Κύριε Αλκιβιάδη, αξίζει να έρθουμε στο Ντουμπάι να βρούμε δουλειά;

Η συνεχής αύξηση του αριθμού των Ελλήνων εργαζομένων στο Ντουμπάι, καθώς και η σταδιακή οργάνωση της ελληνικής κοινότητας έχει οδηγήσει στην δημιουργία στεκιών συνήθως γύρω από διάφορες ελληνικές επιχειρήσεις (εστιατόρια, καφέ) και πλέον η παρουσία τους γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή στην καθημερινή ζωή του Εμιράτου.

Λαμβάνοντας υπόψιν το συντριπτικό ποσοστό της ανεργίας των νέων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, καθώς και κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ντουμπάι σε σχέση με κάποιες άλλες εναλλακτικές χώρες μετανάστευσης (εγγύτητα στην Ελλάδα, ασφάλεια, υψηλοί μισθοί, μηδενική φορολογία φυσικών προσώπων) θα έλεγα ότι αποτελεί μια καλή επιλογή αν και εφόσον βέβαια ο επαγγελματίας βρει μια εργασία που να καλύπτει τις ανάγκες καθώς και να μάθει πληροφορίες για την εταιρία που θα τον προσλάβει καθώς και τις ανέσεις που πιθανώς να του προσφέρει (κατοικία, ιατρική περίθαλψη κλπ).

Δεν υπάρχει ένας ενιαίος κρατικός φορέας εύρεσης εργασία. Ωστόσο είτε μέσω ιδιωτικών εταιριών, είτε μέσω έρευνας στο internet, o υποψήφιος εργαζόμενος μπορεί να βρει τις προσφερόμενες δουλειές και να έρθει σε επαφή με την εταιρία ώστε ν’ αποστείλει το βιογραφικό του. Στη συνέχεια μετά από συνέντευξη γίνεται η πρόσληψη και η εταιρεία αναλαμβάνει να βγάλει άδεια εργασίας στον εργαζόμενο που συνήθως έχει διετή διάρκεια.

Για χρόνια η ατμομηχανή της οικονομίας του Ντουμπάι ήταν οι κατασκευές υποδομών και κτηρίων, επομένως η πλειονότητα των Ελλήνων εργαζομένων αποτελούταν από πάσης φύσεως μηχανικούς. Τελευταία αυτό έχει αλλάξει και πλέον αρκετοί προσλαμβάνονται ως στελέχη σε μεγάλες πολυεθνικές, υπάλληλοι σε real estate εταιρίες ή ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Είναι γνωστό πως πέρα από τους μηχανικούς, λόγω της σταθερής ανάπτυξης των Η.Α.Ε. μετά τη κρίση του 2009,  ζήτηση πλέον έχουν τα επαγγέλματα υπηρεσιών όπως π.χ. στον τουριστικό κλάδο (ξενοδοχειακοί υπάλληλοι, ξεναγοί, σεφ) ή στα επαγγέλματα υγείας (γιατροί, νοσοκόμοι). Επίσης μεγάλο άνοιγμα στην ελληνική αγορά εργασίας κάνουν και οι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες της Μέσης Ανατολής και κυρίως η Emirates που τελευταία έχει πολλαπλασιάσει την πρόσληψη Ελλήνων εργαζομένων.

Ο Δημήτρης Αλκιβιάδης δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο Ντουμπάι 

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA