Ξένος Τύπος στο Kiosk, ρόδες στο Podilato, σπιτικό φαγητό στη Μινιατούρα, λουλούδια στο Φιόρε του Παύλου, αρώματα στο IndieScent

Kiosk, ψιλικατζίδικο


Master Γιώργος

Est. 2009. Στο ίδιο σημείο βρισκόταν ένα ψιλικατζίδικο.

Best Τα πάντα από τσιγάρα και αναψυκτικά μέχρι σνακ, με ειδίκευση στον ξένο τύπο. Εδώ θα βρείτε πολλά γνωστά, αλλά και σπάνια περιοδικά από τη διεθνή εκδοτική αγορά. Επίσης είναι το μοναδικό σημείο στο Ιστορικό Κέντρο που πουλάει τσιγάρα after hours Παρασκευή και Σάββατο.

Past «Σε σχέση με παλιά το κέντρο έχει αλλάξει πάρα πολύ. Ο κόσμος είναι πολύ πιεσμένος, υπάρχουν πάρα πολλά νεύρα, τσακώνονται με το παραμικρό, βλέπεις λίγο περισσότερη δυστυχία απ’ ότι έβλεπες».

Present «Επέλεξα το ιστορικό κέντρο για να ανοίξω το μαγαζί μου, γιατί εδώ μεγάλωσα. Στο κέντρο μένω, εδώ έβγαινα, εδώ έκανα βόλτες και εδώ συνεχίζω να κάνω. Στην περιοχή μου αρέσουν οι άνθρωποι. Ότι καθημερινά μπορείς να δεις πολλά “είδη” ανθρώπων. Η μασκότ του κέντρου εδώ και πολλά χρόνια είναι η Φτερού και ο άλλος ο κύριος που πουλάει πουκάμισα και τραγουδάει Βοσκόπουλο. Γενικά πάντως υπάρχουν διάφορες μορφές που κυκλοφορούν στο κέντρο».

Info Πραξιτέλους 1, 210 3233460, ανοιχτά: Δευτέρα-Πέμπτη 08:30-00:00, Παρασκευή-Σάββατο 08:30-04:00

Podilato, ποδηλατάδικο

Master Τάκης

Est. 2011

Best Oτιδήποτε έχει να κάνει με τον ποδηλάτη ο οποίος κινείται στην πόλη. Δηλαδή ποδήλατα, αξεσουάρ ποδηλάτων και οτιδήποτε έχει να κάνει με τον ποδηλατικό τουρισμό- στον οποίον ειδικεύονται. Στήνουν επίσης και ποδήλατα εθνικής ομάδας.

Past «Το κέντρο εννοείται ότι δεν έχει καμία σχέση με παλιότερα. Τα εμπορικά μαγαζιά κλείνουν και στην θέση τους έρχονται μπαράκια, καφέ και φαγάδικα. Παλιά δεν υπήρχαν αυτά».

Present «Αποφάσισα να ανοίξω το μαγαζί εδώ γιατί δεν υπήρχε κανένα μαγαζί για τους ποδηλάτες στο κέντρο της πόλης. Στο κέντρο με γοητεύει περισσότερο η ενέργεια του, ότι ό, τι καινούριο συμβαίνει γίνεται στο κέντρο της Αθήνας, ο κόσμος που είναι άλλης ποιότητας και γενικά είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν στο κέντρο και πάντα πίστευα. Μια μορφή που την έχω συνδυάσει με το κέντρο είναι η Φτερού, η πιο χαρακτηριστική μορφή. Όταν τον ακούμε λέμε, ναι είμαστε κέντρο».

Info Κολοκοτρώνη 30, 210 3217100, Ανοιχτά: Δευτέρα & Τετάρτη 08:30 -15:30, Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 08:30 -20:30, Σάββατο 09:00-18:00.

Μινιατούρα, εστιατόριο

Masters Παναγιώτης, Δικαία

Est.2002. Πριν ανοίξει το εστιατόριο αυτό εκεί υπήρχε ένα μαγαζί με πίτσες, σάντουιτς και σνακ.

Best Υπέροχο σπιτικό φαγητό από τα χεράκια της φοβερής μαγείρισσας κυρίας Δικαίας. Το μενού (εκτός από τις σαλάτες) αλλάζει καθημερινά και είναι στα όρια του γκουρμέ αφού μπορείς να βρεις πιάτα όπως μοσχάρι με σταφύλια, αραβικό μπιφτέκι ταυτόχρονα με απλές συνταγές. Επίσης υπάρχει μεγάλη ποικιλία από μπύρες και κρασιά.

Past «Το κέντρο έχει αλλάξει και αλλάζει συνέχεια. Η διαφορά του με τα πιο παλιά χρόνια είναι ότι τότε ήταν πιο εμπορικό, δηλαδή υπήρχαν βιοτεχνίες, μαγαζιά, κόσμος που δούλευε εκεί. Τώρα σιγά σιγά τα εμπορικά μαγαζιά φεύγουν και γίνονται μπαρ, καφέ, εστιατόρια, ένα μικρό Ψυρρή. Η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική. Όπου τελειώνει η εμπορική δραστηριότητα αρχίζουν τα “γκέτο”. Στο κέντρο σε λίγο καιρό εάν συνεχίσει έτσι δεν θα υπάρχει καθόλου κίνηση το πρωί και θα είναι το βράδυ. Αυτό που είπα και πριν. Θα γίνει στυλ Ψυρρή.

Present «Επέλεξα το κέντρο για να ανοίξω την επιχείρηση μου γιατί τόσα χρόνια είμαι παιδί του κέντρου και ήθελα έναν χώρο τον οποίον να αισθάνομαι. στο κέντρο τον γοητεύει ο κόσμος, η κίνηση. Το κέντρο σε όλες τις χώρες δεν έχει όνομα, παντού αναφέρεται ως ¨Κέντρο”. Είναι εκεί που συμβαίνουν τα πράγματα, εκεί που κινούνται όλοι. Είναι η αναπνοή της πόλης. Όλοι η Αθήνα να πέσει κάτω, το κέντρο θα μείνει ζωντανό. Η μασκότ του κέντρου είναι ο Αντρέας με τα φτερά. Όλοι τον ξέρουν. Εξαίρετος άνθρωπος, μεγάλος σε ηλικία και ακόμη προσπαθεί να βγάλει το μεροκάματο του τίμια όπως κάνει εδώ και 40-50 χρόνια».

Info Ρόμβης 21, 210 3233459, ανοιχτά: καθημερινά εκτός Κυριακής 12:30-19:00.

Το Φιόρε του Παύλου, ανθοπωλείο

Master Παύλος, Δέσποινα

Est. Από το 1957

Best Tα πάντα από οπωροφόρα δέντρα και καλλωπιστικά φυτά, μέχρι βότανα, φυτά και λουλούδια. .

Past «Έχουν αλλάξει τα πάντα στο κέντρο. Κατ’ αρχήν τότε όλη η πλατεία Αγ. Ειρήνης ήταν ένα ανθοπωλείο, ήταν η κεντρική αγορά της Αττικής, δεν υπήρχαν αλλού ανθοπωλεία. Και γενικά το κέντρο είχε πιο πολλά εμπορικά καταστήματα. Τώρα είναι το τελευταίο ανθοπωλείο που έχει μείνει και προσπαθούν να κρατήσουν την παράδοση και ο δήμος γι’ αυτό και έφτιαξε το ανθοπωλείο έτσι όπως το έφτιαξε. Το κέντρο πάντως τώρα τελευταία έχει γεμίσει με καφετέριες και μπαρ. Καλό είναι βέβαια να υπάρχει κίνηση. Τα πρώτα χρόνια όμως ήταν πιο καλά. Υπήρχε πιο ησυχία από τους αστέγους, από τους περιθωριακούς. Τώρα το κέντρο έχει γεμίσει και από αυτούς».

Present «Χαρακτηριστική μορφή του κέντρου είναι πλέον οι πολλοί άστεγοι και ναρκομανείς που έχουν κατασκηνώσει στο κέντρο. Αυτούς τους έχω συνδυάσει με το κέντρο της Αθήνας. Είναι βέβαια η άσχημη πλευρά της, αλλά είναι και η πιο αληθινή. Για όλη την Αθήνα και το κέντρο δε νομίζω ότι πηγαίνει προς το καλύτερο αλλά προς το χειρότερο. Και επειδή έχω ταξιδέψει και έξω θεωρώ πως τέτοιο χάλι δεν το συναντάς. Υπάρχει περισσότερη οργάνωση και τάξη έξω. Τα παγκάκια πλέον έχουν γίνει οι κρεβατοκάμαρες των αστέγων».

Info Πλατεία Αγίας Ειρήνης 210 3312798, ανοιχτά: 08:00-16:00 καθημερινά εκτός Κυριακής.

IndieScent,  αρώματα / καλλυντικά

Master Χαρά, Έφη 

Est. 26 Αυγούστου 2013. Πρίν ήταν ένα μαγαζί που πουλούσε πουκάμισα.

Best Φυτικά προϊόντα, αφρόλουτρα, σαμπουάν, κρέμες σώματος, σκράμπ, σαπούνια- όλα χειροποίητα και με παρόμοια αρώματα γνωστών οίκων.

Past «Σε σχέση με παλιότερα εννοείται πως το κέντρο βελτιώνεται. Βέβαια βελτιώνονται κάποια άλλα, χαλάνε κάποια άλλα».

Present «Επιλέξαμε το ιστορικό κέντρο για να ανοίξουμε το μαγαζί γιατί το λατρεύουμε. Έχει μια ενέργεια, μια μαγεία που δεν μπορώ να την εξηγήσω αλλά την νιώθω. Και μένω και στο κέντρο.  Συγκεκριμένη μασκότ του κέντρου είναι ο Αντρέας η Φτερού και ο κύριος που πουλάει τα πουκάμισα και τραγουδάει Βοσκόπουλο. Αλλά γενικά το κέντρο έχει πολλούς τέτοιους».

Info Αγίας Ειρήνης 3, 6936824103, ανοιχτά: καθημερινά 10:00-21:00 και Σάββατο 10:00-20:00.

Αλεξία Μπαμπαλίκη

Share
Published by
Αλεξία Μπαμπαλίκη