Categories: ΛΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

11 λόγοι που δεν πέφτει η ρημάδα η μπάκα!

Στα 22 σου, όταν κατεβάζατε με την παρέα ολόκληρους σωλήνες στην αγαπημένη σας μπυραρία, όταν χτυπάγατε τρία δίπιτα βλέποντας το ματσάκι, όταν παίρνατε το jumbo combo στο σινεμά, έμοιαζαν όλα απενοχοποιημένα και τίποτα δεν απειλούσε την εξωτερική σας εμφάνιση. Ένα μικρό «πρήξιμο» στην κοιλίτσα, μετά από ένα κολασμένο Σαββατοκύριακο, θα εξαφανίζονταν μόλις αποκαθίστατο η κανονική ροή της εβδομάδας. Πλέον όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η κοιλίτσα/ η μπάκα/ το μπυροκοίλι, πείτε το όπως θέλετε, είναι πια κτήμα σας, την κουβαλάτε μαζί σας κι ακόμα κι αν κάποιοι τη λατρεύουν (ή τη βρίσκουν ακόμα και σέξι), αν δεν αρέσει σε σας δε γίνεται δουλειά. Έχετε δοκιμάσει γυμναστήριο, έχετε ξεκινήσει τρέξιμο, κόψατε τους υδατάνθρακες. Εις μάτην.
Αυτοί είναι οι 11 παράγοντες που το μπυροκοίλι έχει αγκυροβολήσει στο κορμί σας και είναι δύσκολο να το αποχωριστείτε. Έτσι όπως παρουσιάστηκαν στο Health.com.

1. Μεγαλώνετε 

Όσο μεγαλώνουμε το σώμα μας αλλάζει τον τρόπο και τη συχνότητα με την οποία παίρνει και χάνει βάρος. Ο μεταβολισμός ανδρών και γυναικών μειώνεται σημαντικά και αλλάζει το ποσοστό των θερμίδων που χρειάζεται ο οργανισμός για λειτουργήσει. Επίσης οι γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν και την εμμηνόπαυση, που συνήθως συνοδεύεται με συσσωρευμένο τοπικό πάχος στην περιοχή της κοιλιάς. 

2. Έχετε επιλέξει λάθος τρόπο εκγύμνασης 

Είπαμε άρχισατε τρέξιμο, όμως, αυτό από μόνο του δε θα κάνει πολλά, λυπόμαστε. Χρειάζεστε έναν συνδυασμό ασκήσεων που να περιλαμβάνει βάρη και ασκήσεις που τονώνουν την καρδιά. Διαιτολόγοι και ενδοκρινολόγοι συστήνουν περίπου 125 με 250 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα.

άβολες καταστάσεις

3. Τρώτε πολλές επεξεργασμένες τροφές 

Ξέρετε, αυτά που λέμε και «μπινελίκια». Τσιπς, σοκοφρέτες, αναψυκτικά, άσπρο ψωμί και κράκερς είναι ψηλά ψηλά στην κολασμένη λίστα. Για δοκιμάστε κανένα φρουτάκι για αλλαγή ή και κανένα λαχανικό. 

4. Τρώτε τα λάθος λίπη 

Ο οργανισμός δεν αντιδρά σε όλα τα λίπη με τον ίδιο τρόπο. Η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών όπως αυτά που περιέχουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να ενισχύσουν το τοπικό πάχος. Οπότε, όλα με μέτρο. 

5. Κάνετε λάθος ασκήσεις 

Αφού βρήκαμε τη γυμναστική που πρέπει να κάνετε, τώρα πάμε στις σωστές ασκήσεις. Πρέπει να γυμνάζετε όλους τους μυς του κορμιού ταυτόχρονα. Οι κάμψεις είναι ίσως μια από τις καλύτερες ασκήσεις που γυμνάζει ταυτόχρονα, κοιλιακούς, χέρια, πόδια και μηρούς. 

6. Έχετε στρες

Η δουλειά, τα οικονομικά προβλήματα, τα παιδιά είναι στρεσογόνοι παράγοντες που οδηγούν στην αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης, μιας ορμόνης που αυξάνει το λίπος στον οργανισμό.

7. Δεν κοιμάστε σωστά

Αν κοιμάστε λιγότερο από 6 ώρες, έχετε περισσότερες πιθανότητες (περίπου 30%) όχι μόνο να πάρετε (αλλά και να μη χάσετε το) περιττό βάρος, από ότι αν κοιμάστε φυσιολογικά, δηλαδή περίπου 7 με 8 ώρες τη νύχτα. 

8. Η γυμναστική που κάνετε δεν είναι αρκετά έντονη

Η σωστή γυμναστική και οι σωστές ασκήσεις δεν είναι η μόνη λύση. Πρέπει να μην κοροϊδεύετε και να ιδρώσετε αρκετά. 

9. Έχετε σώμα – «μήλο»

Μερικές φορές δε φταίμε εμείς, η φύση μας έπλασε έτσι. Αν η κατασκευή σας είναι τέτοια, πολύ πιθανό να παίρνετε όλο το λίπος στην κοιλιά, περισσότερο απ’ ότι στους γλουτούς και τους μηρούς. Δεν είναι όμως ακατόρθωτο το να το χάσετε. 

από το κλασικό εξώφυλλο του Fat Boy Slim

10. Είστε άρρωστος 

Αν προσπαθείς να χάσεις βάρος και δεν τα καταφέρνεις, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον γιατρό σου, καθώς ο θυρεοειδής και ο διαβήτης είναι μερικές από τις ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία. 

11. Δεν έχετε κίνητρο 

Μερικές φορές δεν φταίει τίποτα από τα παραπάνω, παρά μόνο ότι βαριέστε. Αν το βάλετε στόχο όμως, αν το πάρετε στα σοβαρά και ακολουθήσετε μερικές από τις παραπάνω συμβουλές, θα τα καταφέρετε. Εμπρός, λοιπόν. 

Φιλίππα Δημητριάδη

Η Φιλίππα Δημητριάδη είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Share
Published by
Φιλίππα Δημητριάδη