Ήταν 25 Σεπτεμβρίου όταν γράφαμε για τη μεγαλύτερη συναυλία αλληλεγγύης της γενιάς μας

Από τη συναυλία που είχε γίνει για την Ηριάννα Β.Λ./ Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/ FOSPHOTOS

Τότε λέγαμε ότι η ιστορία της Ηριάννας δεν είναι μια ακόμη ιστορία της επικαιρότητας που θα ξεχαστεί μόλις στραφεί κάπου αλλού η προσοχή του κοινού.  Αρκετούς μήνες μετά και με την Ηριάννα ακόμη στη φυλακή, με μόνο ουσιαστικό επιχείρημα τις κοινωνικές της συναναστροφές του συντρόφου της, η επικαιρότητα τρέχει. Μεσολάβησαν σκάνδαλα-με ή χωρίς εισαγωγικά-, μηνύσεις σε εισαγγελικούς λειτουργούς,  διπλωματικές κρίσεις, υποψίες θερμών επεισοδίων και πολλά άλλα.

Επίσης, στο διάστημα που μεσολάβησε μάθαμε επιπλέον λεπτομέρειες για την υπόθεση και διαβάσαμε επιστημονικά άρθρα που σχολίαζαν τόσο την απόφαση όσο και το σκεπτικό της.  Δε θα μπούμε στη διαδικασία να παραστήσουμε τους νομικούς και γι’ αυτό θα προσεγγίσουμε ξανά την ιστορία στην ουσία της και με τα στοιχεία που έχουμε. Η Ηριάννα καταδικάστηκε ως μέλος μια οργάνωσης καθώς και ως προμηθευτής οπλισμού(!) για τέλεση τρομοκρατικών ενεργειών σε 13 χρόνια κάθειρξη, χωρίς να της αναγνωριστεί το παραμικρό ελαφρυντικό και χωρίς να χορηγηθεί ανασταλτική ισχύς στην έφεσή της.

Η απόφαση αναφέρει ότι το 2008 η Ηριάννα, μαζί με περίπου 20 άτομα, έγινε μέλος της εν λόγω οργάνωσης για να πλήξει και ν’ανατρέψει το πολίτευμα, να σπείρει τρόμο στους καθωσπρέπει πολίτες κλπ. Βέβαια τα άτομα με τα οποία υποτίθεται ότι εντάχθηκε στην οργάνωση όχι μόνο δεν απεδείχθη στη δίκη ότι τα γνώριζε καν, αλλά και πολλά από αυτά έχουν ήδη αθωωθεί (όπως ο σύντροφός της, που κατέθεσε στη δίκη της την αμετάκλητη αθώωσή του, και συνεπώς το δικαστήριο γνώριζε πως δεν είναι τρομοκράτης αλλά παρόλα αυτά αναφέρεται ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης). Επίσης δεν της αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Στη συνέχεια το δικαστήριο της αναστολής, έκρινε πως δεν της άξιζε η αναστολή της ποινής μέχρι το εφετείο καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να επαναλάβει τις πράξεις για τις οποίες είχε καταδικασθεί πρωτόδικα (να ξαναγίνει δηλαδή, μέλος σε οργάνωση και φυσικά να κατέχει οπλισμό με σκοπό να τον προμηθεύσει για την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αποτέλεσμα; Η Ηριάννα με βεβαιότητα θα κλείσει ένα χρόνο στη φυλακή καθώς το εφετείο που ξεκινά την 21η Μαρτίου δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν την 1η Ιουνίου (οπού και συμπληρώνεται 1 έτος φυλάκισης).

Επειδή λοιπόν τώρα ξεκινά το νέο κεφάλαιο αυτής της οδύσσειας, να υπενθυμίσουμε ότι δίπλα στην Ηριάννα βρέθηκε πλήθος επιστημόνων που αμφισβητούν ευθέως και με τον πλέον εμφατικό τρόπο, την ορθότητα των μεθόδων και των αποτελεσμάτων που οδήγησαν στην καταδίκη της Ηριάννας. Πλήθος καλλιτεχνών, ανθρώπων των γραμμάτων, αθλητών αλλά και πολιτικών από όλες σχεδόν τις παρατάξεις. Επίσης,  στάθηκε δίπλα της πλήθος απλού, καθημερινού κόσμου-από φίλους και συγγενείς μέχρι κόσμο που δεν την έχει δει ποτέ αλλά είδε στο πρόσωπό της Ηριάννας το παιδί του, το φίλο του ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό.

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε 2ο βαθμό ξεκινά την 21η Μαρτίου στο πενταμελές Εφετείο Αθηνών. Ο κόσμος που ως τώρα στάθηκε δίπλα στην Ηριάννα δηλώνει ότι θα είναι εκεί.

Τάσος Μόρφης

Share
Published by
Τάσος Μόρφης