Το προξενιό της Άννας (Μαρίας) και η προίκα της Σοφίας

Τέτοιες μέρες, πριν 50 χρόνια ακριβώς (στις 18.9.64), πραγματοποιήθηκε (ένας ακόμα) βασιλικός γάμος. Η Φρειδερίκη πάντρευε τον «κανακάρη» της. Δεν ξέρω την προξενήτρα ούτε τα πάρε- δώσε που προηγήθκαν μεταξύ των Οίκων Δανίας-Τατοϊου. Ούτε την κρεβατομουρμούρα που πιθανόν άκουσε ο μακαρίτης (από τον Μάρτιο του έτους εκείνου) Παύλος. Πάντως η νύφη Άννα-Μαρία, πριγκίπισσα της Δανιμαρκίας, 18 χρονών κορίτσι σαν τα κρύα τα νερά, έμοιαζε γκανιάν. Η Βασιλομήτωρ είχε τον τρόπο της να τινάζει την μπάνκα (του Ελληνικού Δημοσίου) στον αέρα. Δύο χρόνια πριν το Στέμμα έλαβε Προικώον για τη θυγάτηρ Σοφία (αδερφή του Κωνσταντίνου) λόγω γάμου (Μάιος 1962) με τον γιο του έκπτωτου βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος 30.000 χρυσές λίρες (9.000.000 δραχμές εποχής αφορολόγητες!). Η Παιδεία δεν είδε ποτέ αυτά τα λεφτά, μόνο η Σοφία έκανε τη ζωή της (με τον Χουάν τα πιο πολλά χρόνια ήταν σε διάσταση). Στα του γάμου τώρα των Κ και Α-Μ (πολλά χρόνια μετά την Έκπτωση του 1974, στείλανε το προβλεπόμενο βασιλικό στεφάνι από φύλλα δάφνης σε κηδεία σημαντικού – αντιβασιλικού – προσώπου της κοινωνικής ζωής της Ελλάδας με τα χρυσά μονογράμματα στις blue Roi ταινίες) τον κάλυψε εκτενώς οι (σφόδρα φιλοβασιλικές) ΕΙΚΟΝΕΣ, της Ελένης Βλάχου της Καθημερινής. Αυτή η χώρα έζησε για λίγο το παραμύθι της. Λίγα χρόνια μετά (1967) ο Βασιλεύς θα ύψωνε το ανάστημά του σε κάτι γελοία υποκείμενα για να δείξει στην αγαπημένη του ότι αυτός ορίζει τις τύχες των υπηκόων που κατοικούν στο Βασίλειον της Ελλάδος (σνιφ, σνιφ).

Υποψιάζομαι πως ο Τέως θα εορτάσει κάπου οικογενειακά την Χρυσή Επέτειο (μπορεί στις Σπέτσες). Το «γυναικείο» site με βασιλικό αίμα μπορεί να ξέρει περισσότερα. Όπως επίσης θα πληροφορείται το διεθνές κοινό, η Ελλάδα διαθέτει κι αυτή Royal Family (και όχι Former, μόνο Χώρες γίνονται Former – πχ. FYROM). Μια φορά Βασιλιάς, για πάντα Βασιλιάς! Βέβαια χρειάζεται και βασίλειο, αλλά αυτό αποτελεί τεχνική λεπτομέρεια. Και στα δικά σας.

Εκτενές ρεπορτάζ από το γεγονός στο Φούιτ (από Καστοριά – για ερμηνεία της λέξης «φούιτ» βλ. και πόστ στο Φωτόραμα )

Tιμητικά αγήματα επί της πλατείας Μητροπόλεως. Σεπτ. 1964

Ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα της Ταϋλάνδης καταφθάνουν. Σεπτ. 1964

Ο νεαρός βασιλιάς κα η «μαμά» του, (βασιλομήτωρ) ετοιμάζονται να πάρουν τις θέσεις τους. Σεπτ. 1964

Η όμορφη 18χρονη πριγκήπισσα της Δανίας, Άννα-Μαρία συνοδευόμενη από τον πατέρα της. Σεπτ. 1964. (Δεν μπορείς να αντισταθείς στο συνειρμό με το όνομα Σκουρλέτης)

Γιάννης Καρλόπουλος

Share
Published by
Γιάννης Καρλόπουλος