ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ

Στη Χώρα των Αυτόκλητων Τιμωρών

21 Σεπτεμβρίου του 2018. Ο Ζακ Κωστόπουλος, η Zackie Oh, δολοφονείται μέρα μεσημέρι στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια. Είχε βρεθεί παγιδευμένος μέσα σε κοσμηματοπωλείο. Ξυλοκοπήθηκε θανάσιμα από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και έναν παριστάμενο μεσίτη, θεωρούμενος ως ληστής. Κατόπιν του ξυλοδαρμού, ο αιμόφυρτος Ζακ, έχοντας χάσει τις αισθήσεις του, ποδοπατήθηκε και τελικά συνελήφθη από τουλάχιστον 8 αστυνομικούς. Ο Ζακ εξέπνευσε κατά την μεταφορά του με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Είναι το εγκληματικό συμβάν που αναζωπυρώθηκε χθες το βράδυ στη μνήμη μου, όταν φεύγοντας από ένα μπαρ άνοιξα το κινητό και αντίκρισα την είδηση του πνιγμού του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, στο λιμάνι του Πειραιά, τον οποίο μέλη του πληρώματος του Blue Horizon έσπρωξαν βίαια στο νερό κατά την προσπάθειά του να επιβιβαστεί στο πλοίο λίγο πριν αυτό αναχωρήσει. Μούδιασμα. Σιωπή. Ακολούθησε οργή και ύστερα βαθιά θλίψη. «Πώς γίναμε έτσι;», αναρωτιόμασταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στα social media. Μείναμε να κοιτάζουμε το άπειρο και να απορούμε. Μείναμε να τρέμουμε για το τι θα ακολουθήσει.

Καλωσήρθατε στη χώρα των αυτόκλητων τιμωρών, είπαμε.

Το επόμενο πρωί, οι σκέψεις γίνονται ακόμα πιο τρομακτικές. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες ώσπου να καταφέρω να δω το βίντεο της δολοφονίας – είχα αρκεστεί σε μερικές φωτογραφίες από το σημείο του εγκλήματος.

Για όσ@ δεν έχουν έρθει ακόμη σε επαφή με την είδηση, σε βίντεο που εξασφάλισε το Πρώτο Θέμα αλλά και σε εκείνα των επιβατών του πλοίου, ο 36χρονος Αντώνης φαίνεται να τρέχει και να μπαίνει στο πλοίο. Οι μηχανές του Blue Horizon έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία. Το πλήρωμα σπρώχνει τον άντρα. Ο καταπέλτης αρχίζει να ανεβαίνει. Ο άνθρωπος πέφτει στο νερό. Τα απόνερα των μηχανών του πλοίου τον καταπίνουν. Δεν είναι διακριτό αν ο άντρας στο μεταξύ έχει τραυματιστεί. Το πλήρωμα επιστρέφει στο εσωτερικό του πλοίου σαν να μη συνέβη τίποτα. Το πλοίο φεύγει. Μετά από λίγη ώρα, το άψυχο σώμα του ανθρώπου επιπλέει στη θάλασσα. Ένας άνθρωπος νεκρός. Για το τίποτα.

Ένας επιβάτης λέει πολύ εύστοχα: «…κοιτάς ψυχρά έναν άνθρωπο στη θάλασσα και την ώρα που τον παίρνει η δίνη και τον τραβάει μέσα γυρνάς και λες φεύγουμε χωρίς να κάνεις μια προσπάθεια. Να του πετάξεις ένα σωσίβιο. Να πεις: σταμάτα το πλοίο, έπεσε άνθρωπος, πνίγεται να τον σώσουμε. Τίποτα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ξεκίνησε το πλοίο, έφυγε».

Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας νωρίτερα στην πρωινή εκπομπή του Mega, αποκάλυψε πως «οι επιβάτες του Blue Horizon ούρλιαζαν στο πλήρωμα να αφήσει τον άνθρωπο να επιβιβαστεί. Μετά το περιστατικό έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν στον καπετάνιο, ο οποίος τους έκλεισε την πόρτα χωρίς να τους ακούσει και συνέχισε το ταξίδι».

Πώς είναι δυνατόν το πλοίο να αναχωρεί ενώ ο άντρας πνίγεται και κανένα μέλος του πληρώματος να μην επιχειρεί να τον διασώσει; Ποιος έδωσε την απαθή και κυνική εντολή να αναχωρήσει το πλοίο της Blue Star Ferries, ενώ το πλήρωμα είχε μόλις οδηγήσει σε πνιγμό έναν άνθρωπο; Την ίδια στιγμή, η νομοθεσία επιβάλλει ρίψη του πλησιέστερου κυκλικού σωσιβίου, ενημέρωση γέφυρας, σήμα συναγερμού, ενημέρωση Λιμενικών Αρχών, καθαίρεση της λέμβου διάσωσης, περισυλλογή και περίθαλψη ναυαγού. Τίποτα από αυτά όμως δεν εφαρμόστηκε.

Το πλοίο συνεχίζει την πορεία του, ανενόχλητο, για 42 ολόκληρα λεπτά, μέχρι να λάβει εντολή επιστροφής από τον εισαγγελέα. Αυτά είναι τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας; Για πολλοστή φορά, η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε προτεραιότητα. Μάλιστα, ο 36χρονος που διέμενε σε εργατικές κατοικίες του Άγιου Νικόλα, είχε ακτοπλοϊκό εισιτήριο. Ακόμα και αν δεν είχε όμως, το πλήρωμα όφειλε να τον αφήσει να επιβιβαστεί, αφού θα είχε τη δυνατότητα να εκδόσει εισιτήριο και εντός του πλοίου. Μούδιασμα, ξανά.

Το αρχικό μήνυμα που εξέδωσε η Attica Group μετά το συμβάν, σε κάνει να απορείς αν υπάρχει κάτι γήινο πάνω μας και μέσα μας: «Ενημερώνουμε τους κυρίους επιβάτες ότι η καθυστέρηση απόπλου του πλοίου οφείλεται σε περιστατικό που έγινε στο λιμάνι του Πειραια. Το πλοίο δεν έχει καμία ευθύνη για το συμβάν. Ευχαριστούμε για την κατανόηση».

Αφού δημοσιεύτηκαν τα βίντεο που αποκάλυπταν ότι μέλη του πληρώματος έσπρωξαν τον επιβάτη στο νερό, οι αρμόδιοι της εταιρείας προσπάθησαν να τα μπαλώσουν εκδίδοντας νέα ανακοίνωση: «Η Διοίκηση της Attica Group, συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στον λιμένα Πειραιά, δηλώνει ότι συνεργάζεται με κάθε αρμόδια Αρχή για την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος».

Ένα έγκλημα ετοιμαζόταν να συγκαλυφθεί. Τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν αυτά τα βίντεο-ντοκουμέντα; Θα μιλούσαμε για ένα ακόμα «ατύχημα»; Τι θα γινόταν αντίστοιχα με το έγκλημα της Πύλου, με τους μετανάστες του Έβρου που συνελήφθησαν από «αυτόκλητους σερίφηδες», στην περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου, του Σιράζ Σαφτάρ που δολοφονήθηκε ενώ πήγαινε στη δουλειά του, του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ για 20 ευρώ βεζνίνη, ή της μικρής Όλγας που βρήκε αβοήθητη βασανιστικό θάνατο σε εργοστάσιο του Κερατσινίου;

Στην περίπτωση του κοριτσιού, οι περαστικοί την σκουντούσαν με το πόδι τους για να δουν εάν ζει. Περνούσαν από δίπλα της και δεν έκαναν καμιά κίνηση για να τη βγάλουν από τη βαριά μεταλλική συρόμενη πόρτα στην οποία είχε εγκλωβιστεί. Όπως καμία κίνηση δεν έκανε το πλήρωμα του πλοίου για να βοηθήσει τον Αντώνη που πνιγόταν μπροστά στα μάτια του, με δική του ευθύνη. Ο απόλυτος κανιβαλισμός, η απόλυτη αποκτήνωση.

Όσο περισσότερα περιστατικά βαρβαρότητας βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όσο η κοινωνία ευαισθητοποιείται και τα ΜΜΕ τροφοδοτούν με οπτικοακουστικό υλικό τις αρχές και τη δικαιοσύνη, άλλο τόσο μια μερίδα εξαγριώνεται και υιοθετεί μισανθρωπικές συμπεριφορές. Κι αυτό είναι απολύτως τρομακτικό.

Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος, θα οδηγηθούν στην εισαγγελία Πειραιά με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από κοινού και για παραβίαση σχετικών άρθρων του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου. Στο Blue Horizon έγινε αλλαγή του πληρώματος και το πλοίο αναχώρησε αργά τα μεσάνυχτα για τον προορισμό του. Ο Αντώνης όμως δεν είναι πια εδώ.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Αντώνης ήταν άτομο με νοητική αναπηρία. Σε περίπτωση που το πλήρωμα του πλοίου τον γνώριζε λόγω των συχνών ταξιδιών που έκανε από και προς την Κρήτη, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να διερευνήσουν το ενδεχόμενο ύπαρξης μισαναπηρικού κινήτρου στο έγκλημα.

Λουίζα Σολομών-Πάντα