Οι Πουγιόλ και Ετό’ο στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ για την περίοδο 2008-09, στο Μιλάμο. Ίντερ – Μπαρτσελόνα 0-0

2001-2002

11.9.2001 Σάλκε-Παναθηναϊκός 0-2
Η Εκδίκηση των «Παλτών»

Η ημερομηνία κάτι παραπάνω από σημαδιακή: 5-6 ώρες μόνο μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, στο Γκεζελκίρχεν γιορτάζουν, με μια παγωμάρα είναι η αλήθεια, την πρώτη συμμετοχή της Σάλκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Κυργιάκος μονομαχεί με τον Αγκάλι , τον οποίο θα συναντήσει και 7 χρόνια αργότερα στους αγώνες της ΑΕΚ με την Ξάνθη για τη Σουπερλίγκα. Ο Παναθηναϊκός βγάζει χωρίς προβλήματα το α’ ημίχρονο και σιγά-σιγά ξεθαρρεύει, με τον Κυράστα να αλλάζει τον Κόλκα με τον Βλάοβιτς στο 68′. Πέντε-έξι λεπτά αργότερα ο Κροάτης (που πάλευε να πείσει κόσμο, δημοσιογράφους, συμπαίκτες, προπονητές και παράγοντες ότι δεν ήταν παλτό), εκτελεί άψογα ένα φάουλ λίγο έξω από την περιοχή τρυπώντας το τείχος των Γερμανών και ανοίγοντας το σκορ. Το μεγάλο διπλό θα ολοκληρωθεί στο 80′  ύστερα από ατομική προσπάθεια του Κωνσταντίνου (που πάλευε να πείσει κόσμο, δημοσιογράφους, συμπαίκτες, προπονητές και παράγοντες ότι δεν ήταν παλτό) και ασίστ στον Μπασινά (που μαζί με τον Γκούμα διαμόρφωσε, άθελά του, το υποτιμημένο ποδοσφαιρικό πρότυπο των Γκουμομπασινάδων), ο οποίος και εκτέλεσε τον 37χρονο τερματοφύλακα Ρεκ. Μέσα στη σύγχυση και την παραζάλη της μέρας, η Uefa αποφασίζει να αναβάλει τους αγώνες της Τετάρτης (12-9-2001), οι οποίοι διεξάγονται μία εβδομάδα αργότερα. Οι πράσινοι σε μια πορεία εφάμιλλη του 1995-96 πέρασαν και από τη 2η φάση των ομίλων, για να πέσουν ηρωικά απέναντι στην Μπαρτσελόνα στους 8. Ο τελικός της σεζόν (Ρεάλ Μαδρίτης-Μπάγερ Λεβερκούζεν 2-1, στη Γλασκόβη) σημαδεύτηκε από το ασύλληπτο εναέριο βολέ του Ζιντάν στο «Γ» του Μπουτ, στο μοναδικό Τσάμπιονς Λιγκ που κράτησε στα χέρια του ο  Ζιζού.

2002-2003

17.9.2002 Γκενκ-ΑΕΚ 0-0
Season Χ

Η ΑΕΚ (με Ζαγοράκη, Ντέμη, Τσιάρτα, Κασάπη, Κατσουράνη κ.ά.) επιστρέφει μετά από 8 χρόνια στους ομίλους και ξεκινάει τον μοναδικό στα χρονικά κύκλο του «Χ» από το ανατολικό Βέλγιο και την Κρίσταλ Αρένα της πόλης Γκενκ. Ντεμπούτο με clean-sheet σε συνθήκες πίεσης και για τον Σάκη Χιώτη, εικόνα που προοιωνίζει τα μελλούμενα με τον ΑΠΟΕΛ. Και οι δύο ομάδες έχουν τις ευκαιρίες τους, όμως το 0 δεν αλλάζει ούτε στο 89′ όταν ο Λάκης αστοχεί σε ένα από τα επαναλαμβανόμενα τετ-α-τετ του ύστερα από κούρσα από τα δεξιά. Ασφαλώς οι δύο ισοπαλίες (3-3 και 2-2) με την εστεμμένη Ρεάλ είναι οι πιο γλυκές αναμνήσεις για μια ΑΕΚ που τελειώνει τους αγώνες της αήττητη μεν, δίχως νίκη δε και μοιραία μεταφέρεται στο Uefa. Η σεζόν τελειώνει με ένα ακόμα 0-0, στον τελικό τον Μάντσεστερ: φυσιολογικό κατά πολλούς, αφού το Κύπελλο διεκδίκησαν για πρώτη φορά δύο ιταλικές ομάδες. Στα πέναλτι ο Ντίντα (Μίλαν) έπιασε 3, ενώ ο Μπουφόν (Γιουβέντους) μόνο 2, και οι δύο έμειναν πάντως στην ιστορία ότι καταστρατήγησαν εντελώς τον κανονισμό που τους ήθελε να παραμένουν στη γραμμή μέχρι την εκτέλεση, υπό το αδιάφορο πάντως σφύριγμα του ρέφερι Μάρκους Μερκ.

2003-2004

16.9.2003 Μπριζ-Θέλτα 1-1
Σκοράρω Όπου Βρω

Δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν την Uefa ότι μέσω της μοιρασιάς του σωρού των κερδών του Τσάμπιονς Λιγκ διευρύνει το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα, πάντως το άνοιγμα στους τριτοτέταρτους των μεγάλων πρωταθλημάτων έδωσε τη δυνατότητα και σε ομάδες ταπεινότερες σε  ιστορία και μεγέθη να συμμετάσχουν στο μεγάλο φαγοπότι. Ένα τέτοιο διάττον αστέρι ήταν και η Θέλτα του Βίγκο, που ξεκίνησε αντιμετωπίζοντας έναν κλασικό συνδαιτυμόνα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, τη Φ.Κ. Μπριζ από το Βέλγιο. Το σκορ του αγώνα θα καθορίσει εν πολλοίς ένας παίκτης, ο αριστερός μπακ της Θέλτα, Χουάν Φρανθίσκο Γκαρθία, επί το συντομότερο Χουανφράν, ο οποίος θα σκοράρει πρώτα υπέρ (50′) κι ύστερα κατά της ομάδας του (84′). Στο ίδιο ματς ο Χουανφράν θα έχει μια πρώτη χειραψία με τον ρέφερη Γιώργο Κασναφέρη, που θα συναντήσει και 5 χρόνια αργότερα στην ελληνική Σουπερλίγκα -ως παίκτης της ΑΕΚ πια. Οι διπλοί όμιλοι καταργούνται και από τη φάση των 16 υπάρχουν πια οι νοκ-άουτ αναμετρήσεις, σύστημα που ισχύει ως σήμερα. Η Θέλτα θα αποκλειστεί στους 16 από την Άρσεναλ, όμως η σεζόν ανήκει στα αουτσάιντερ: η τοποθεσία του τελικού (Γκεζελκίρχεν) μοιάζει ξεκάρφωτη, ο Άκης Ζήκος γίνεται ο πρώτος Έλληνας που αγωνίζεται σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο η Μονακό υποκλίνεται στη σαρωτική Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο (0-3), που έτσι μετατρέπει τον εαυτό του σε special one.

2004-2005 

15.9.2004 Λίβερπουλ Μονακό 2-0
Στο δρόμο προς τη Σουπερλίγκα

Από τις πολυτροπαιούχους του παλιού Κυπέλλου Πρωταθλητριών, η Λίβερπουλ δεν έχει σταυρώσει εγχώριο τίτλο στην εποχή του Τσάμπιονς Λιγκ. Από το 2001 και μετά ωστόσο καταφέρνει πότε-πότε να πλασάρεται σε εκλόγιμες θέσεις, που της δίνουν δικαίωμα συμμετοχής. Έπειτα από δύο ανεπιτυχείς καμπάνιες, η σεζόν ξεκινά θετικά, έστω κι αν ο κόουτς Ζεράρ Ουγιέ παρακολουθεί καθηλωμένος από σοβαρό πρόβλημα υγείας την πρεμιέρα με τη Μονακό από τα επίσημα του Άνφιλντ. Στην καρέκλα του στον πάγκο κάθεται πια ο ανεξερεύνητος ακόμα Ράφα Μπενίτεθ. Άρτι αφιχθείς από την Οσέρ, ο Τζιμπρίλ Σισέ, θα κάνει σεφτέ στα γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ ανοίγοντας το σκορ, έπειτα από τριγωνικό συνδυασμό με τους Τζέραρντ και Λουίς Γκαρθία, ο οποίος επίσης πέρασε, ωστόσο δεν ακούμπησε, από τον Παναθηναϊκό. Στο ματς συμμετέχει κι άλλος ένας μετέπειτα πράσινος, ο Ιγκόρ Μπίτσκαν βεβαίως-βεβαίως, αλλά και ένας μετέπειτα Ηρακληδέας (Χοσέμι, με πέρασμα επίσης από τον Λεβαδειακό), όλοι με τη φανέλα της μετέπειτα Πρωταθλήτριας Ευρώπης. Ο τελικός της Κωνσταντινούπολης κόντρα στη Μίλαν παραμένει ως σήμερα το κορυφαίο έπος της διοργάνωσης (0-3 ημίχρονο, 3-3 τελικό και μια σπάνια αγγλική επικράτηση στα πέναλτι, με 2-3).

 

 

2005-2006 

14.9.2005 Ρέιντζερς-Πόρτο 3-2
Μια γιόμα καλοζυγισμένη

Σχεδόν μόνιμοι θαμώνες της διοργάνωσης, στο μόνιμα τιγκαρισμένο Άιμπροξ, οι Ρέιντζερς της Γλασκόβης ξεκίνησαν τη σεζόν με μια θεαματική κόντρα απέναντι στην Πόρτο, επίσης θαμώνα που τότε βρισκόταν σε μεταβατικό στάδιο. Με το σκορ 2-2 στα τελειώματα του αγώνα, ο κάπτεν Μπάρι Φέργκιουσον βγάζει μια τυπική σκοτσέζικη βαθιά σέντρα στην καρδιά της αντίπαλης περιοχής, βρίσκοντας τον Σωτήρη Κυργιάκο με πλάτη στο τέρμα. Η γυριστή κεφαλιά του Τρικαλινού περνάει πάνω από τον Βίτορ Μπαΐα και δίνει το τρίποντο στους Τζερς, που θα αποδειχτεί καθοριστικό για την παρθενική τους πρόκριση στην επόμενη φάση. Είναι η πρώτη φορά που ένας Έλληνας σκοράρει για λογαριασμό ξένης ομάδας στους ομίλους. Παρόλο που το πάλεψαν και κόντρα στη Βιγιαρεάλ, οι συμπαθείς Σκοτσέζοι δεν κατάφεραν να φτάσουν πιο πέρα από τους 16. Η σεζόν ολοκληρώθηκε με την πρώτη βερσιόν της σύγχρονης πυραυλοκίνητης Μπαρτσελόνα, σε μια δύσκολη επικράτηση κόντρα στην Άρσεναλ, που ποτέ άλλοτε δεν έφτασε τόσο κοντά (2-1).

http://dai.ly/xxvu3a

 

 

2006-2007 

12.9.2006 Μπαρτσελόνα-Λέφσκι Σόφιας 5-0
Ονομάζεσαι Πράκτωρ…

Ντεμπούτο και μοναδική μέχρι σήμερα εμφάνιση για τη Βουλγαρία σε φάση ομίλων με τη Λέφσκι Σόφιας, η οποία κατάφερε να αποκλείσει στον 3ο προκριματικό μια ακόμα ομάδα-κομήτη από τοπ πρωτάθλημα, την Κιέβο Βερόνα. Η κλήρωση τα φέρνει δύσκολα και το πρώτο ματς καταδεικνύει τις χαοτικές διαφορές που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται ακόμα και μέσα στο πλαίσιο της αστεράτης διοργάνωσης. Ινιέστα, Πουγιόλ, Ετό, Ζιουλί και  Ροναλντίνιο σκοράρουν από μία φορά και το τελικό 5-0 μοιάζει τιμητικό, καθώς άλλα τόσα τα γλιτώνει ο γκολκίπερ Πετκόφ. Η Λέφσκι δεν θα καταφέρει να σταυρώσει πόντο σε κανένα από τα έξι παιχνίδια της (απέναντι επίσης σε Τσέλσι και Βέρντερ Βρέμης). Ο 18άρης Ογκνιάνοφ θα πετύχει το μοναδικό γκολ λίγο πριν τη λήξη του πρώτου αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ που έγινε στη Σόφια, κόντρα στην Τσέλσι (1-3), ενώ τα δίχτυα της Λέφσκι θα ματώσουν συνολικά 17 φορές. Τα Βαλκάνια θα είναι το θέατρο και του τελικού της σεζόν: οι Άγγλοι αναστατώνουν χαρούμενα την Αθήνα και τα περίπτερα του Συντάγματος κάνουν ακατάρριπτο ρεκόρ στις παραγγελίες μπίρας. Ωστόσο στο ΟΑΚΑ όλα παραδίνονται στον οπορτουνισμό του 35άρη πια Ιντσάγκι (Μίλαν-Λίβερπουλ 2-1).

http://dai.ly/xxww9g

2007-2008

19.9.2007 Σπόρτιγκ Λισαβόνας-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-1
Who the hell is Ronaldo?

Οι 4 αγγλικές ομάδες που συμμετέχουν (Μαν. Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Τσέλσι) μπαίνουν όλες στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας κι από εκεί θα φτάσουν μαζί μέχρι τα προημιτελικά, πετυχαίνοντας ένα ρεκόρ που θα επαναληφθεί από τις ίδιες ομάδες και την επόμενη σεζόν (2008-2009). Στην πρεμιέρα της Γιουνάιτεντ απέναντι στη Σπόρτιγκ Λισαβόνας τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω στον Κριστιάνο Ρονάλντο, που βρίσκεται για πρώτη φορά αντίπαλος της ομάδας που τον ανέδειξε. Στο 61′ θα εκμεταλλευτεί τη σέντρα του δεξιού μπακ Γουές Μπράουν και με υπέροχη κεφαλιά θα δώσει τη νίκη στη Γιουνάιτεντ. Σ’ ένα υπόδειγμα μη-πανηγυρισμού ο γνωστός για την αυταρέσκειά του Κριστιάνο θα υποκλιθεί βαθιά στο   κοινό του Ζοζέ Αλβαλάντε, το οποίο φυσικά θα τον αποθεώσει. Η νίκη αυτή της Γιουνάιτεντ σήμανε την απαρχή του ακατάρριπτου έως σήμερα ρεκόρ των 16 εκτός έδρας αγώνων Τσάμπιονς Λιγκ δίχως ήττα. Το σερί κράτησε έως τον Μάρτιο του 2010 (προημιτελικοί) και σταμάτησε με ήττα 2-1 στο Μόναχο από την Μπάγερν. Με τέτοια πέραση που είχαν οι Άγγλοι εκείνη τη σεζόν, εύλογο ήταν και ο τελικός να θυμίζει f.a. cup: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ –Τσέλσι στο Λουζνίκι της Μόσχας ακόμα και η βροχή ήταν εκεί, παίζοντας μάλιστα το ρόλο της, καθώς ο Τέρι γλιστρούσε σ’ ένα καθοριστικό πέναλτι (δοκάρι και άουτ) και ο Φαν Ντερ Σαρ έσωζε το τελευταίο, του Ανελκά (1-1 και 6-5 στα πέναλτι).

2008-2009

16.9.2008 Βέρντερ Βρέμης-Ανόρθωση 0-0
Πού νά ‘βαζε και τον Φρούσο…

Η Ανόρθωση γίνεται μία από τις 4 συνολικά ομάδες που περνούν από 3 προκριματικούς γύρους για να φτάσουν στους ομίλους, επικυρώνοντας την πρώτη συμμετοχή της Κύπρου στη διοργάνωση. Πρώτο ματς στη Βρέμη κόντρα στην αλλοπρόσαλλη Βέρντερ του Τόμας Σάαφ. Ο Τιμούρ Κετσπάγια οργανώνει μαεστρικά ένα ταπεινό ρόστερ που θυμίζει μικρομεσαίο του ελληνικού πρωταθλήματος και αποσπά το μάξιμουμ εφικτό, 0-0, καθώς ο Κλαούντιο Πιζάρο αδυνατεί να νικήσει σε πολλαπλά τετ-α-τετ τον Αριάν Μπεκιάι, που οι περισσότεροι τον θυμόμαστε για ένα γκολ που είχε πετύχει με κεφαλιά στην τελευταία φάση ενός αγώνα ΟΦΗ-Πανηλειακού. Στον τρελό-τρελό αυτό όμιλο με τις συνεχείς ανατροπές συμμετέχουν επίσης η Ίντερ του Μουρίνιο και ο Παναθηναϊκός του Τεν Κάτε οι οποίοι παίρνουν και την πρόκριση, έστω κι αν η Βέρντερ στις κόντρες της με την Ίντερ πήρε 4 βαθμούς. Στον τελικό της Ρώμης ο Μέσι θα πετύχει το 9ο του γκολ στη διοργάνωση τελειώνοντας το ματς κόντρα στη Γιουνάιτεντ με κεφαλιά (2-0), δείχνοντας ότι από κει και μέχρι σήμερα η Ευρώπη λίγο-πολύ του ανήκει.

http://dai.ly/xy5hj7

2009-2010

16.9.2009 Ίντερ-Μπαρτσελόνα 0-0
Χτίστε τα Γκολπόστ

Η πρώτη κόντρα Μουρίνιο-Γκουαρδιόλα λήγει με «κουλουράκια», καθώς ο Πορτογάλος έχει το υλικό (Τιάγκο Μότα, Μουντάρι, Σάμουελ, Λούσιο, Ζανέτι, Μαϊκόν, Κίβου, Σνάιντερ) να καταστρώσει πετυχημένα το σχέδιο καταστροφής τού «τάκα-τάκα». Η Ίντερ κυριαρχεί στην Ιταλία δίχως να συναρπάζει, ενώ το ίδιο πληκτικό είναι και το ξεκίνημά της στο Τσάμπιονς Λιγκ: το πρώτο Χ θα ακολουθήσουν άλλες δύο, πολύ πιο απογοητευτικές ισοπαλίες, με Ρούμπιν Καζάν και Ντινάμο Κιέβου. Σ’ έναν παραλληλισμό με την πορεία της Εθνικής Ιταλίας στο Μουντιάλ του 1982, οι νερατζούρι θα μετεξελιχθούν σταδιακά σε τρένο που θα περάσει διαδοχικά πάνω από Τσέλσι και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, θα λυγίσουν ηρωικά τη Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό και θα θριαμβεύσουν απέναντι στο λογικό φαβορί, τη Μπάγερν, στον τελικό του Μπερναμπέου, στη μεγάλη βραδιά του Ντιέγκο Μιλίτο (2-0), ολοκληρώνοντας μια ανεπανάληπτη αναντιστοιχία ανάμεσα στο ξεκίνημα και την τελική κατάληξη.

2010-2011

15.9.2010 Ζίλινα-Τσέλσι 1-4
Ο Γιος του Τσάμπιονς Λιγκ

Ακόμα και ορισμένα ρουτινιάρικα παιχνίδια ομίλων, με σχεδόν προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, μπορούν να αποκτήσουν μια κάποια ιστορική διάσταση: το τελικό σκορ στην ήσυχη πόλη της Σλοβακίας έχει διαμορφωθεί ήδη από το 55′, γι’ αυτό και ο Αντσελότι στρέφει το βλέμμα προς τις ρεζέρβες: σε ηλικία 17 ετών και 198 ημερών ο Τζος Μακ Ίχραν που μπαίνει ως 2η αλλαγή στο 79′ γίνεται ο πρώτος παίκτης που παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ έχοντας γεννηθεί μετά το ξεκίνημα της διοργάνωσης. Ο Μακ Ίχραν είχε ήδη αποκτήσει την προσωνυμία «ο Άγγλος Τσάβι» από την άνοιξη του 2010, όντας ηγετικό στέλεχος της μικρής Εθνικής των U17 της Αγγλίας που κέρδισε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην ιστορία της. Όπως όμως συχνά συμβαίνει και καθώς έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε, η περίπτωσή του αποτελεί πια υλικό για άρθρα που εκφράζουν ανησυχίες για τα ταλέντα που χάνονται λόγω του αδυσώπητου ανταγωνισμού των πλούσιων ομάδων. Με 75 συμβόλαια παικτών να τρέχουν, η Τσέλσι μοιράζει τα 2/3 είτε στη reserves team είτε εδώ κι εκεί, κι ο 20άρης σήμερα Τζος περιμένει να δει σε ποια ομάδα της Τσάμπιονσιπ θα τον στείλουν φέτος (πέρυσι ήταν στη Μίντλεσμπρο). Πίσω στη διοργάνωση του 2010-2011, το Λονδίνο με Τσέλσι, Τότεναμ και Άρσεναλ έγινε η πρώτη πόλη στην Ευρώπη που έβαλε 3 ομάδες στους ομίλους (εκτός αν θεωρήσεις τον Ολυμπιακό ομάδα της Αθήνας, οπότε την πρωτοκαθεδρία έχει η πόλη μας από το 2003-2004). Ήταν όμως η 4η αγγλική εκπρόσωπος, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που βρέθηκε στον 1ο τελικό του νέου Γουέμπλεϊ, ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. H Μπαρτσελόνα πάντως δεν χαμπάριαζε από το anglo κλίμα (1-3). 

http://vimeo.com/15051779

2011-2012 

14.9.2011 Μάντσεστερ Σίτι – Νάπολι 1-1
Ουράνια Πρεμιέρα

Ιστορικές και λαοφιλείς, αλλά μόνιμα στη σκιά κάποιων άλλων ισχυρότερων,  Μάντσεστερ Σίτι και Νάπολι, παρόμοιες και χρωματικά, συνδέθηκαν από μια κοινή μοίρα με δύσκολες διαδρομές, μέχρι το λαμπερό ραντεβού τους πριν από δύο φθινόπωρα. Χρεοκοπημένες από κακοδιοικήσεις τη δεκαετία του ‘90, υποβιβασμένες μέχρι και τη Γ’ κατηγορία στα εθνικά τους πρωταθλήματα, όπου όμως μάζευαν 40.000 κόσμο στα παλαιικά τους γήπεδα, πέρασαν σε φάση ανασυγκρότησης την τελευταία δεκαετία, οδηγούμενες σταθερά στο κλαμπ των ισχυρών του ευρωπαϊκού χάρτη. Οι σκόρερ του αγώνα στο πολυτελές Σίτι οφ Μάντσεστερ αντανακλούν κι αυτοί κάπως τη γαλαντομία των αραβικών κεφαλαίων της σύγχρονης εποχής, που μεταγγίζουν με ρευστό το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στα χρόνια της κρίσης: η Σίτι (ιδιοκτησίας συμφερόντων Αμπού Ντάμπι) έδωσε 23 εκ. € για ν’ αγοράσει τον Σέρβο αριστερό μπακ Αλεξάντερ Κολάροφ από τη Λάτσιο, ενώ ο Ουρουγουανός σέντερ φορ Εντίνσον Καβάνι έφυγε φέτος από τη Νάπολι για την Παρί Σεν Ζερμέν (ιδιοκτησίας συμφερόντων Κατάρ) με το πολύ μεγάλο ποσό των 64 εκ €. Το Κύπελλο της χρονιάς πάντως κατέληξε σε ρωσικά συμφέροντα, που περίμεναν κι αυτά υπομονετικά τη σειρά τους… (Τσέλσι-Μπάγερν 1-1 και 4-3 στα πέναλτι).    

http://dai.ly/xmhqpa

 

2012-2013 

18.9.2012 Παρί Σεν Ζερμέν-Διναμό Κιέβου 4-1
Ακόμα εκεί είσαι, Ζλάταν;

Τα χρόνια περνάνε και κάποιοι διευρύνουν τα προσωπικά τους ρεκόρ: εκτελώντας ένα πέναλτι στο κέντρο της εστίας του τερματοφύλακα Κόβαλ και ανοίγοντας έτσι το σκορ στο 19′, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς γίνεται ο πρώτος παίκτης που σκοράρει με 6η διαφορετική φανέλα στο Τσάμπιονς Λιγκ. «Με βεβαιότητα ένας από τους 5 πιο απείθαρχους μαθητές στα 33 χρόνια καριέρας μου», όπως τον περιέγραφε η διευθύντρια του δημοτικού του στο Μάλμε, παραβατικός ανήλικος με κάμποσες κλοπές οχημάτων στο παλμαρέ του, ο γιος Βόσνιου πατέρα και Κροάτισσας μητέρας, μεταναστών στη Σουηδία, αξιοποίησε το μεγάλο του χάρισμα διαμορφώνοντας ένα προφίλ σκληρού επαγγελματία (μέχρι και το όνομά του, Ζλάταν, είναι κατοχυρωμένο ως δική του πατέντα για εμπορική εκμετάλλευση) και κακού παιδιού που ή το λατρεύεις ή το μισείς. «Παντού διαβάζω και ακούω ότι είμαι αλαζόνας… προσωπικά ποτέ δεν θα έκρινα κάποιον δίχως να τον έχω συναντήσει… εγώ λέω ότι πάντα βάζω τον εαυτό μου σε δεύτερη μοίρα, αν είναι να κάνω τους συμπαίκτες μου, τον κόσμο, όλους χαρούμενους», λέει σήμερα προμοτάροντας την αυτοβιογραφία του και δίνοντας τη δική του ερμηνεία για τις χαρές που όντως έχει χαρίσει απλόχερα στο κοινό όλων των ομάδων απ’ όπου πέρασε.

http://dai.ly/xtpb5p

Αντρέας Κίκηρας

Share
Published by
Αντρέας Κίκηρας