Categories: ΠΟΛΗ

Το Rethink Athens συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας μέσα από το 5ο Athens Bike Festival

Όπως και την περσινή χρονιά έτσι και φέτος, το Rethink Athens και το Ίδρυμα Ωνάση στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας συμμετέχοντας στο 5ο Athens Bike Festival, το οποίο πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, από τις 19 μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου 2014 και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Έχοντας ως σταθερό πλαίσιο τη λειτουργική αναδιοργάνωση του δημόσιου χώρου και την πολυδιάστατη αναβάθμιση του περιβάλλοντος, το Rethink Athens και το Ίδρυμα Ωνάση οργανώνουν δράσεις και ενέργειες αφιερωμένες τόσο στους χρήστες του ποδηλάτου όσο και στη βιώσιμη κινητικότητα μέσα στην πόλη. Πιο συγκεκριμένα:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ:

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΠΑΡΙΣΙ, ΒΙΕΝΝΗ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ

Αμφιθέατρο 9,84 – Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014, 16.00

Το Rethink Athens διοργανώνει μία εκδήλωση με Έλληνες και ξένους ομιλητές, οι οποίοι θα αναφερθούν σε επιτυχημένα παραδείγματα αναπλάσεων σε πόλεις από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α.

Ομιλητές:

Έφη Τσιότσιου, Διευθύντρια Ιδρύματος Ωνάση

Εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων

Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Καθηγητής ΕΜΠ

Pierre Alain Trévelo, (TVK Architectes Urbanistes -Παρίσι), για την ανάπλαση της Πλατείας Δημοκρατίας (Place de la République) στο Παρίσι.

Frederica Rijkenberg και Jan – Gert Wisse, (Bureau B+B urbanism and landscape architecture -Άμστερνταμ), για την ανάπλαση της κεντρικής λεωφόρου Mariahilferstrasse στη Βιέννη.

Θάνος Βλαστός, Καθηγητής ΕΜΠ

Bureau B+B urbanism and landscape architecture:Το B+B είναι ένα Ολλανδικό γραφείο πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής τοπίου με έδρα το Άμστερνταμ και διεθνή σχεδιαστική δραστηριότητα που ιδρύθηκε το 1977. Η φιλοσοφία του στηρίζεται στη συλλογική δημιουργικότητα και την αδιάκοπη συνεργασία μεταξύ όλων των συνεργατών που αποτελούν το δυναμικό του, στο οποίο περιλαμβάνονται αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες τοπίου, πολεοδόμοι και καλλιτέχνες. Όλοι αυτοί δουλεύοντας συλλογικά επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα της κάθε δουλειάς.

Βασική αρχή του Bureau B+B αποτελεί η αειφόρος ανάπτυξη κάθε αστικού περιβάλλοντος με σεβασμό στην περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα. Το B+B διαθέτει πλούσιο σχεδιαστικό και κατασκευαστικό πορτφόλιο, ενώ το 2013 κέρδισε το διεθνή διαγωνισμό για τη μετατροπή της λεωφόρου Mariahilferstrasse -ενός από τους γνωστότερους εμπορικούς δρόμους της Βιέννης- από δρόμο αποκλειστικής εξυπηρέτησης αυτοκινήτων σε χώρο εξυπηρέτησης των πεζών, της δημόσιας συγκοινωνίας και των ποδηλατών. Το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και προβλέπεται να αποδώσει σημαντικά οφέλη για τους κατοίκους της πόλης.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.bplusb.nl

TVK Architectes Urbanistes: Το Γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο TVK Architectes Urbanistes, επικεντρώνει τη δράση του στις κατασκευαστικές ανάγκες των μεγάλων πόλεων με έμφαση στον δημόσιο χώρο. Το έργο τους έχει βραβευτεί πολλές φορές.

Οι ιδρυτές του, Pierre Alain Trévelo and Antoine Viger-Kohler, προσεγγίζουν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μέσα από τη διερεύνηση της παράδοξης φύσης των σύγχρονων μεγαλουπόλεων, προσφέροντας μία νέα ανάγνωση της πολυπλοκότητάς τους. Τα σχέδια και οι έρευνές τους για τη βιώσιμη ανάκτηση του περιφερειακού αυτοκινητοδρόμου του Παρισιού θεωρείται πρωτοποριακή.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα που ολοκλήρωσε πρόσφατα το γραφείο TVK περιλαμβάνεται ο μετασχηματισμός της περίφημης Place de la République του Παρισιού από μεγάλο κόμβο εξυπηρέτησης αυτοκινήτων σε αστική πλατεία που συνδέθηκε με την παράπλευρη  γειτονιά και αποδόθηκε στους πεζούς.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.tvk.fr

Στη συζήτηση θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση Ελληνικών και Αγγλικών από διερμηνέα, για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η προσκόμιση κάποιου επίσημου εγγράφου αποδεικτικού της ταυτότητάς σας, για την παροχή του σχετικού εξοπλισμού. Η παρουσία στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

RETHINKATHENSBIKE SCHOOLS

ΠΟΔΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Innovathens

Το Rethink Athens, σε συνεργασία με το περιοδικό MBIKE, διοργανώνει τέσσερα εργαστήρια ποδηλατικής αγωγής,  μέσα από τα οποία οι χρήστες του ποδηλάτου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις βασικές διακρίσεις τύπων του αγαπημένου τους δίτροχου, τα κρίσιμα σημεία ελέγχου πριν την έναρξη της ποδηλατικής τους διαδρομής, τους κανόνες ΚΟΚ που αφορούν στο ποδήλατο, μέχρι και για το πώς να «διαβάζουν» τους κινδύνους που ελλοχεύει το οδόστρωμα.

Ημέρες και ώρες BikeSchools:

Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014

12:00 & 18:30

Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014

12:00 & 17:30  

Σε όλα τα εργαστήρια ποδηλατικής αγωγής, που θα πραγματοποιηθούν στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων «INNOVATHENS», στην Τεχνόπολη, η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 

Το Rethink Athens, σε συνεργασία με το περιοδικό MBIKE, δημιούργησε ένα εξαιρετικά κατατοπιστικό και εύχρηστο έντυπο ποδηλατικής αγωγής, το οποίο οι επισκέπτες του 5ουAthens Bike Festival θα μπορούν να προμηθευτούν είτε παρακολουθώντας από κοντά κάποιο από τα τέσσερα ΒΙΚΕ SCHOOLS, είτε περνώντας μια βόλτα από το info point του Rethink Athens στην Τεχνόπολη, που θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ (κτίριο Δ12 – αίθουσα «Νίκος Γκάτσος», Παρασκευή 19/9: 18:00 – 21:00,  Σάββατο 20/9 & Κυριακή 21/9: 10:00 – 21:00).

Θυμίζουμε ότι, στο πλαίσιο του Rethink Athens προβλέπεται η κατασκευή ποδηλατόδρομου μήκους 2,1 χλμ., ο οποίος θα εκτείνεται από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου και θα φτάνει μέχρι την Ομόνοια (με δυνατότητα πρόσβασης των ποδηλάτων στην Πατησίων έως το Αρχαιολογικό Μουσείο).

Πληροφορίες: 210 3713015

www.onassis.gr, www.rethinkathens.org

www.facebook.com/RethinkAthens

www.bikefestival.gr

Ναταλία Πετρίτη