Categories: ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Δεν υπάρχει Άγονη Γραμμή, υπάρχουν Άγονα Μυαλά»

Η Σύμπλευση, η ομάδα που από το 2014 οργώνει τα ακριτικά νησιά για να βρεθεί κοντά στους κατοίκους τους παρέχοντας το πολύτιμο αγαθό της ιατροφαρμεκευτικής περίθαλψης, διοργάνωσε και φέτος τον ετήσιο διάπλου με τα φουσκωτά της στο Αιγαίο, από τις 7 μέχρι και τις 17 Απριλίου, ξεκινώντας από το Λαύριο και φτάνοντας μέχρι το Αγαθονήσι. Τα μέλη της, άνθρωποι με αγάπη για την θάλασσα, αλλά πολύ περισσότερο για τον άνθρωπο, φροντίζουν να μην λείπουν τόσο από την καθιερωμένη τους πλέον ετήσια δράση όσο και από τις διήμερες εξορμήσεις της καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Πριν λίγους μήνες, στη μέση του χειμώνα, η Popaganda ακολούθησε την +πλευση σε μια διήμερη αποστολή με το πλοίο της γραμμής, στο νησί της Ικαρίας, καταγράφοντας το έργο της.

Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο κέντρο υγείας του Ευδήλου όπου στήθηκε ο ιατρικός εξοπλισμός της ομάδας, ενώ γιατροί οκτώ ειδικοτήτων (από παθολόγο μέχρι πνευμονολόγο κι από οφθαλμίατρο μέχρι παιδίατρο), μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό -συνολικά 23 μέλη, όλοι εθελοντές- προσέφεραν μια ολοκληρωμένη φροντίδα τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο περίθαλψης. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σοβαρά περιστατικά, όπως στο εξεταστήριο των καρδιολόγων όπου διακομίστηκε Γερμανός τουρίστας με ισχαιμικό επεισόδιο. Παράλληλα, στο ίδιο εξεταστήριο βρέθηκε μόνιμος κάτοικος του νησιού που έπασχε από κολπική μαρμαρυγή χωρίς να το γνωρίζει, κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη μια και μπορούσε να του προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Την ίδια ώρα, ακριβώς απέναντι από τους καρδιολόγους, άλλος κάτοικος του νησιού επισκέφθηκε το εξεταστήριο των υπερήχων όπου ελέγχθηκε προληπτικά στις καρωτίδες του λόγω πρόσφατου εγκεφάλικού επεισοδίου. Παρόλο που οι αρτηρίες του ήταν σε καλή κατάσταση, διαγνώσθηκε με πολύποδες στη χοληδόχο κύστη, κάτι που δεν γνώριζε μέχρι εκείνη την ημέρα.

Υπέρηχοι καρωτίδων από τους εθελοντές γιατρούς της Σϋμπλευσης Πέτρο, Δημήτρη και Μαρία

Ο Γιώργος, εθελοντής καρδιολόγος της Σύμπλευσης, εξετάζει κάτοικο

Η Γκλάντυς και ο Νίκος, εθελοντές γιατροί της Σύμπλευσης στο εξεταστήριό τους

Σύμφωνα με τους κατοίκους του νησιού, τέτοιου είδους ενέργειες είναι πολύ σημαντικές γιατί έρχονται να καλύψουν την ανασφάλειά τους στον τομέα της υγείας που γίνεται ακόμα πιο έντονη σε γονείς μικρών παιδιών. «Αυτή η ανασφάλεια ήταν ένας από τους λόγους που δημιουργήθηκε η ειδικότητα των γενικών γιατρών που με την κατάλληλη εκπαίδευση θα μπορούσαν να καλύψουν την πρόληψη και την θεραπεία των κατοίκων σε όλα τα απομακρυσμένα μέρη. Αντ’ αυτού, οι κάτοικοι συνεχίζουν να στηρίζονται στον εκάστοτε αγροτικό γιατρό και να νοιώθουν ότι υποτιμάται η υγεία τους μια και γνωρίζουν ότι ο αγροτικός είναι ένας άπειρος γιατρός που πήγε στον τόπο τους για να ασκήσει υπηρεσίες με ημερομηνία λήξης» λέει στην Popaganda ο Νίκος, ένας από τους εθελοντές γιατρούς της Σύμπλευσης. Παράλληλα, θέτει και το ζήτημα κόστους σε περιπτώσεις περιστατικών που επιβάλλεται η κλήση ελικοπτέρου δεδομένου ότι χρειάζεται περίπου 1,5 ώρα μέχρι να φτάσει στο νησί και άλλο τόσο να επιστρέψει, στοιχίζοντας στο κράτος μερικές χιλιάδες ευρώ για κάθε πτήση, προκαλώντας φθορές στα αεροσκάφη. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα Super Puma και τα C-130, με τα οποία γίνονται οι αεροδιακομιδές, είναι στρατιωτικά υλικά που καταπονούνται για διαφορετικό ρόλο από αυτόν που τα έχει προμηθευτεί η χώρα, γράφοντας αμέτρητες ώρες πτήσης».

Στόχος της Σύμπλευσης είναι να μειώνει στο ελάχιστο τις αποστάσεις και να δίνει στους κατοίκους την αίσθηση ότι τα νησιά δεν βρίσκονται απομονωμένα από τα υπόλοιπα αστικά κέντρα. Εξάλλου, ο τέως δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου είχε πει κάποτε «δεν υπάρχει άγονη γραμμή, αλλά άγονα μυαλά», όπως θυμάται χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Σύμπλευσης κύριος Βασίλης Αθανασίου. Σχετικά με τις υποδομές των νησιών, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολλές οι περιπτώσεις που βρεθήκαν σε μέρη όπου υπήρχε καλός εξοπλισμός, αλλά δεν υπήρχε κατάλληλο προσωπικό να τα χειριστεί. «Υπάρχουν νησιά με απίθανο εξοπλισμό που σαπίζει, ενώ σε ένα από αυτά υπάρχουν 700 παιδιά, αλλά μέχρι πρότινος δεν υπήρχε καν παιδίατρος».

Η Σάντυ, εθελοντής παιδίατρος της Σύμπλευσης

Από την παράσταση για τα παιδιά. Κλόουν Μπέκυ και Νίνο.

Η Νάγια είναι η παιδοψυχολόγος της ομάδας που την επισκέπτονται τόσο γονείς όσο και παιδιά. Τα περισσότερα θέματα, για τα οποία απευθύνονται σ’ εκείνη έχουν να κάνουν με το διαδίκτυο μιας και τα παιδιά στα νησιά μάλλον «εθίζονται» παραπάνω γιατί δεν έχουν πολλές επιλογές ασχολιών. Από την άλλη, υπάρχουν άλλα προβλήματα που συναντάμε μόνο σε παιδιά αστικών κέντρων και ποτέ στην επαρχία. Κλασικό παράδειγμα είναι το μπούλινγκ. «Σε όσα νησιά πήγαμε, ποτέ δεν ήρθε κάποιος δάσκαλος να μου πει ότι αντιμετωπίζουν κάτι τέτοιο» λέει η παιδοψυχολόγος της Σύμπλευσης, ενώ την ίδια στιγμή ζωγραφίζει πλανήτες με ένα παιδάκι 3,5 ετών που εξετάζει η παιδίατρος της αποστολής και διαπιστώνει μια ωχρότητα στην όψη του. Το παιδί δεν έχει κάνει ποτέ εξετάσεις, ενώ η μητέρα έχει ιστορικό θυρεοειδούς και η γιατρός γράφει εξετάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Όση ώρα ζωγραφίζει ο μικρός, αναφέρει τα ονόματα των πλανητών δείχνοντας ότι γνωρίζει καλά το ηλιακό σύστημα κι εντυπωσιάζει τους πάντες.

Το ίδιο απόγευμα η Μαρίνα, μέλος της Σύμπλευσης κι εκείνη, έδωσε μια ομιλία σε νέα παιδιά του νησιού, στην αίθουσα του πρώην δημαρχείου, με θέμα την προαγωγή της υγείας και πρόληψης έναντι του καπνίσματος. Οι δράσεις της ομάδας έκλεισαν με ψυχαγωγικό χαρακτήρα στο δημοτικό σχολείο του Ευδήλου όπου βρέθηκε ο καραγκιοζοπαίχτης Σπύρος Ξυπνητός με το θέατρο σκιών «Να ΄μαστε» και οι κλόουν Μπέκυ και Νίνο που ξεσήκωσαν τους μικρούς Ικαριώτες.

Η στήριξη των απομακρυσμένων νησιών δεν σταματάει εδώ. Η +πλευση ολοκλήρωσε μόλις τον διάπλου του Αιγαίου. Αλλά, εκείνος της φροντίδας, δεν σταματά ποτέ!

Γιώργος Κοβός

Share
Published by
Γιώργος Κοβός