Το αρχαίο δημοσιογραφικό ρητό λέει ότι είδηση είναι όταν «ο άνθρωπος δαγκώσει σκύλο» και όχι το αντίθετο. Στο σύγχρονο ελληνικό ποδόσφαιρο, καλώς ή κακώς, το «2 κόκκινες και πέναλτι εναντίον του Ολυμπιακού» είναι ισοδύναμο του «ο άνθρωπος δαγκώνει σκύλο». Συνέβη στο ντέρμπι του περασμένου Σάββατου, εκεί που η ΑΕΚ νίκησε τον Ολυμπιακό με 1-0, του έσπασε το αήττητο κι απάλλαξε τη Σούπερ Λίγκα από την απέραντη βαρέμαρα της φετινής σεζόν. Όχι, γιατί έδωσε ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει στα τέλη Απρίλη το 18ο πρωτάθλημα τα τελευταία 20 χρόνια, εκείνο που δε χρειάστηκε ούτε στιγμή του να βγάλει την στολή περιπάτου αφού δεν απειλήθηκε ούτε στο ελάχιστο.

Φυσικά, όπως είναι ο σχεδόν απαράβατος κανόνας στην Ελλάδα, η μεγάλη μπάλα παίχθηκε εκτός γηπέδου – το 90λεπτο ήταν χαρακτηριστικά άνοστο για άλλη μια φορά. Τη νίκη της Ένωσης ακολούθησαν οι παροιμιώδεις δηλώσεις του Δημήτρη Μελισσανίδη για «νίκη επί του Αλή Μπαμπά και των 40 κλεφτών» και «γκρανκάσες» που δεν έμειναν ασχολίαστες από την άλλη πλευρά που απάντησε με τη φράση «γραφικός γκανγκστεράκος». Χθες, Κυριακή, πήραν σειρά οι αθλητικές εκπομπές και οι σοφοί καθηγητές διαιτησίας που φυσικά έδωσαν ετυμηγορίες για όλα τα γούστα.

Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινωνία, από την «πιάτσα» μέχρι τους απλούς πελάτες της συνδρομητικής τηλεόρασης έχουν μια ερώτηση στα χείλη.

«Αλλάξανε τα κόζια;»

Συνιστά άραγε, για να μιλήσουμε με όρους που μας ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια, η σαββατιάτικη διαιτητική περφόρμανς του Καλογερόπουλου «πιστωτικό γεγονός» για το ελληνικό ποδόσφαιρο; Ο έμπειρος αρθρογράφος και ραδιοτηλεοπτικός παρουσιαστής, Αντώνης Καρπετόπουλος, σημειώνει: «Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει αν αυτό που είδαμε ήταν αρχή μια νέας εποχής ή απλά σημείο των καιρών. Για να το εξηγήσω καλύτερα, μια νέα σελίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο σήμανε το περίφημο πέναλτι του Παπουτσέλη το ’96 που κατέδειξε την πτώση της κυριαρχίας του Γιώργου Βαρδινογιάννη. Αντίθετα, συγκυριακός ήταν ο ημιτελικός κυπέλλου στην Τούμπα πριν σχεδόν δύο χρόνια που έγιναν όσα μπορεί να φανταστεί κανείς (επεισόδια, ψάρια στους πάγκους κτλ. – το διδάσκουν προς αποφυγή στην UEFA το ματς) και το μόνο που κρίθηκε ήταν ότι πέρασε ο ΠΑΟΚ στον τελικό (για να τον χάσει κιόλας)».
Ο Γιώργος Κοσμάς, διεθυντής του ΣΠΟΡ FM 94.6, και ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, διευθυντής του SDNA.gr, συμφωνούν σε ένα άλλο αξίωμα, «έναν διαιτητή τον καταλαβαίνεις μέχρι το δέκατο λεπτό». Κι ο Καλογερόπουλος που, σημειωτέον, σφυριξε το τέταρτο φετινό ματς του Ολυμπιακού (περισσότερα από κάθε άλλον) και μέχρι το Σάββατο οι ερυθρόλευκοι είχαν μαζί του all time 12 στα 12, «έδειξε ότι μπηκε για να δώσει ότι βλέπει – δεν ήθελε να βγάλει πολλές κάρτες και αν του έτυχε μια δύσκολη φάση στο πρώτο μέρος ήταν το πέναλτι που θα μπορούσε να δώσει υπέρ της ΑΕΚ στον Ζουκουλίνι». Ο Αντώνης Καρπετόπουλος το βλέπει λίγο διαφορετικά. «Οι διαιτητές κάνουν: α) διαχείριση των φάσεων με βάση τον κανονισμό που δεν μπορείς να πεις ότι ο Καλογερόπουλος έχει κάνει χοντρό λάθος και β) διαχείριση της αμφιβολίας τους, την οποία ο διαιτητής έδωσε όλη υπέρ της ΑΕΚ».

Αν θέλουμε εναλλαγή  στην κορυφή, γιατί δεν αποδίδουμε τους τίτλους στους προέδρους; Μελισσανίδης, Βαρδινογιάννης, Κόκκαλης, Φιλιππίδης, Πατέρας, Μαρινάκης, δηλαδή στη Γερμανία είχαν περισσότερους πρωταθλητές τα τελευταία 25 χρόνια; Α. Καρπετόπουλος

Μα, αυτό είναι που βγάζει και όλη την ίντριγκα. Είχαμε πολύ πολύ καιρό να δούμε την διαιτητική αμφιβολία να μη γίνεται τελικά ερυθρόλευκη βεβαιότητα. «Σίγουρα είναι κάτι συγκλονιστικά πρωτόγνωρο, δε θα βιαζόμουν όμως να βγάλω συμπεράσματα για αλλαγή πλεύσης – μην ξεχνάμε ότι την αμέσως επόμενη ημέρα ο Παναθηναϊκός στα Γιάννενα είχε μια διαιτησία 80-20 κατά του κι ας κέρδισε 3-0, ενώ και στον ΠΑΟΚ ακυρώθηκε γκολ με τον Ηρακλή. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί υπέρ των ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού», σχολιάζει ο Γιώργος Κοσμάς. Πιο σκληρός ο Βασίλης Παπαθεοδώρου λέει ότι «τα θεμέλια της εγκληματικής οργάνωσης στο χωρο του ποδοσφαίρου υπάρχουν ακόμα, απλά είναι δύσκολο να αδικήσεις κάποιον με το προφίλ του Μελισσανίδη. Και, τέλος πάντων, δεν κρινόταν και κάτι απ’ αυτό το ματς πέραν του πρεστίζ; Είμαστε σίγουροι ότι η διαιτητική συμπεριφορά θα ήταν ίδια αν κρινόταν πραγματικά κάτι με βάση όλα αυτά που έχουμε δει ακόμα και φέτος που ο Ολυμπιακός κάνει περίπατο; Πώς θα ήταν το πρωτάθλημα άραγε αν οι διαιτητές σφύριζαν κάθε εβδομάδα έτσι 50-50;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμφωνα και με τα όσα γράφτηκαν στο φύλλο αγώνος, στο ημίχρονο είχαμε το «πέσιμο» του Μελισσανίδη στον παρατηρητή διαιτησίας Κύρκο με φράσεις τύπου «θα σε πνίξω με το κασκολ» κτλ. Και οι τρεις συνομιλητές μου συμφωνούν, ο καθένας με τον τρόπο του, ότι έπαιξε ρόλο στο πώς σφύριξε ο Καλογερόπουλος στο β’ μέρος. «Ξέρεις, δεν έχουμε ένα πρωτάθλημα μικρών λόρδων, πεσίματα έφτασαν να κάνουν στο παρελθόν ακόμα κι ο Ντέμης ή ο Φύσσας, ο Μαρινάκης δικάστηκε κι αθωώθηκε για ανάλογο περιστατικό κάποτε στην Τρίπολη», συμπληρώνει ο Κάρπετ για να προσθέσει κατι ενδιαφέρον: «Κάνουμε πάλι ένα λάθος, ερμηνεύοντας τα όσα έγιναν στο ντέρμπι. Προσπαθούμε να τα εξηγήσουμε με μοντέλα περασμένων δεκαετιών και καταλήγουμε να δαιμονοποιούμε πάντα το νικητή». Εδώ υπάρχει προφανής αντίλογος, ο νικητής είναι πάντα ο ίδιος, ο Ολυμπιακός. «Μήπως όμως μπερδευόμαστε και αποδίδουμε ως δύναμη του ισχυρούστον Ολυμπιακό απλά και μόνο την ικανότητά του να φεύγει ως νικητής από ένα τραπέζι 3-4 διεκδικητών που όλοι θέλουν να κάνουν το ίδιο;», απαντά ο Αντώνης Καρπετόπουλος και μισοαστεία μισοσοβαρά λέει «αν θέλουμε εναλλαγή γιατί δεν αποδίδουμε τους τίτλους στους προέδρους; Μελισσανίδης, Βαρδινογιάννης, Κόκκαλης, Φιλιππίδης, Πατέρας, Μαρινάκης, δηλαδή στη Γερμανία είχαν περισσότερους πρωταθλητές τα τελευταία 25 χρόνια;».

Μόνος του ο Ολυμπιακός προκαλεί την γκρίνια. Όταν δεν έχει αδικηθεί εδώ και 10 χρόνια ούτε σε ένα ματς, όταν όλα τα αμφισβητούμενα είναι δικά του, όταν δε θα μάθουμε ποτέ πως θα πήγαιναν τα πρωταθλήματα αν κάθε Κυριακή είχαμε 50-50, τι να συζητήσουμε; Β. Παπαθεοδώρου

Ανεξάρτητα από το ποια ομάδα υποστηρίζει ο καθένας, πέρασε απ’ όλων μας το μυαλό. Αν τα σφυρίγματα ήταν ανάποδα, αν οι 2 κόκκινες και το πέναλτι έκριναν το ματς υπέρ του Ολυμπιακού τι θα γινόταν; «Χαμός, μπορεί να σταματούσαν και οι αγρότες τις κινητοποιήσεις», λέει ο Αντώνης Καρπετόπουλος. «Κανονικά, δε θα έπρεπε να γίνει τίποτα, γιατί ο Καλογερόπουλος έπαιξε 50-50. Επειδή καταλαβαίνω τι εννοείς, θα σου πω ότι μόνος του ο Ολυμπιακός προκαλεί την γκρίνια. Όταν δεν έχει αδικηθεί εδώ και 10 χρόνια ούτε σε ένα ματς επί της ουσίας, όταν όλα τα αμφισβητούμενα είναι δικά του, όταν δε θα μάθουμε ποτέ πως θα πήγαιναν τα πρωταθλήματα αν κάθε Κυριακή είχαμε το 50-50 του περασμένου Σαββάτου, τι να συζητήσουμε;», αναρωτιέται ο Βασίλης Παπαθεοδώρου.

Το τέλος του 2016 έχει εκλογές. Μη βιάζεστε, την ελληνική ποδοσφαιρική κοινωνία δεν την απασχολεί καθόλου αν ο νέος πλανητάρχης θα λέγεται Μπέρνι, Ντόναλντ, Χίλαρι ή όπως αλλιώς. Τον Οκτώβριο έχει εκλογές η ΕΠΟ. Οι 4 μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου εδώ και μήνες τις προετοιμάζουν ως την απόλυτη «μονομαχία την αυγή» που θα καθορίσει την επόμενη μέρα. «Είναι η πιο σημαντική χρονιά στην σύγχρονη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, λόγω των εκλογών και των δικαστικών αποφάσεων που έπονται όσον αφορά τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης», δίνει τον τόνο ο Βασίλης Παπαθεοδώρου. Ο Γιώργος Κοσμάς έχει το ρεπορτάζ πως «ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ δουλεύουν καθημερινά με τις τοπικές ποδοσφαιρικές ενώσεις που θα αναδείξουν το νέο διοικητικό σχήμα προκειμένου να ανατρέψουν αυτό που βλέπουν ως ερυθρόλευκο κατεστημένο. Για την ώρα η συμμαχία τους μοιάζει ειλικρινής». Ενώ, ο Αντώνης Καρπετόπουλος πιστεύει πώς όλο αυτό είναι λίγο πολύ μύθος, «ο Ολυμπιακός δε βγάζει τη διοίκηση της ΕΠΟ, απλά δεν την αντιπολιτεύεται – κι εδώ πάλι προσπαθούμε να εξηγήσουμε με παλιά εργαλεία την τωρινή κατάσταση»

ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ δουλεύουν καθημερινά με τις τοπικές ποδοσφαιρικές ενώσεις που θα αναδείξουν το νέο διοικητικό σχήμα προκειμένου να ανατρέψουν αυτό που βλέπουν ως ερυθρόλευκο κατεστημένο. Για την ώρα η συμμαχία τους μοιάζει ειλικρινής. Γ. Κοσμάς.

Φυσικά, υπάρχει πολύς κόσμος που προσπαθεί να πατήσει και στις δύο βάρκες, έχοντας ήδη καλή σχέση με το προηγούμενο κατεστημένο και προσπαθεί να ετοιμάσει ανάλογη και με το επόμενο. Ίσως η παραπάνω πρόταση να μπορεί να εξηγήσει όχι μόνο τη διαιτησία του Καλογερόπουλου, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου χρόνου, γιατί όχι και ολόκληρη τη Μεταπολίτευση. By the way, όρος που χρησιμοποιήθηκε στα σόσιαλ μίντια κατά τον σχολιασμό όσων έγιναν στο ΟΑΚΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στον Ολυμπιακό είναι θορυβημένοι, θέλουν να ξηλώσουν τον Καλογερόπουλο, δεν είναι τυχαίο ότι προσπαθούν να περάσουν ήδη από το Σάββατο και τον Σάββα Θεοδωρίδη ένα μήνυμα προς τους διεθνείς διαιτητές», μεταφέρει το κλίμα ο Γιώργος Κοσμάς. Οι διεθνείς διαιτητές που είναι οι «ευεργετηθέντες» του «συστήματος» και που, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, όταν στρέφονται εναντίον του, το «σύστημα» θα θελήσει να τους εξαφανίσει. «Ψάχνονται στον Ολυμπιακό» επιβεβαιώνει και ο Βασίλης Παπαθεοδώρου που θεωρεί σημαντικούς τους ορισμούς της επόμενης αγωνιστικής. Θα ξαναπάρει ματς ο «αμαρτωλός διαιτητής» (ο παρατηρητής πάντως του εβαλε άριστα); Και στην ΑΕΚ, «ε μάλλον περισσότερο χάρηκαν για τον υποτιθέμενο συμβολισμό της νίκης και τον τρόπο που ήρθε, παρά με τους τρεις βαθμούς. Οι παίκτες σχεδόν δεν πίστευαν τις αποφάσεις του διαιτητή», λέει άνθρωπος που βρέθηκε στα κιτρινόμαυρα αποδυτήρια.

Αν φτάσατε μέχρι εδώ, σημαίνει ότι οι προηγούμενες 1330 λέξεις δεν σας είναι άγνωστες. Ίσως συμμερίζεστε μάλιστα και τον δικό μας guilty pleasure. Έχοντας συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι αιώνια πιο θεαματικό στο παρασκήνιό του απ’ ότι στο χορτάρι, είμαστε ενθουσιασμένοι που δείχνει να ξαναβρίσκει τον pulp εαυτό του που είχε πέσει σε χειμερία νάρκη. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το Σάββατο που ταρακούνησε τα νερά θα ξαναβάλει σε λειτουργία το αγαπημένο φιλμ νουάρ β’ διαλογής που οι «γκρανκάσες» «διδάσκουν ήθος» σε αυτούς που «είπαν μαμά 20 χρονώ» και όλοι μαζί «περιέργοι και κοκκαλιάρηδες» πιστολιάζουν και πιστολιάζονται, ζητώντας μόνο λίγα ψίχουλα αγάπης. Ή έστω τα «σπόρια» του λάινσμαν.

Παναγιώτης Μένεγος