Κι εκεί που λες ότι λέξεις όπως γκολ, οφσάιντ, πέναλτι είναι άγνωστες σε μια γυναίκα έρχονται οι Αμαζόνες Δράμας να σου πουν ότι είναι πανέτοιμες για το Uefa Champions League Γυναικών! Και μένεις με ανοιχτό το στόμα όχι μόνο γιατί οι γυναίκες ξέρουν από ποδόσφαιρο, αλλά γιατί συνειδητοποιείς ότι εσύ που το έπαιζες σχετικός με το άθλημα δεν είχες ιδέα ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει ανέβει τόσο πολύ σε επίπεδο ώστε εδώ και δεκατρία χρόνια να διοργανώνεται το αντίστοιχο Uefa Champions League.
Οι Αμαζόνες είναι οι πρωταθλήτριες Ελλάδας για την χρονιά που πέρασε, σπάζοντας το σερί του ΠΑΟΚ που έπαιρνε τον τίτλο για τα εννιά προηγούμενα χρόνια, και ετοιμάζονται με αισιοδοξία για αύριο Σάββατο 9 Αυγούστου που θα δώσουν τον πρώτο τους αγώνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο κόντρα στην Σέρβικη Spartak Subotica. Την Δευτέρα 11 Αυγούστου αντιμετωπίζουν την Κροατική Osijek, ενώ οι αγώνες της προκριματικής φάσης για την ομάδα ολοκληρώνονται την Πέμπτη 14 Αυγούστου, με αντίπαλο την Μολδαβική CS Goliador.
Αφού τελείωσαν την βραδινή προπόνηση της Πέμπτης, λίγα λεπτά πριν αναχωρήσουν οδικώς για την Κροατία, η Popaganda μίλησε με την εικοσάχρονη στόπερ της ομάδας Σοφία Πελεκούδα και τον προπονητή Κώστα Τερζή.
«Από μικρή ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο. Αν συμπεριλάβουμε και τις ακαδημίες, παίζω περίπου 14 χρόνια. Σε πιο μεγάλες ομάδες παίζω περίπου 9 χρόνια» λέει η Σοφία, ενώ μας ενημερώνει ότι στην Superleague Γυναικών που συμμετέχει η ομάδα της βρίσκονται άλλες δέκα ομάδες.
Από τα κορίτσια που παίζουν στις Αμαζόνες δεν είναι όλες από την Δράμα. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές από την Θεσσαλονίκη, δύο από Ρουμανία, μία από Ρόδο και μία από Αθήνα μεταξύ άλλων. Η Σοφία είναι από τον Βόλο και δηλώνει φαν του αντίστοιχου Ολυμπιακού. Το αξιόλογο είναι ότι παράλληλα σπουδάζει στα Γιάννενα και παίζει μπάλα στην Δράμα! «Δυσκολεύομαι λίγο, αλλά τα καταφέρνω» δηλώνει στην Popaganda.
Μπορεί να γίνει επαγγελματικό το ελληνικό πρωτάθλημα γυναικών; Έχει πολύ δρόμο μπροστά του μας λέει, αλλά σαφώς έχει ανέβει αισθητά το επίπεδο του, ενώ δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη από την οργάνωση της ομάδας της καθώς και την συμπεριφορά απέναντι στις παίκτριες.
Την ευρωπαϊκή πρόκληση που έχουν μπροστά τους την αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία. «Πάμε να κάνουμε μια καλή εμφάνιση. Θέλουμε να δείξουμε ποιες είμαστε και πόσο σκληρά έχουμε δουλέψει. Η προετοιμασία μας ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου και ήταν πολύ σκληρή. Μας ενδιαφέρει να ανταμειφθεί όλος αυτός ο κόπος μας» είναι τα λόγια της Σοφίας Πελεκούδα .
Όσο για διακοπές, μάλλον θα είναι για λίγες μέρες μετά το Champions League και αυτές με δυσκολία λόγω υποχρεώσεων. Ξεκινάνε σπουδές και πρωτάθλημα.
Στην συνέχεια, ο προπονητής Κώστας Τερζής μιλάει σε πρώτο πρόσωπο για την επιτυχία της ομάδας, τους αντιπάλους που θα συναντήσει, την άνθιση του γυναικείου ποδοσφαίρου μέσω της FIFA αλλά και για την διαφορά του να δουλεύεις με άνδρες ή γυναίκες ποδοσφαιριστές.
«Θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι. Για εμάς είναι μια εμπειρία. Είναι η πρώτη μας φορά στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πράγματα και καταστάσεις της διοργάνωσης. Πάμε για να ευχαριστηθούμε την πρώτη μας συμμετοχή και να αποκομίσουμε όσο γίνεται περισσότερες εμπειρίες που θα μας φανούν χρήσιμες και στο ελληνικό πρωτάθλημα της νέας σεζόν.
Τους αντιπάλους τους έχουμε δει λίγο. Για τις δύο από τις τρεις ομάδες έχουμε συγκεντρώσει κάποια στοιχεία είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω ανθρώπων που έχουν παρακολουθήσει προηγούμενα παιχνίδια τους και γνωρίζουμε λίγο-πολύ τον τρόπο που παίζουν. Πιστεύω ότι η ομάδα μας είναι αρκετά έτοιμη για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, αν και το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο όσο της Σερβίας και της Κροατίας.
Η διοργάνωση αυτή είναι για εμάς μια ξεχωριστή εμπειρία. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο πιο ανταγωνιστικοί μπορούμε μέσα στο γήπεδο. Πιστεύω ότι το πρώτο παιχνίδι θα είναι και το πιο καθοριστικό γιατί αντιμετωπίζουμε την ομάδα της Σερβίας που είναι η πιο δυνατή του ομίλου μας. Αν καταφέρουμε να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα-μπορεί να είναι και ισοπαλία- θα μπορέσουμε να δούμε με καλύτερο μάτι την συνέχεια.
Το Γυναικείο Champions League υπάρχει σχεδόν δεκατρία χρόνια, ενώ οι Αμαζόνες μπήκαν στον δέκατο χρόνο της ηλικίας τους, καταφέρνοντας να πάρουν τον τίτλο και να βγούνε στην Ευρώπη. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι μετά από 8 συνεχόμενες κατακτήσεις πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ, ο οποίος είναι πολύ μεγάλος τόσο σαν μέγεθος όσο και σαν όνομα, είμαστε οι πρώτοι που σπάμε το σερί του.
Οι Αμαζόνες διαθέτουν δύο κορίτσια από την Ρουμανία οι οποίες είναι διεθνείς με την εθνική τους και μια κοπέλα από την Σερβία. Γενικότερα, στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν υπάρχουν πολλές ομάδες με παίκτριες του εξωτερικού. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε το πρώτο βήμα. Από τις υπόλοιπες ομάδες ο ΠΑΟΚ έχει μια Σέρβα και η Καρδίτσα άλλες τρεις.
Προσπαθούμε να ενισχύσουμε όσο μπορούμε την ομάδα μας. Ήδη κάναμε μερικές μεταγραφικές κινήσεις, κάποιες από τις οποίες ελπίζουμε ότι θα μας βοηθήσουν στο Champions League.
Άνθιση του γυναικείου ποδοσφαίρου.
Την προηγούμενη χρονιά βρέθηκα σε ένα σεμινάριο που έγινε με την συνεργασία της ΕΠΟ και της FIFA. Εκεί υπήρχε μια Ισπανίδα, μέλος της FIFA, η οποία τώρα είναι προπονήτρια στην εθνική ομάδα της Χιλής και μας έλεγε ότι μέλημα της FIFA είναι να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στο γυναικείο ποδόσφαιρο γιατί βλέπει ότι είναι πιο παρθένο το «έδαφος». Πιστεύει ότι μπορεί να επενδύσει εκεί, σε αντίθεση με το ανδρικό που έχει υποστεί κορεσμό.
Στην ομάδα μας, οι ηλικίες των κοριτσιών ξεκινάνε από 17 και φτάνουν μέχρι 28, με μέσο όρο τα 22 έτη. Επίσης, έχουμε επτά παίκτριες που συμμετέχουν στην Εθνική Ελλάδος.
Έχω κάνει τρία χρόνια σαν βοηθός προπονητή σε ομάδες Β’ Εθνικής ανδρών. Μπορώ να πω ότι δεν είναι το ίδιο. Η γυναίκα έχει διαφορετική ψυχολογία και ιδιοσυγκρασία. Η πρώτη μου χρονιά δεν ήταν τόσο εύκολη. Πιστεύω ότι μάθαμε πλέον ο ένας τον άλλον και από ‘δω και πέρα θα είναι καλύτερη η συνεννόησή μας τόσο μέσα όσο και έξω από το γήπεδο.
Πάντως, σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι τα καταφέραμε καλά, αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα».