Categories: FeaturedΔΙΕΘΝΗ

Μπορεί να αλλάξει ο κόσμος μέσω του Instagram;

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ισχύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είτε πρόκειται για την ευαισθητοποίηση σε άγνωστα θέματα για το κοινό είτε για την κατάλυση ολόκληρων κυβερνήσεων, το Facebook, το Twitter και το Instagram είναι πιο ισχυρά από ποτέ. Προσφέρον στους ανθρώπους τη δυνατότητα να λάβουν στα χέρια τους σημαντικά πολιτικά ζητήματα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης της κοινωνικής αδικίας. 

Σύμφωνα με το Dazed & Confused, κάποιοι από τους λογαριaσμούς στο Instagram που αλλάζουν τον κόσμο και αξίζει να ακολουθήσεις είναι:

@FREETHENIPPLE

Το περίφημο κίνημα «Free the Nipple» ιδρύθηκε από την ηθοποιό Lina Esco, κι έχει στόχο την αντιμετώπιση των σεξιστικών αντιλήψεων για το γυναικείο σώμα. 

@AMBERTHEACTIVIST

Η Amber Amour ξεκίνησε την καμπάνια #StopRapeEducate αφού κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον συγκάτοικο της στο πανεπιστήμιο το προηγούμενο έτος. Η αστυνομία παρά την ηχογραφημένη ομολογία του ίδιου, δεν προέβη σε σύλληψη καθώς δεν υπήρχαν «επαρκείς αποδείξεις». Απογοητευμένη από το σύστημα δικαιοσύνης, η Amber ξεκίνησε τον λογαριασμό αυτό στο Instagram δημοσιεύοντας στατιστικά στοιχεία και μελέτες, που σύντομα διαδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. 

@POLITICALPOET

Η Alyssa Seibert γράφει μικρά ποιήματα που ευαισθητοποιούν για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. Τα λόγια της έχουν μετατραπεί σε ένα είδος όπλου. 

@RUDDYROYE 

Το ευρύ κοινό στο Instagram αποτέλεσε το κίνητρο για τον φωτορεπόρτερ Ruddy Roye να μοιραστεί τις ιστορίες που ο ίδιος βλέπει και ζει καθημερινά. Ο προσωπικός του λογαριασμός αποτελεί ένα ατρόμητο οπτικό σχόλιο για τους αφροαμερικάνους.

@HAPPYHIPPIEFDN

Ξεκίνησε από την Miley Cyrus και την Joan Jett νωρίτερα μέσα στο χρόνο. Αυτή η μη κερδοσκοπική φιλανθρωπική οργάνωση στοχεύει στην καταπολέμηση της αδικίας για τους άστεγους νέους, την LGBTQ κοινότητα και άλλους ευάλωτους πληθυσμούς. 

@LADYPITHAIR

Η συγγραφέας Anna Biotics είναι η ιδρύτρια του κινήματος Lady Pit Hair και έχει ως στόχο την ομαλοποίηση της φυσικής εμφάνισης. Ο λογαριασμός της στο Instagram έχει βοηθήσει στο να αλλάξει ο τρόπος που βλέπουν οι γυναίκες τις τρίχες του σώματός τους. 

@BLKLIVESMATTER

Το κίνημα «Black Lives Matter» αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια και αφορά τις δολοφονίες αθώων αφροαμερικανών από τις αστυνομικές αρχές με σχεδόν εβδομαδιαία συχνότητα. 

@AMANDLASTENBERG

Η ηθοποιός των Hunger Games είναι ακτιβίστρια και τοποθετείται ανοιχτά εναντίον του ρατσισμού και της πολιτισμικής οικειοποίησης. Iδιαίτερη αίσθηση είχε κάνει το video της  «Don’t Cash Crop My Cornrows». 

@FEMINISTTHOUGHTBUBBLE

To Feminist Thought Bubble ξεκίνησε από την νεαρή καλλιτέχνιδα Molly Williams, η οποία μέσα από τα σχέδια της κατακρίνει τον σεξιστικό κόσμο στον οποίο ζουν οι γυναίκες. 

@PETRAFCOLLINS

Η 22χρονη φωτογράφος αναδεικνύει μέσα από τη φωτογραφική της μηχανή το ζήτημα των φυλετικών διακρίσεων. 

Ειρήνη Κοντογιάννη

Share
Published by
Ειρήνη Κοντογιάννη