κυρίως), Δευτέρα και μερικές Πέμπτες. Συνολικά, στην κανονική σεζόν, κάθε ομάδα δίνει 16 παιχνίδια, 4 στην pre-season και 3 ή 4 στα playoff μέχρι το Super Bowl.
  • Quarterback (QB): O άνθρωπος από τα χέρια του οποίου περνάει η μπάλα σχεδόν σε κάθε φάση. Αποτελεί την πιο σημαντική θέση στο football για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι έχει την πράσινη τελίτσα στο κράνος του, δηλαδή έχει το ακουστικό μέσω του οποίου του μεταφέρονται οδηγίες από τους προπονητές, για να τις μεταφέρει με τη σειρά του στην υπόλοιπη ομάδα. Έχει το ελεύθερο όμως, αφού δει την παράταξη της άμυνας να παρακάμψει τις οδηγίες του πάγκου και να δώσει εκ νέου προφορικές οδηγίες στην ομάδα του. Περισσότερα για τις θέσεις εδώ

«Το σάιτ έγινε καθαρά από χόμπι, δεν διαλέξαμε να κάνουμε ενα οποιοδήποτε site, το το NFL ήταν αυτό που διάλεξε εμάς. Κανένας μας δεν είναι δημοσιογράφος. Η ιστορία μας ξεκινάει από τον Βαγγέλη Τσουφάκη, ο οποίος όμως βρίσκεται στο εξωτερικό όπως και το έτερο μέλος της ομάδας μας, ο Παναγιώτης Τοταμάνογλου. Ο Βαγγέλης είναι ο “στύλος” του site, αυτός τα έχει σκεφτεί όλα από μόνος του και είναι ο συνδετικός κρίκος. Ήμασταν στην ίδια σχολή, παίζαμε fantasy football μόνοι μας και του είπα να φτιάξουμε μια λίγκα να παίξουμε όλοι μαζί, για να είναι πιο ενδιαφέρον. Μου είπε για τον Αντώνη και τον Κώστα, που ήταν μαζί στη σχολή και το πράγμα πήγε αλυσιδωτά. Ο Αντώνης και ο Κώστας είναι επίσης και οι τεχνικοί, αξιοποιώντας τις σπουδές τους στην πληροφορική. Είχαμε ένα γκρουπ στο Facebook, εκεί συζητούσαμε για το fantasy ανταλλάσσοντας πολλές πληροφορίες και νιώθαμε ότι είχαμε πάρα πολλά να συζητήσουμε για το άθλημα, αλλά δεν βρίσκαμε με ποιον να το κάνουμε.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το site, ώστε να βρούμε κι άλλους που ασχολούνται με το NFL και να έχουμε επικοινωνία, για ανταλλαγή απόψεων, να έχουμε να τσακωνόμαστε με κάποιον ρε παιδί μου… Εφόσον τα γράφουμε που τα γράφουμε μεταξύ μας, γιατί δεν τα κάνουμε ένα αρθράκι, κάθε Κυριακή;…Αυτό ήταν το σκεπτικό. Το site έχει φτιαχτεί στη λογική του blog. Δεν είμαστε κλειστοί γενικά, δε θα μείνουμε αυτά τα πέντε-έξι άτομα, αλλά θέλουμε και προσπαθούμε να φέρουμε κι άλλον κόσμο. Όποιος θέλει κι ενδιαφέρεται για το NFL, μπορεί να ασχοληθεί, να γράφει άρθρα και να μοιράζεται τη γνώμη του. Έτσι ήρθε στην παρέα μας κι ο Αντρέας».

Ο λόγος περνάει στον Αντρέα: «Παρακολουθούσα το άθλημα εδώ και κάποια χρόνια, όσο μπορείς από την Ελλάδα, γιατί ήταν δύσκολο κάποτε. Τώρα με το ίντερνετ είναι πολύ πιο εύκολα και, ψάχνοντας να δω εάν όντως ασχολείται κάποιος άλλος, βρήκα αυτό το site. Είδα ότι τα παιδιά είχαν φτιάξει έναν σκελετό για το πώς παίζεται το παιχνίδι συμπεριλαμβάνοντας και ορολογίες για να βοηθήσουν ακόμα και κάποιον που δεν έχει ιδέα από το σπορ να καταλάβει τα πάντα για αυτό. Κάποια στιγμή είδα κι ένα podcast και ξεκίνησα την επικοινωνία με τα παιδιά. Συναντηθήκαμε σε μια αγωνιστική, αλλά γενικά μιλάμε όσο γίνεται μέσω τηλεφώνου για την καλύτερη δυαντή συνεννόηση. Στην Ελλάδα, υπάρχει ενδιαφέρον, πολύς κόσμος ρωτάει, αν υπάρχει Ομοσπονδία ή Ακαδημία για το άθλημα, χώροι όπου μπορούμε να πάμε να παίξουμε, οτιδήποτε. Ή αν υπάρχει χώρος που δείχνει τα παιχνίδια. Και πολλά άτομα ενδιαφέρονται. Απ’ όλη την Ελλάδα, τη Χϊο, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Πάτρα, εκτός από την Αθήνα φυσικά. Και πολλοί που έχουν μεταναστεύσει στην Αμερική και ενδιαφέρονται, όπως κι ο Κώστας που γεννήθηκε εκεί.

Το Αμερικανικό ποδόσφαιρο με πέντε λέξεις είναι: ταχύτητα, δύναμη, σκέψη, στρατηγική, ένα γενικά physical (σωματικό) παιχνίδι. Και το σημαντικό είναι ότι μπορεί ο καθένας να παίξει, είναι πολύ δημοκρατικό υπό αυτήν την έννοια. Υπάρχει running back (επιθετικός παίκτης στην άκρη της γραμμής με κυρίαρχο στοιχείο την ταχύτητα) με ύψος 1,60, tight end (επιθετικός παίκτης) 2 μέτρα, quarterback 1,80, αμυντικοί παίκτες 180 κιλά. Παίκτες που ζυγίζουν 140 κιλά και μπορούν να τρέξουν 40 γιάρδες σε 40 δεύτερα. Απλά, πρέπει να είσαι αθλητικός για να διακριθείς.

Έχει πολύ θέαμα βασισμένο σε ένα πολύ απλό κόνσεπτ: Το πέταγμα της μπάλας. Ένας χάρακας στο γήπεδο (100 γιάρδες ή 109 μέτρα) και πας από τη μια γραμμή στην άλλη και πίσω. Αυτό είναι. Είναι όμως πολύ φαντασμαγορικό, εντυπωσιακό και δίκαιο σαν άθλημα. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν μπορεί να “στηθεί”. Υπάρχουν πολλοί διαιτητές, οι προπονητές μπορούν να διεκδικήσουν αμφισβητούμενες φάσεις και δίνεται λύση με τη χρήση βίντεο. Α, κι επίσης λέγεται football, γιατί η μπάλα είχε μήκος 1 «πόδι» (1 foot). Και η μπάλα έχει αυτό το σχήμα για να μπορεί ο παίκτης να την κουβαλάει ευκολότερα. Γιατί αν είχε σφαιρικό σχήμα δε θα μπορούσες να την κουβαλάς για τόσες γιάρδες τρέχοντας χωρίς να σου πέσει.

Η διαφορά από το ράγκμπι, γιατί το φούτμπολ δεν είναι ράγκμπι, είναι ότι στο φούτμπολ επιτρέπεται μια προωθημένη πάσα. Ακόμα, μπορείς να κάνεις όσες πάσες προς τα πίσω θες, κάτι που βέβαια γίνεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις γιατί έτσι χάνεις γιάρδες. Άλλη διαφορά είναι τα προστατευτικά που δεν υπάρχουν στο ράγκμπι. Στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο ο παίκτης είναι εκτεθειμένος και πολύ πιο επιρρεπής στον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού-χτυπήματος. Στο ράγκμπι οι παίκτες είναι συνέχεια σε επαφή κι έτσι μειώνεται η πιθανότητα τραυματισμού. Το φούτμπολ είναι το δεύτερο πιο επικίνδυνο ομαδικό άθλημα στον κόσμο, με το χόκεϊ να είναι το πρώτο.

Και το ότι είναι δύσκολο άθλημα φαίνεται και από τη διάρκεια. Η κανονική σεζόν περιλαμβάνει 16 αγώνες ανάμεσα στις 32 ομάδες της λίγκας, που είναι χωρισμένη σε δυο κατηγορίες, την NFC (National Football Conference) και AFC (American Football Conference). Μετά έχουμε τα playoff και το Φλεβάρη γίνεται το περίφημο Super Bowl για να κλείσει η σεζόν και να έρθει το draft, που είναι πιο περίπλοκη διαδικασία από το αντίστοιχο του ΝΒΑ.

Για να δεις στη χώρα μας το NFL, υπάρχουν επίσημοι και οι γνωστοί ανεπίσημοι τρόποι. Ο επίσημος τρόπος είναι το gamepass,που σου δίνει επί πληρωμή εκτενή κάλυψη με πολλά επιπλέον καλούδια, όπως ντοκιμαντέρ, αφιερώματα και άλλα. Και βέβαια μέσω του στοιχήματος μπορεί να υπάρξει μια μικρή σύνδεση με το σπορ. Κάποια στιγμή βέβαια, θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία να πάμε με νόμιμους τρόπους, να έχουμε μια βάση, ένα χώρο με υποδομή για να μαζεύονται οι fans του αθλήματος και να βλέπουν τα ματς την Κυριακή ή ακόμα και μέσα στην εβδομάδα σε επανάληψη. Είμαστε ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά θα το καταφέρουμε».

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στο άθλημα:

NFL.com

ESPN/NFL

SuperBowl Nation

NFLGreece.gr

Κώστας Χανδρινός