Η Φαίη Σκορδά αποδεικνύει πως ακόμα κρίνουμε το βιβλίο από το εξώφυλλο

Η Σοφία Μπεκατώρου με την θαρραλέα της απόφαση να μιλήσει για την σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη, άνοιξε επιτέλους τον δρόμο και για το ελληνικό #MeToo, κάτι που δεκάδες γυναίκες περιμέναμε εναγωνίως πολλά χρόνια τώρα, αλλά ίσως δεν είχαμε την δύναμη να κάνουμε την αρχή. Η γενναία στάση που επέδειξε η Χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοϊας, έδωσε το θάρρος και σε άλλα θύματα, άνδρες και γυναίκες, να κατανομάσουν δημοσίως τους κακοποιητές τους. 

Όπως ήταν φυσικό, η συζήτηση αυτή έχει μονοπωλήσει τα ελληνικά social media με τους χρήστες να καταθέτουν γνώμες και απόψεις. Ένα από τα πρόσωπα που πρωταγωνιστεί στις συζητήσεις αυτές είναι και η Φαίη Σκορδά, όχι επειδή κατήγγειλε κάποια κακοποιητική συμπεριφορά, αλλά λόγω της στάσης που έχει τηρήσει απέναντι στα θύματα. Η παρουσιάστρια του «Πρωινού» έδειξε ότι πιστεύει από την πρώτη στιγμή τα θύματα και στάθηκε απέναντί τους με ταπεινότητα, ευγένεια αλλά και θάρρος, καθώς χρειάστηκε πολλές φορές να ορθώσει ανάστημα σε όσους τολμούσαν να πουν «ναι μεν, αλλά»

Αυτή της η στάση ήταν μάλλον που έκανε τον Δημήτρη Μοθωναίο να αισθανθεί ασφάλεια και να μπορέσει να της μιλήσει για την κακοποίηση που δέχτηκε στα έξι του μόλις χρόνια. Η συζήτησή τους, ήταν μια από τις πιο συγκλονιστικές που έχουμε δει στην ελληνική τηλεόραση τα τελευταία αρκετά χρόνια. Η Φαίη Σκορδά στάθηκε απέναντι στον νεαρό ηθοποιό και τον κοίταξε στα μάτια, όχι ως παρουσιάστρια, αλλά κυρίως ως γυναίκα και μητέρα. 

Με μια γρήγορη ματιά βέβαια, στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εντόπιζες πως πολλοί χρήστες, ειδικά από εκείνους που προσποιούνται ότι δεν βλέπουν ελληνική τηλεόραση και που θεωρούν τα «πρωινάδικα» την αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας, έπεσαν από τα σύννεφα. Γράφτηκαν άπειρα post που εξέφραζαν τον ξαφνικό θαυμασμό τους για την ξανθιά παρουσιάστρια, αλλά και την έκπληξη που τους δημιούργησε η στάση της. Και κάπου εκεί εντοπίζεις την ρίζα του κακού. Όλοι αυτοί οι woke ανάμεσά μας, που λένε ότι είναι φεμινιστές και φεμινίστριες, που έγραψαν ολόκληρα κείμενα στο facebook καταδικάζοντας κακοποιητικές συμπεριφορές ανδρών με εξουσία, απορούσαν που η Φαίη Σκορδά μπορούσε να διατυπώσει άποψη και μάλιστα, άποψη που συμφωνούσε με την δική τους και που επηρέαζε περισσότερο κόσμο. Αν διάβαζες λίγο πιο προσεκτικά τα post αυτά καταλάβαινες πως αντί να την εκθειάζουν, στην ουσία την προσέβαλλαν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φαίη Σκορδά στην μέχρι τώρα πορεία της στην τηλεόραση δεν έχει προσβάλει ποτέ κανέναν, αλλά ούτε και έχει μείνει με το στόμα κλειστό όταν αισθανόταν ότι την θίγουν. Για ποιον λόγο λοιπόν, οι απορίες; Τόσο δύσκολο είναι να πιστέψουν κάποιοι πως μια γυναίκα μπορεί να παρουσιάζει πρωινό, να φοράει κοντές φούστες και να είναι και φεμινίστρια, με τον δικό της μοναδικό τρόπο; Τόσο περίεργο μας φαίνεται που μια παρουσιάστρια πρωινού μπορεί και διατυπώνει λόγο και άποψη; Γιατί; Δεν γράφει πουθενά ότι ο φεμινισμός έχει συγκεκριμένη εμφάνιση ή πως πρέπει να κάνεις κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα για να μπορείς να δείξεις κατανόηση. 

Ανέκαθεν η κοινωνία αντιμετώπιζε τις όμορφες γυναίκες με καχυποψία και η περίπτωση της Φαίης Σκορδά το αποδεικνύει περίτρανα. 

Αν θέλουμε ο φεμινισμός μας να είναι όντως συμπεριληπτικός, στην πράξη και όχι στα λόγια, θα πρέπει να σταματήσουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα όταν ξανθιές γυναίκες με ανοιχτά ντεκολτέ, μπορούν και εκφράζουν άποψη. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να είμαστε ανεπαρκείς και δεν θα διαφέρουμε πολύ από τους «ναι μεν, αλλά», που η Φαίη Σκορδά με τόσο θάρρος και πείσμα έδιωχνε από τον αέρα της εκπομπής της, αφού πρώτα τους είχε απαντήσει κατάλληλα. 

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι