Νονός και τα τρία μέρη: Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα σκηνοθετεί την τριλογία που θα μνημονεύεται μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Πρέπει να το ξαναβλέπουμε ολόκληρο σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Goodfellas – Irishman: Μάρτιν Σκορσέζε και μαφιόζοι. Η πρώτη το 1990, η δεύτερο το 2019. Απολαυστικά και τα δύο. Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς.
The Big Short: Ο Adam McKay προσπαθεί να εξηγήσει πως κατέρρευσε ο κόσμος το 2008 χρησιμοποιώντας τους καλύτερους ηθοποιούς της τελευταίας φουρνιάς του Χόλιγουντ.
Roma: Εικόνες ποίημα από τον Αλφόνσο Κουαρόν.
Uncut Gems: Αγχωτικό, καθηλωτικό και απρόοπτο. T’ αδέρφια Σαφντί είναι το νέο μεγάλο όνομα του σινεμά.
Phantom Thread: Δυστυχισμένος Ντάνιελ Ντέι Λιούις βρίσκει τον έρωτα, τον πόνο και τις ουσίες στο πρόσωπο νεαρού κοριτσιού. Από τον Πολ Τόμας Άντερσον.
The Master: Δυστυχισμένος Χοακίν Φοίνιξ βρίσκει το νόημα της ζωής στον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν και την αίρεση τοου. Από τον Πολ Τόμας Άντερσον.
Birdman: Απίστευτο καστ και τόσα πολλά επίπεδα που θες να την ξαναδείς για να καταλάβεις που το πάει ο Ινιαρίτου.
Zodiac: Δεν είναι μια αστυνομική ιστορία αλλά μια ανάλυση πάνω στην εμμονή. Την ίδια αισθητική ακολούθησε ο Φίντσερ και στο Mindhunter.
2001- A Space Odyssey: Κιούμπρικ, Άρθουρ Κλαρκ και ένα κομπιούτερ που τρελαίνεται σιγά σιγά. Θα μπορούσα να βλέπω συνέχεια το «χορό των διαστημοπλοίων».
Scarface: Η ταινία του Μπράιαν Ντε Πάλμα που είχε σκηνές ανθολογίες, μια φοβερή ερμηνεία από τον Αλ Πατσίνο αλλά που ενώ μνημονεύεται συνέχεια, δεν έτυχε την ανάλογη υποδοχή και από τους κριτικούς.
Good Will Hunting: Μάθαμε τον Ματ Ντέιμον και τον Μπεν Άφλεκ που πρωταγωνιστούσαν αλλά έγραψαν και το σενάριο. Ο Γκας Βας Σαντ υπέγραψε σκηνοθετικά τον δικό του «Κύκλο των Χαμένων Ποιητών».
Beasts Of No Nation: Ένας φανταστικός Ίντρις Έλμπα υποδύεται έναν σύγχρονο αφρικάνο φύλαρχο που ρίχνει παιδάκια στη φρίκη του πολέμου.
The Walk- A True Story: Δεν είναι τόσο σπουδαία η ταινία του Ζεμέκις. Είναι σπουδαία όμως η ιστορία του Πετίτ που περπάτησε πάνω σ’ ένα καλώδιο από τον έναν Δίδυμο Πύργο στον άλλον στη Νέα Υόρκη.
Eternal sunshine of the spotless mind: Είναι τόσο στενάχωρη αυτή η ταινία που εγώ φοβάμαι καν να τη δω δεύτερη φορά. Τζιμ Κάρρεϋ και Κέιτ Γουίνσλετ φοβεροί.
Old Boy: Από την ταινία Παρκ Τσαν-Γουκ ξεκίνησε η επέλεση του κορεάτικου κινηματογράφου.
Pulp Fiction: Ξαναδείτε το.
Kramer vs Kramer: Μέριλ Στριπ και Ντάστιν Χόφμαν στο αιώνιο αδιέξοδο των ανθρώπινων σχέσεων.
Midnight Express: Η επιτομή του εγκλεισμού σε τούρκικες φυλακές. Μπορεί να νιώσουμε και καλύτερα με την ταινία του Άλαν Πάρκερ.
The Perks Of Being Wallflower: Η πιο γλυκιά ταινία της πλατφόρμας.
One Of Us: Αν σας άρεσε το Unorthodox, εδώ θα δείτε την πραγματική ιστορία ανθρώπων που το έσκασαν από την «κοινότητα» των Υπερορθόδοξων Εβραίων της Αμερικής.
The Vietnam War: 10 επεισόδια. Πολλές ώρες. Κέρδισε το Όσκαρ. Αριστούργημα. Αξίζει να το κάνετε και μετά να διαβάσετε και τον Συνοδοιπόρο του Viet Thanh Nguen (εκδόσεις Utupia)
Hitler A Career: Ντοκιμαντέρ του 1977 που παρουσιάζει πως πήρε την εξουσία ο Χίτλερ στη Γερμανία. Πολλές τεχνικές θα τις βλέπουμε να χρησιμοποιούνται και σήμερα.
American Factory: Το φετινό Όσκαρ Ντοκιμαντέρ. Μια κινέζικη εταιρεία αγοράζει ένα εργοστάσια στις ΗΠΑ και σιγά σιγά βάζει τη δική της εργασιακή κουλτούρα δείχνοντας έτσι τις αλλαγές που έχει φέρει η παγκοσμιοποίηση στην εργατική τάξη.
Greatest Events Of WW2 In Colour: Ξαναδιαβάζοντας την ιστορία. Εξαιρετική αφήγηση των γεγονότων και ανάλυση της στρατηγικής όλων των πλευρών.
Inside The Mossad: Λίγα επεισόδια που σε βάζουν στα άδυτα της περιβόητης μυστικής υπηρεσίας και των πρακτικών της. Στο τελευταίο έχει και αρκετή προπαγάνδα οπότε να είστε προτετοιμασμένοι.
Bobby Robson More Than A Manager: Κάτι περισσότερο από ένα ντοκιμαντέρ για έναν πολύ σπουδαίο άνθρωπο.
Last Dance: Το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Μάικλ Τζόρνταν.
LA 92: Γραμμική αφήγηση της εξέγερσης των Αφροαμερικάνων το 1992 στο Λος Άντζελες. Δε παίρνει θέση και πρέπει να διαβάσετε λίγο την ιστορία πριν το ξεκινήσετε. Οι εικόνες όμως σοκάρουν.
The Last Man On The Moon: Η ζωή του Gene Cernan, του τελευταίου αστροναύτη που περπάτησε στο φεγγάρι. Ποπ είδωλα μιας άλλης εποχής.
Fyre Festival– The Greatest Party That Never Happened: Το χρονικό ενός μουσικού φεστιβάλ που εξελίχθηκε σ’ ένα μεγάλο φιάσκο.
Bobby Kennedy President: O σκληρός Κένεντι που μετατράπηκε σε υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
The Defiant Ones: O Jimmy Iovine και ο Dr. Dre είναι οι άνθρωποι πίσω από τα beat ακουστικά. Πριν όμως από αυτό έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μουσική από τη δεκαετία του ’70 και έπειτα.
13Th: H Ava Duvernay (δημιουργός και του When They See Us) δείχνει τους τρόπους που χρησιμοποιεί το αμερικάνικο πολιτικό σύστημα ώστε να αποκλείει όλο και περισσότερους αφροαμερικάνους από την εκλογική διαδικασία.
Jiro Dreams Of Sushi: Ο γκουρού σούσι σεφ μαγειρεύει σ’ ένα μαγαζί τρύπα στο μετρό του Τόκιο. Σκιάζεσαι λίγο από την πειθαρχία, την ποιότητα και τις ακριβές τιμές.
Senna: Ο πιο παθιασμένος ραλίστας όλων των εποχών έχασε τη ζωή του πάνω στον αγώνα. Αν δεν δακρύσεις κατά τη διάρκεια, τότε σημαίνει ότι δεν έχεις ψυχή.
Nina Simone: Από τα πρώτα ντοκιμαντέρ που είχε βγάλει το Netflix. Εξαιτίας της πρωταγωνίστριας είναι και από τα καλύτερά του.
Icarus: Κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ δείχνοντας πως οι αθλητές μπορούν να ντοπαριστούν και να μη τους καταλάβει κανείς. Μη το επιχειρήσετε στο σπίτι.
Great Hack: Τα data και πώς δουλεύουν στα χέρια αδυσώπητων πολιτικών ομάδων. Μπορεί ν’ αποφασίσετε να κλείσετε όλους τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας μετά.
The Devil Next Door: Ήταν ή όχι ο John Demjanjuk σφαγέας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης που βρήκε μετά καταφύγιο με πλαστή ταυτότητα στην Αμερική; Το ντοκιμαντέρ ψάχνει απαντήσεις, αναδεικνύοντας μαζί το ζήτημα των ατιμώρητων Ναζί που άλλαξαν όνομα και διέφυγαν της δίκης.
Dirty Money: Σειρά από ντοκιμαντέρ που καταπιάνεται με τεράστια οικονομικά σκάνδαλα σε όλο τον πλανήτη. Υπάρχουν σκληρές στιγμές διαφθοράς και απάτης μέσα.
Inside Bill’s Brain: Deconding Bill Gates: Αγιογραφία. Ο δημοσιογράφος δεν τον πιέζει καθόλου σε ζητήματα όπως το μονοπώλιο των Windows ή τον τρόπο λειτουργίας της Microsoft. O Bill Gates όμως καθόρισε την εποχή του και το ντοκιμαντέρ, όντως, καταφέρνει να μπει για λίγο στο μυαλό του.