Categories: ΛΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

25 γεγονότα για μια άλλη 25η Μαρτίου

Σημαντικές οι μέρες, σημαντικοί και οι μήνες. Ειδικά όταν παρουσιάζουν ιστορίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Να, για παράδειγμα η 25η  Μαρτίου, η 84η ημέρα κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο, η οποία κρατά στην καρδιά της μια γιορτή (την θεομητορική του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου) αλλά και την έναρξη μιας Επανάστασης (της Ελληνικής του 1821).

Κρατά βεβαίως και άλλα πολλά, λιγότερο σημαντικά για εμάς ίσως, που χαρακτηρίζονται όμως από ενδιαφέρουσες ιστορίες. Που περιμένουν κι αυτές με τη σειρά τους να αποκαλυφθούν.

Παραδοσιακή ημερομηνία ίδρυσης της Βενετίας (421)

ΒενετίαΒενετία

Το όνομα προέρχεται από τον αρχαίο λαό των Βενετών, που κατοίκησαν την περιοχή από τον 10ο αιώνα π.Χ. Η Δημοκρατία της Βενετίας υπήρξε πολύ μεγάλη ναυτική δύναμη κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Και όχι μόνο. Την χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο για τις Σταυροφορίες αλλά και για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571. Ήταν επίσης ένα σημαντικό μέρος για τη διάδοση του εμπορίου (το μετάξι, τα σιτηρά και τα μπαχαρικά έδιναν και έπερναν). Η παραδοσιακή ίδρυση ταυτοποιείται με την αφιέρωση της πρώτης εκκλησίας του Σαν Τζάκομο, στο νησάκι του Ριάλτο (Ριβοάλτο, «Ψηλή Όχθη»), που λέγεται ότι έγινε το μεσημέρι αυτής της ημέρας.

Ο Ροβέρτος Α’ γίνεται Βασιλιάς της Σκωτίας  (1306)

Για τους φίλους Robert the Bruce. «Συμπρωταγωνίστησε» στο πλάι του Mel Gibson στο Braveheart.  Ήταν ο κακός βασιλιάς. Στην πραγματικότητα ήταν και κακός και καλός. Αφορίστηκε από την εκκλησία γιατί έβγαλε από τη μέση, τους ανταγωνιστές του μέσα σε ιερό, ήταν όμως μέγας μαχητής στα γρασιδένια βοσκοτόπια και έπαιξε το παιχνίδι του στέμματος με τον πιο ευφυή τρόπο. Γι’ αυτό και θεωρείται πως επί των ημερών του ήταν που η Σκωτία έφτασε στο απόγειο της δόξας της (η μάχη του Blàr Allt nam Bànag, το 1314, που ξεχορτάριασε το σκωτσέζικο τοπίο από τα «Αγγλικά ζιζάνια», έχει πολλά να πει γι’ αυτό). Στην εποχή της βασιλείας του οι καταπονημένοι, χαμένοι στις τότε χώρες της Ευρώπης μετά τη διάλυση του τάγματος τους, Ναΐτες Ιππότες, βρήκαν στη Σκωτία, το καταφύγιο της καρδιάς τους. Και μια κάποιας αιμοσταγής παρουσίας.   

Ο Κρίστιαν Χόιχενς ανακαλύπτει τον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου (1655)

Ολλανδός αστρονόμος, φυσικός και μαθηματικός. Γεννήθηκε στη Χάγη.  Ανακάλυψε το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου με τηλεσκόπια δικής του κατασκευής. Χρησιμοποίησε πολλούς όρους για να το περιγράψει. Μεταξύ αυτών, «πλανήτης», «αστέρι», «Σελήνη» και «δορυφόρος». Την επόμενη χρονιά ήταν ο πρώτος που είδε στου δακτυλίους του Κρόνου αυτό που οι άλλοι δεν έβλεπαν. Ότι αποτελούνταν από πολλά σωματίδια. Προς τιμή του το όχημα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, που προσεδαφίστηκε στον δορυφόρο του Τιτάνα και εξέτασε το έδαφος και την ατμόσφαιρά του, είχε και το δικό του όνομα (Κασσίνι- Χόιχενς).

Καταργείται το δουλεμπόριο στη Βρετανική Αυτοκρατορία (1807)

Εκείνη την χρονιά η πρώην Αυτοκρατορία θα καταργήσει το δουλεμπόριο. Καμιά τριανταριά χρόνια αργότερα τη δουλεία.  Μην νομίζεις όμως , υπήρχαν και οι εξαιρέσεις σε περιοχές όπως αυτές που βρίσκονταν υπό την κυριότητα της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών, τη νήσο Κεϋλάνη  και τη νήσο της Αγίας Ελένης: οι οποίες θα τους έπαιρναν συν δέκα χρόνια ακόμη.

Ο Percy Shelley αποβάλλεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης λόγω της έκδοσης του φυλλαδίου «Η αναγκαιότητα του Αθεϊσμού» (1811)

Άγγλος ποιητής, βασικός εκπρόσωπος του ρομαντισμού. Ανήκει στην κατηγορία «αυτών που έγιναν γνωστοί μετά το θάνατο τους». Πέθανε σε ηλικία 30 ετών, στην Ιταλία. Πρόσφερε τη ζωή του ως δώρο στα ιδεώδη της αδελφοσύνης και της αγάπης. Φιλέλληνας και άθεος ! Έστειλε μαζί με τον φίλο του και μετέπειτα βιογράφο του, Τόμας Τζέφερσον Χογκ, σε επισκόπους, αρχιεπισκόπους και διευθυντές κολεγίων, το φυλλάδιο με τίτλο: “Η αναγκαιότητα του Αθεϊσμού ” (The Necessity of Atheism). Η αρνητική αντίδραση από γνωστούς και φίλους και η αποβολή από το κολέγιο, στάθηκαν μέγα πλήγμα στον ενθουσιασμό και την ψυχολογία τους.

Ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ της Ελλάδας θέτει τον θεμέλιο λίθο του νοσοκομείου Ευαγγελισμός (1881)

Τρία χρόνια αργότερα και στην ίδια ημερομηνία πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του με σύσσωμη τη Βουλή, τις Αρχές , το Βασιλικό ζεύγος και πλήθος κόσμου να χαιρετίζει το μεγαλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων, όπως εθεωρείτο στην πρώτη εποχή του . Το κτήμα μέσα στο οποίο χτίστηκε ο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» όπως είναι ολοκληρωμένη η ονομασία του, παραχωρήθηκε από την Μονή Ασωμάτων (σήμερα, Μονή Πετράκη). Ο πρώτος ασθενής το επισκέφθηκε για ίαση, δύο βδομάδες αργότερα.

Στη Νέα Υόρκη, φωτιά στο εργοστάσιο Triangle Shiwrtwaist προκαλεί τον θάνατο 146 εργαζόμενων (1911)

Η καταστροφή στο Triangle Shirtwaist, ένα εργοστάσιο παραγωγής ενδυμάτων και ο θάνατος 146 ανθρώπων, στην πλειονότητα τους, Εβραίες και Ιταλίδες εργάτριες ηλικίας 16 έως 23 ετών που είχαν προσφάτως μεταναστεύσει στην Αμερική για μια καλύτερη ζωή, οδήγησαν σε βελτίωση της νομοθεσίας σχετικά με τους όρους ασφαλείας στους χώρους εργασίας. Πολλά από τα θύματα δεν μπόρεσαν να βγουν από το κτίριο καθώς μια πόρτα που οδηγούσε στις σκάλες ήταν κλειδωμένη από τους ιδιοκτήτες και δεν υπήρχαν επαρκείς έξοδοι κινδύνου. Η μαζική αυτή εν τέλη δολοφονία βοήθησε και στην ενίσχυση της Διεθνούς Ένωσης Εργαζόμενων Γυναικών στην Κλωστοϋφαντουργία (International Ladies’ Garment Workers’ Union), που αγωνίστηκε ιδιαίτερα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Η πυροσβεστική κατέληξε ότι πιθανότερη αιτία για το ξέσπασμα της πυρκαγιάς ήταν κάποιο αναμμένο σπίρτο ή τσιγάρο που πετάχτηκε σε ένα κάδο απορριμμάτων. Σύμφωνα με τους New York Times πάλι, ίσως η πυρκαγιά να προήλθε από τις ραπτομηχανές.

Ιδρύεται ο αθλητικός σύλλογος Άρης στη Θεσσαλονίκη (1914)

ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL

Σύμφωνα με τον Βορειοελλαδίτικο σύλλογο, κατορθώνει να συμπεριλάβει τρεις βασικές ιστορικές περιόδου του ελληνισμού. Την αρχαία, με την επιλογή του ονόματος (Άρης), εμπνευσμένου μέσα στο πανηγυρικό κλίμα των στρατιωτικών επιτυχιών της Ελλάδας στους Βαλκανικούς Πολέμους. Τη Βυζαντινή, με την επιλογή των χρωμάτων (κίτρινο-μαύρο) που παραπέμπουν στην ομώνυμη αυτοκρατορία. Και τη νεότερη, με την επιλογή της ημερομηνίας ίδρυσης, δύο μόλις χρόνια από την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό κορμό, όταν ήταν κυρίαρχο το όραμα της Μεγάλης Ιδέας.  Ο Άρης είναι ο σύλλογος ο οποίος κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδας τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στην υδατοσφαίριση (1928). 

Τα πιο ωραία μάτια του Γαλλικού σινεμά, αυτά της Simone Signoret, βλέπουν για πρώτη φορά τη ζωή (1921)

Η γοητεία της συγκεκριμένης «διαβολογυναίκας» έδωσε στην έννοια του παγκόσμιου κινηματογραφικού sex symbol, μια άλλη απόκοσμη διάσταση. Ξέχνα το πρότυπο της εποχής Marilyn Monroe (η οποία μέσα από βαθιά ειρωνική συγκυρία θα συνευρεθεί ερωτικά με τον άντρα της Signoret, Yve Montan κατά τη διάρκεια του γάμου τους, ταράζοντας τον για πάντα).  Μείνε στην αίσθηση της ομορφιάς της στην οθόνη, στο γεγονός πως ήταν η πρώτη Γαλλίδα που κέρδισε όσκαρ α’ γυναικείου για την ταινία του 1959, Room at the top και πως αυτά τα μάτια έχουν την ικανότητα να σε ακινητοποιούν, κάθε φορά που σε κοιτάνε μέσα από την οθόνη!  

Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα (1932)

Μπροστά στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων, στην πλατεία Συντάγματος. Ένα κενοτάφιο προς τιμή των πεσόντων στους πολέμους. Το μνημείο είναι «μια αστική σύνθεση με αρχές γαλλικής πολεοδομικής παράδοσης και κλασικισμού, συνδυασμένες με το μοντέρνο πνεύμα του Αρτ Ντεκό και με συμβολικές αναφορές στην ελληνική αρχαιότητα». Η κατασκευή βασίστηκε στη μελέτη του αρχιτέκτονα Μανώλη Λαζαρίδη. Στο πλάνο της αρχικής συνεργασίας με τον γλύπτη Θωμά Θωμόπουλο, το κεντρικό έργο θα ήταν μια παράσταση γιγαντομαχίας όπου μια μορφή αγγέλου, που θα συμβόλιζε την Ελλάδα, θα παραλάμβανε στοργικά τον νεκρό στρατιώτη. Μια χρηματική ασυμφωνία που προέκυψε ανέβασε στην «κεντρική σκηνή» τον Φωκίωνα Ροκ και η απλή ιδέα ενός οπλίτη ξαπλωμένου στο έδαφος θεωρήθηκε πιο συμφέρουσα. Και πιο ταιριαστή μέσα στην βαθιά ηρεμία της. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Μιχαλακόπολου  με μεγάλη επισημότητα και συμμετοχή πολλών ξένων αντιπροσωπειών.

Ένας μετανάστης από την Αυστρία αποκτά γερμανική υπηκοότητα (1932)

Ονομάζεται Αδόλφος Χίτλερ και αυτό του δίνει δικαίωμα υποψηφιότητας για καγκελάριος. Όλα τα άλλα είναι (μια ποτισμένη με αίμα) ιστορία.

Είπαμε να χάσουμε, αλλά σαν να το παρακάναμε (1938)

Η χειρότερη ήττα στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδος κρύβεται στα προκριματικά του Μουντιάλ, όταν, λίγο πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, χάσαμε με ένα εκκωφαντικό 11-1 στη Βουδαπέστη από τους Μαγυάρους. Στο γήπεδο Χουγκάρια, μπροστά σε 12.000 θεατές. Το ένα και μοναδικό μας γκολ το έβαλε ο Μακρής στο ’89.

Γεννήθηκε η Βασίλισσα της Σόουλ (1942)

EPA/JEFF KOWALSKY

Αμερικανίδα τραγουδίστρια, συνθέτρια και πιανίστρια. Η Aretha Louise Franklin έχει τραγουδήσει μέχρι και όπερα. Έχει κερδίσει πάνω από 20 Γκράμι. Είναι η πρώτη γυναίκα που συμπεριλήφθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame (3.1.87). Η άνθιση της καριέρας της ξεκίνησε όταν εγκατέλειψε την Columbia για την Atlantic Records. Όπως είπε σε κάποια συνέντευξη της «με έβαλαν να κάτσω στο πιάνο και οι επιτυχίες ήρθαν». Respect, Thinκ, Rock Steady: Αν υπάρχει χρυσή δεκάδα επιτυχίας και ξεσαλώματος που παίζει σταθερά στα ροκ αθηναϊκά μπαράκια, αυτά τα τρία είναι μέσα σε αυτή. Το 2004 το περιοδικό Rolling Stone την έβαλε στην 9η θέση σε ένα κατάλογο με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών της Αμερικής. Οι οχτώ πρώτοι ήταν άντρες.  

Γεννήθηκε ο Άγγλος τραγουδοποιός Elton John (1947)

EPA/ETIENNE LAURENT

Αληθινό όνομα Reginald Kenneth Dwight. Ξεκίνησε να παίζει πιάνο εξ ακοής στα τρία του, ενώ στα έντεκα του άνοιξε την πόρτα της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως ήταν γεννημένος γι’ αυτό. Έχει πουλήσει πάνω από 300 εκ δίσκους παγκοσμίως (βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από τους Beatles και τη Madonna). Συνεργάζεται σταθερά με τον στιχουργό Bernie Taupin. Η εμμονή του με τα φανταχτερά κοστούμια, ειδικά στις συναυλίες του, οδήγησαν πολλούς να τον συγκρίνουν με τον βασιλιά του Λας Βέγκας, πιανίστα Λιμπεράτσε. Κέρδισε το βραβείο όσκαρ με το Can you feel the love tonight από την ταινία The Lion King. Η νέα εκδοχή του Candle in the Wind το 1997, από το αριστουργηματικό δικό του άλμπουμ Goodbye Yellow Brick Road του 1973, για τη φίλη του, πριγκίπισσα της Ουαλίας Νταϊάνας, έχει πουλήσει πάνω από 30 εκ αντίτυπα, τοποθετώντας το στην κορυφή των πιο μοσχοπουλημένων singles στην ιστορία της μουσικής. Το 2019 βγήκε η ταινία Rocketman βασισμένη στη ζωή του (τέσσερα αστέρια απο μας).

Κατασκευάζεται η πρώτη έγχρωμη τηλεόραση από την RCA, 12 ιντσών (1954)

Στις 17 Δεκεμβρίου 1953, η RCA καταφέρνει να νικήσει στην τελική μάχη του «αιώνιου» πολέμου της με την CBS και λαμβάνει την έγκριση της FCC.  Ελαχιστοποιώντας το εύρος ζώνης που απαιτείται για τη μετάδοση έγχρωμου προγραμματισμού και επιβάλλοντας στις μαγνητοσκοπήσεις ένα πρόγραμμα με τρία χρώματα (κόκκινο, πράσινο και μπλε), βάζει το χρώμα στις τηλεοπτικές μεταδόσεις και φέρνει την εικόνα ένα βήμα πιο κοντά στον απόλυτο ρεαλισμό.  το οποίο και  και στη συνέχεια μεταδόθηκαν σε τηλεοράσεις. Λίγους μήνες μετά με όλη της την επισημότητα η πρώτη έγχρωμη τηλεόραση θα ήταν γεγονός. Και πριν την εκπνοή του χρόνου, οι ίντσες θα σκαρφάλωναν στο 15.

Γερμανός αρχαιολόγος ανακαλύπτει στην Ολυμπία το καλούπι που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του τεράστιου αγάλματος του Ολυμπίου Διός (1955)

Το Άγαλμα του Ολυμπίου Διός, δημιουργία του Αθηναίου γλύπτη Φειδία το 435 πχ, ήταν μία κολοσσιαία, καθήμενη μορφή του Δία, περίπου 13 μέτρα ύψους, τοποθετημένη μέσα στο Ιερόν της Ολυμπίας στην Αρχαία Ηλεία, δυτικά της Πελοποννήσου, κοντά στις όχθες του ποταμού Αλφειού. Το άγαλμα, συμπεριλαμβανόταν στα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου, μέχρι την τελική απώλεια και καταστροφή του κατά τον 5ο αιώνα μ.Χ. Λέγεται πως όταν τελείωσε την εργασία του ο φημισμένος γλύπτης ζήτησε από τον τιμώμενο θεό ένα δείγμα συνεννόησης. Και επιβράβευσης. Ένας κεραυνός κοντά στο ναό που ακολούθησε την παράκληση, θεωρήθηκε η επιβεβαίωση που ο καλλιτέχνης ζητούσε! 

Η ολοκλήρωση μιας σημαντικής πορείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τον Martin Luther King Jr (1965)

Δεν ήταν μόνος. Μαζί του ήταν δεκάδες αγωνιστές πολιτικών δικαιωμάτων. Μαζί ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις τρείς πορείες απο τη Σέλμα προς το Καπιτώλιο στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 7 και η δεύτερη στις 9 Μαρτίου. Η τρίτη ξεκίνησε στις 21 και τελείωσε στις 25 Μαρτίου. Τονίζοντας τη φυλετική αδικία στο Νότο, οι πορείες αυτές συνέβαλαν στην ψήφιση εκείνη τη χρονιά του νόμου περί εκλογικών δικαιωμάτων. Ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα στην Αμερική της δεκαετίας του 1960. Οι ακτιβιστές διαφήμισαν τις τρεις πορείες διαμαρτυρίας, βαδίζοντας τα 87 χιλιόμετρα του αυτοκινητόδρομου και παρουσίασαν έτσι την επιθυμία των Αφροαμερικανών πολιτών να ασκήσουν το συνταγματικό τους εκλογικό δικαίωμα, σε πείσμα της καταστολής που ευνοούσε τον φυλετικό διαχωρισμό.

Μια βδομάδα στο κρεββάτι για την ειρήνη (1969)

Είναι το πιο διάσημο ζευγάρι της εποχής και μπορεί να κάνει ότι θέλει.  Κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος, ο John Lennon και η Yoko Ono επιλέγουν κάτι «ανορθόδοξο» για ζευγάρι… στο μήνα του μέλιτος. Να παραμένουν στο κρεββάτι για μία εβδομάδα (έως τις 31 Μαρτίου). Στο δωμάτιο 902 του ξενοδοχείου Χίλτον του Άμστερνταμ, εν προκειμένω. Όχι όμως από κάποια ερωτική διάθεση, αλλά από αντίδραση στις πολεμικές συρράξεις της χρονιάς.

Η Vicky Leandros κερδίζει στο Εδιμβούργο την Eurovision! Όχι για την Ελλάδα (1972)

Εκπροσωπεί το Λουξεμβούργο τραγουδάει την δραματική μπαλάντα εποχής Apres toi, κερδίζει τον 17ο  διαγωνισμό και μαζεύει 6 εκ. κόπιες μέσα σε λίγους μήνες. Στην σύνθεση του διακρίνουμε τα ονόματα των Mario Panas και  Klaus Munro. Το πρώτο είναι ψευδώνυμο πίσω από το οποίο κρύβεται ο πατέρας της Λέανδρος Παπαθανασίου (εκτός συνόρων γνωστός ως Leo Leandros). Το τραγούδι μεταφράστηκε και τραγουδήθηκε σε δεκάδες χώρες, μεταξύ αυτών στην Τσεχία (ως Jak mám spat από την Helena Vondráčková), στην Φιλανδία (ως Rakastan saavuthan από την Carola Standertskjöld, στο Βιετνάμ (ως Vng bóng ngưi yêu από την  Thanh Lan, στην Ισπανία (ως Si te vas από την Paloma San Basilio) και στην Τουρκία (ως Aşk mı bu από την Ayla Algan). Στην Ελλάδα έγινε Μόνο Εσύ και το τραγούδησε όπως ήταν αναμενόμενο, η ίδια η Leandros.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ronald Reagan, «προβλέπει» την εισβολή στη Γρενάδα (1983)

Είναι η μέρα που ο πρόεδρος της Αμερικής δηλώνει πως το μικρό αυτό νησί, η αντάρτισσα των Αντιλλών, απειλεί την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, προκαλώντας τον θυμό του πλανήτη. Επτά μήνες μετά στις 25 Οκτωβρίου ο θυμός γίνεται οργή. Οι Αμερικανοί κατηγορούν την κυβέρνηση του μικροσκοπικού αυτού κράτους της Ανατολικής Καραϊβικής (λίγο μεγαλύτερο σε έκταση από τη Ζάκυνθο)  πως έχει τακιμιάσει με τους Κουβανούς και Σοβιετικούς γι’ αυτό και προς «συμμόρφωση» τους στέλνει 1800 πεζοναύτες για να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους (8000 μαζί με μια δύναμη στρατού από τον OECS). Η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε αντίθετη άποψη, καθότι πρώην πολύτιμος λίθος στο στέμμα της Βασίλισσας της, την οποία και εξέφρασε, ο πρώην ηθοποιός και νυν πλανητάρχης της είπε όμως να μην λέει πολλά, γιατί στο Πόλεμο των Φόκλαντς ένα χρόνο νωρίτερα, είχαν πάρει το μέρος τους. Τριανταένα χρόνια αργότερα η συνομιλία θα δοθεί στη διασημότητα και ένα «συγνώμη για τη δύσκολη θέση που σας βάλαμε» θα «αποκαταστήσει» την ιστορική τους σχέση.

Αφήνεται ελεύθερος ο Mike Tyson μετά από 3 χρόνια φυλάκισης εξαιτίας σεξουαλικής βιαιοπραγίας (1995)

Μια ημερομηνία που θυμίζει/ επισημαίνει (μαζί με αυτή την καταδίκης του στις 22/2/1992) το σκοτάδι που υπάρχει μέσα σε ένα από τους σπουδαιότερους πυγμάχους όλων των εποχών. Ο Iron Mike ποτέ δεν κρύφτηκε πίσω από τις σιδερένιες του γροθιές. Η βίαιη συμπεριφορά του εντός και εκτός του ρινκ, ήταν σε όλους γνωστή. Οπότε όταν συνελήφθη τον Ιούλιο του 1991 για τον βιασμό της 18χρονης Desirre Washingon, μοντέλου από την βάση του διαγωνισμού ομορφιάς για τη Miss Black America, κανείς δεν έψαχνε ένα ροζ συννεφάκι για να πέσει. Η 18χρονη κατέθεσε ότι την κάλεσε σε ένα πάρτι που δεν έφτασε ποτέ, αφού μεσολάβησε μια λιμουζίνα και ένα δωμάτιο ξενοδοχείου που της άλλαξε τη ζωή. Ο Tyson καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης. Βγήκε έξω στα τρία. Σχεδόν πέντε μήνες μετά επανήλθε με ένα αγώνα ενάντια στον Peter McNeeley που του έδωσε το ρεκόρ για PPV στη τηλεόραση και 96 εκ δολάρια στην τελική απόδοση. Κέρδισε τον αγώνα σε 89 δευτερόλεπτα.  

Οι Echo Tattoo κερδίζουν το Α’ Βραβείο σε Φεστιβάλ Ροκ τραγουδιού (1996)

Το φεστιβάλ Scype λαμβάνει χώρα στην Κοπεγχάγη και το βραβείο το κερδίζουν συμμετέχοντας με το τραγούδι Over. Κάπου λίγο πριν, κάπου λίγο μετά, περνάνε από ένα επεισόδιο του Comfuzio για να πουν τα ευχάριστα νέα (σε ρόλο stage manager, ένας εντελώς πιτσιρικάς Καλιβάτσης)

Μια ακόμη μεγάλη «βουτιά»  πίσω στο χρόνο (1999)

Ανακάλυψη από Αυστραλούς των παλαιοτέρων μέχρι τότε ιχνών ζωής σε βράχο στη Δυτική Αυστραλία. Βακτήρια ηλικίας 3,5 δισ. ετών συστήθηκαν εκ νέου και έδειξαν στους νεαρούς ερευνητές πως τελικά, τίποτα δεν πρέπει να υποτιμάς σε αυτή τη ζωή. Ούτε καν έναν αθώο βράχο, στη μέση του πουθενά.

Ημέρα ανάγνωσης του έργων του Tolkien (2003)

Μετά από πρωτοβουλία του Tolkien Society, η μέρα αυτή καθιερώθηκε ως μέρα συνάντησης με τον απίθανο αυτό τύπο που πέρασε στην ιστορία ως «αυτός ο κύριος, στο μυαλό του οποίου ανακαλύψαμε τη Μέση Γη, τα Χόμπιτ, τον Γκάνταλφ, το μάτι μέσα στη φωτιά, τη Μόρντορ, τον Άρχοντα των δακτυλιδιών» και όλα αυτά τα ωραία που έκαναν την καθημερινότητα μας πιο φανταστική και περιπετειώδη. Ο Τζόν Τόλκιν (γεννήθηκε το 1892 και πέθανε το 1973), ήταν ένας διαπρεπής φιλόλογος, ποιητής, συγγραφέας και ακαδημαϊκός και θεωρείται πατέρας της μοντέρνας φανταστικής λογοτεχνίας (πιο συγκεκριμένα της high fantasy). Ο κολλητός  του ήταν ο C.S. Lewis που έγραψε το The Chronicles of Narnia. Ήταν και οι δύο μέλη μιας άτυπης ομάδας λογοτεχνικών συζητήσεων, γνωστής ως Inklings, με τόπο συνάντησης τις παμπ της Οξφόρδης στα 30’ς και 40΄ς (να είμασταν σε μια γωνίτσα μόνο)!

«Η Φλόγα μας ενώνει τον κόσμο» (2004)

Με το σύνθημα αυτό πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία, η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία θα ταξιδέψει για πρώτη φορά στις πέντε ηπείρους πριν επιστρέψει τον Ιούλιο επί ελληνικού εδάφους.

Δημήτρης Πάντσος