Η μέρα που κατάλαβα ότι το facebook είχε αλλάξει για πάντα ήταν η μέρα που ξύπνησα και η μητέρα μου είχε ποστάρει στο timeline μου συνταγές για ένα καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα με βιταμίνη C.
Οι γονείς μας δεν έρχονται από μια γενιά κατεστραμμένη από την μετα-μοντέρνα ειρωνεία. Δεν ξέρουν τι είναι ο κοινωνικός τουρισμός (φαντάζομαι ότι εάν οι γονείς μας περιφρονούσαν το Δάκη ως «ελαφρό», δεν θα πήγαιναν σήμερα να ακούσουν τη μουσική του «ειρωνικά»), οι χίπστερς ή τα τρολ. Το facebook είναι ένα ευχάριστο χόμπι, για να μιλάνε με τους φίλους και τους παλιούς τους συμμαθητές. Είναι αθώοι. Μια πρόσφατη στιχομυθία μου με τη μητέρα μου ήταν η εξής:
– «Κοριτσάκι μου κατεβήκαμε το καλντερίμι χτες. Ελπίζω να χτενίζεσαι»
– «ΛΟΛ»
– «Τι σημαίνει λολ;»
Εννοείται πως ότι γράφω ισχύει για τους περισσότερους ανθρώπους άνω των 60 που ανακάλυψαν εν μια νυκτί το facebook. Η μόνη διαφορά είναι ότι συνήθως οι μαμάδες ανησυχούν περισσότερο. Για όλα.
Πόστ με μακάβριους τίτλους όπως «Χαρείτε τη βόλτα. Δεν υπάρχει εισιτήριο επιστροφής» η αποσπάσματα από συμβουλές γραμμένες σε ένα μείγμα μικρών και κεφαλαίων: «Απάντησε στο τηλέφωνο με το ΑΡΙΣΤΕΡΟ αυτί. Μην καταπίνεις φάρμακα με ΚΡΥΟ νερό» δείχνουν μια βαθιά υπαρξιακή ανησυχία, ενώ είναι σημαντικό να κρατάμε και τους τύπους: «Hackers ειναι αυτη τη στιγμη στο FB και γραφουν προσβολες στους τοιχους φιλων σας ετσι ωστε να φαινεται οτι τα γραφετε εσεις. Εσεις δε το βλεπετε αλλα οι φιλοι σας το βλεπουν. Το αποτελεσμα ειναι να σας διαγραφουν απο φιλο. Θελω να σας διαβεβαιωσω οτι αν λαβετε κατι τετοιο δε θα ειναι απο εμενα, κα θα το εκτιμουσα αν μου στελνατε σε μηνυμα αν δειτε κατι που δεν εχω δει εγω». Κάθε κουβέντα πρέπει να γίνει σε κοινή θέα, με τον τρόπο που θα γινόταν ας πουμε στο τηλέφωνο.
(ακολουθεί αυθεντικός διάλογος από facebook)
Κάπου εδώ πρέπει να γίνει και μια ειδική μνεία στο μανιασμένο ποστάρισμα άρθρων με αποσιωπητικά. «Αυτό είναι το…. σημαντικότερο βίντεο του κόσμου» «Το χωριό στο οποίο … βρέχει ψάρια» καθώς και για την έντονη αδυναμία σε φωτογραφίες από «πλεκτά με πανάκι». Όχι ούτε εγώ ξέρω τι είναι τα πλεκτά με πανάκι.
Στον εναλλακτικό κόσμο του facebook των μανάδων, βίντεο του 2009 είναι ολοκαίνουργια ευρήματα. Το βίντεο της καταπληκτικά πετυχημένης εκστρατείας του 2009 «Bring them Back» όπου η Έλενα Κατρίτση κουνάει έκπληκτη τις μπούκλες της στο Σπύρο Φωκά που της εξηγεί γιατί έκλεψε το Big Ben, είναι ένας γενναίος νέος κόσμος.
Εκτός από τις μαμάδες βέβαια υπάρχουν και οι γιαγιάδες. Η 85χρονη γιαγιά μιας φίλης μου (ναι υπάρχουν και 85χρονοι στο facebook) δεν έχει καταλάβει ότι οι συζητήσεις στον τοίχο είναι σε κοινή θέα. Κάτω από μια φωτογραφία που η φίλη μου πόζαρε με τους φίλους της (είχε περάσει τη φωτογραφία ήδη με φίλτρο toaster από το Instagram) η γιαγιά της έγραψε «Κατερινάκι μου, προχτές ήρθαν από δω η κα Λούκα και οι εγγονές της. Η μικρή παντρεύτηκε και η μεγάλη είναι ήδη έγκυος στο τρίτο. Εσύ πότε θα μου κάνεις ένα μωράκι;»