Κι όμως, το 2017 υπάρχουν επαγγελματικές ομάδες που αγνοούν ότι το να είσαι vegan είναι συνήθεια, όχι εκκεντρικότητα.

«Ο Κλιάντονι Έρλι αποχώρησε από την ΑΕΚ μόλις 8 ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μαζί του», ο τίτλος εμφανίζεται σε διάφορες παραλλαγές διακόπτοντας την κυριακάτικη ραθυμία του timeline μου. Παρόλο που δε διαβάζω αθλητικά sites, αυτή η είδηση μου τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον. Γιατί συνοδευόταν από τον υπότιτλο: «Ο Έρλι έφυγε από την ΑΕΚ επειδή είναι vegan». Όσο και να θέλει κάποιος να κάνει τα στραβά μάτια, δεν μπορεί παρά να εντοπίσει το παράλογο της αιτιολογίας. Τι σχέση έχει η διατροφή του πρώην ΝΒΑer με την θέση του στο ρόστερ μιας επαγγελαμτικής ομάδας όπως η ΑΕΚ ; Τον οποίο, μάλιστα, όπως διαβάζω ανατρέχοντας στο ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών, είχαν υποδεχθεί με έντονο ενθουσιασμό και όνειρα για τη νέα σεζόν.

Από την πλευρά της, η ομάδα αιτιολόγησε την αποχώρησή του σε πειθαρχικά παραπτώματα, διαρρέοντας ότι «είχε προλάβει να υποπέσει σε αρκετά τις τρεις ημέρες που συνυπήρξε με την ομάδα». Πότε πρόλαβε; Είναι η δική μου, και φαντάζομαι πολλών από σας, αντίδραση. Μια σύσταση δηλαδή δεν του έγινε; Ο ίδιος ο παίκτης όμως επέλεξε να γνωστοποιήσει την πραγματική αιτία της αποχώρησής του και δημοσίευσε τα μηνύματα που αντάλλαξε με τον μάνατζερ της ομάδας, Γιώργο Χήνα, σύμφωνα πάλι με τα αθλητικά sites που δημοσίευσαν τα επίμαχα screenshots. 

Το παράπονό του ήταν ότι δεν μπορούσε να φάει και επομένως, να προπονηθεί με άδειο στομάχι. Η λαϊκή παροιμία το λέει πιο γλαφυρά, «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει». Όπως προκύπτει από τη μεταξύ τους συνομιλία, ο Έρλι ήθελε να βρει ένα κατάστημα για να προμηθευτεί vegan φαγητό κι ενημερώνει τον μάνατζερ πως θα είναι πίσω στην ώρα του, απλά οι τοποθεσίες είναι μακρινές και δεν θα έχει wi-fi.

«Να είσαι στην ώρα σου» του απαντάει ο Χήνας και η απάντηση του παίκτη που ακολούθησε ήταν η εξής: «Εκτιμάω όσα έχετε κάνει για εμένα, αλλά πρέπει να καθίσουμε να συζητήσουμε αυτά τα πράγματα επειδή αισθάνομαι ότι ενδιαφέρεστε περισσότερο για την ώρα που θα είμαι στην προπόνηση, αντί για το πως νιώθει το σώμα μου. Λέτε για την προπόνηση, αλλά δεν έχω φάει τίποτα και δεν έχω ενέργεια, αλλά κάνετε σαν να μη σας ενδιαφέρει». 

Πάλι, το μόνο σχόλιο που δέχεται είναι για το πόσο μακριά βρίσκονται τα vegan καταστήματα.

«Αυτό είναι το μόνο vegan μέρος. Πώς θέλετε να φάω; Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβετε ότι δεν μπορώ να προπονηθώ αν δεν τραφώ σωστά; Αυτό εννοώ όταν λέω ότι πρέπει να συζητήσουμε ξανά, επειδή θέλετε να προπονηθώ και να παίξω, αλλά αν δεν φάω σωστά, δεν μπορώ να τα κάνω. Αισθάνομαι ότι δεν προσπαθείτε να συνεργαστείτε μαζί μου, αλλά απλώς μου δίνετε εντολές. Δεν λειτουργώ όμως έτσι και δεν θα δείξω ποτέ έλλειψη σεβασμού, αλλά αισθάνομαι ότι εσείς δε με σέβεστε», επανέρχεται ο Έρλι.

 

«Αλλά το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει όταν γυρίσουμε στην Αθήνα κι επιλέξεις το σπίτι σου. Τότε θα πρέπει να εμφανίζεσαι στις προπονήσεις στην ώρα σου, γεμάτος ενέργεια. Και η διατροφή σου δεν σε βοηθάει σε αυτό» ήταν το σχόλιο που έλαβε ως απάντηση από την άλλη πλευρά. «Σας λέω ότι σήμερα για πρωινό και μεσημεριανό δεν είχα ό,τι χρειαζόμουν! Από τις τέσσερις σαλάτες, οι τρεις είχαν φέτα και δεν μπορώ να το φάω αυτό. Η διατροφή μου δεν με βοηθάει με την ενέργεια; Τιιιιι; Αυτή ακριβώς είναι που την βοηθάει. Από τότε που άρχισα να τρέφομαι έτσι, έχω περισσεύματα ενέργειας και νιώθω τέλεια. Το κάνω εδώ και τρεις μήνες, πως μπορείτε να το λέτε αυτό!» Και συνεχίζει μέχρι που τελικά ζητάει την αποδέσμευσή του. «Όχι μόνο έχει αποδειχθεί ότι τρώω σωστά, αλλά αυτή η διατροφή με βοηθάει να κοιμάμαι σωστά. Φίλε δεν θα δουλέψει αυτό. Νιώθω ότι δεν βοηθάτε τις ανάγκες μου. Σας λέω ότι δεν αισθάνομαι καλά επειδή δεν τρώω, αλλά αντί να στείλετε κάποιον να μου φέρει φαγητό, μου λέτε να είμαι στην ώρα μου στην προπόνηση, όταν πρέπει να πάω τόσο μακριά για να φάω; Πρέπει να κάνετε πλάκα και να νομίζετε ότι είμαι παιδί. Έχασα τρία κιλά από τότε που ήρθα. Δεν θα προπονηθώ και δεν θα πατήσω το γήπεδο μέχρι να λυθεί το θέμα και να ακουστεί η φωνή μου. Δεν προσπαθώ να δημιουργήσω πρόβλημα,ούτε να σε κάνω να φαίνεσαι κακός. Λύστε το συμβόλαιό μου και θα ακολουθήσουμε διαφορετικό δρόμο, ίσως δεν ταιριάζουμε, αυτό συμβαίνει. Δεν κρατάω κακία σε κανέναν, δεν θέλω προβλήματα».

Είναι μια υπόθεση καραμπινάτης ημιμάθειας. Σχεδόν απίστευτο να συμβαίνει στους κόλπους μια επαγγελματικής ομάδας, δεν έχει φυσικά σημασία ότι ήταν η ΑΕΚ. Έχουμε μια προτίμηση, μια διατροφική συνήθεια ενός επαγγελματία αθλητή, ενός (εστώ υψηλά αμοιβόμενου) εργαζόμενου -μην το ξεχνάμε-  που αντιμετωπίζεται ως εκκεντρικότητα που οδηγεί στη μη τήρηση των υποχρεώσεών του. 

Ο πρώην NBAer μίλησε σοβαρά και υπεύθυνα για συμπεριφορές που όχι μόνο τον ενοχλούν, αλλά επηρεάζουν και την απόδοσή του, για να λάβει απάντηση μηδαμινού σεβασμού. Όχι μόνο αυτό, αλλά η ομάδα έδειξε περήφανα την ημιμάθειά της σε όλο τον πλανήτη (που αναμφίβολα ταξίδεψαν οι διάλογοι). Η άποψη ότι η vegan διατροφή δε δίνει ενέργεια είναι από τους μεγαλύτερους μύθους που επικρατούν (μπορώ να τον καταρρίψω κι από προσωπική πείρα), αλλά ευτυχώς ζούμε στο 2017 κι έχουμε πρόσβαση στο Ίντερνετ για να μαθαίνουμε από έγκυρες πηγές μόνο τι ισχύει και τι όχι. Σε οποιαδήποτε αναφορά για την χορτοφαγική διατροφή θα δείτε δίπλα έρευνες κι αναρίθμητες προσωπικές μαρτυρίες για το πόσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα ενέργειας των ανθρώπων που σταματούν να τρέφονται με ζώα και ζωϊκά προϊόντα.

Μιας και μιλάμε συγκεκριμένα για αθλητισμό, το μυαλό πολλών θα πάει κατευθείαν στην πρωτεΐνη. Πέρα από την ζωϊκή πρωτεΐνη, υπάρχει και αυτή που προέρχεται από τα φυτά. Από την στιγμή που κάποιος τρέφεται με λαχανικά και όσπρια, παίρνει ό,τι χρειάζεται το σώμα του για να λειτουργήσει σωστά. Για παράδειγμα, οι φακές αποτελούν μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, φτάνοντας τα 18 γραμμάρια σε ένα φλιτζάνι, δηλαδή όσο περίπου μια μπριζόλα. Ή το κινόα με 14γρ. πρωτεΐνης ανά 100γρ και η βρώμη με 5,33γρ. σε μια κούπα βρασμένη. Το σπανάκι, πέρα από σίδηρο, είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνη. Λαμβάνει κανείς 5 γραμμάρια πρωτεΐνης με μόλις 40 θερμίδες. Μια άλλη καλή πηγή πρωτεϊνών είναι οι ξηροί καρποί, συν ότι οι περισσότεροι περιέχουν καλά λιπαρά που ευεργετούν καρδιά και εγκέφαλο.

Ο τύπος της πρωτεΐνης που καταναλώνετε παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία σας. Η μεγάλη κατανάλωση ζωικών προϊόντων και παραγώγων κρέατος, όπως κόκκινο κρέας, αλλαντικά και λουκάνικα έχει συσχετισθεί με την εμφάνιση καρδιαγγεικών νοσημάτων, διαβήτη τύπου 2 και κάποιων μορφών καρκίνου, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά και άλλα συστατικά, όπως οι πουρίνες.

Ωστόσο, το θέμα δεν είναι τόσο διατροφικό όσο κοινωνικό. Μπορεί κάποιος να μην ξέρει τι σημαίνει η χορτοφαγία και τι συνεπάγεται αυτή η διατροφή. Είναι δυστυχώς αλήθεια πως υπάρχουν ακόμη πολλοί μύθοι περί χορτοφαγίας, οι οποίοι πρέπει κάποια στιγμή να καταρριφθούν. Αντί όμως να κάτσει να ψάξει σαν σωστός επαγγελματίας τι είναι η χορτοφαγική διατροφή και ποιά οφέλη προσφέρει, -γιατί προς το παρόν, το μόνο αρνητικό που υπάρχει σε αυτόν τον τρόπο διατροφής είναι ότι δεν υπάρχουν παντού πολλές επιλογές, πράγμα που έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει και στην Αθήνα και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται- επιλέγει να μην δώσει την παραμικρή σημασία στον συνεργάτη του.

Κοιτάζοντας την υπόθεση, δεν υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί την συμπεριφορά του «αποφασίζω και διατάζω». Θέλεις να ανεβάσεις το επίπεδο της ομάδας σου για τη νέα σεζόν, κλείνεις συμφωνία με έναν καλό Αμερικάνο forward και δεν σε ενδιαφέρει που το στομάχι του είναι άδειο και μέσα σε μια εβδομάδα έχασε τρία κιλά; Αλλά εξαντλείς όλη σου την αυστηρότητα, κουνώντας το δάχτυλο, μην τυχόν κι αργήσει; Φυσικά και πρέπει να βγει η προπόνηση, αλλά πρέπει πρώτα να φροντίσεις να ικανοποιήσεις τις ανάγκες των παιχτών σου. Φαίνεται αδιανόητο ότι η ελάχιστη προσαρμογή δεν έγινε, «έπρεπε» η σαλάτα να έχει φέτα. Για πρόληψη, ούτε λόγος φυσικά…

Πολλοί είναι οι διάσημοι που έχουν υιοθετήσει την χορτοφαγία ως τρόπο ζωής και υποστηρίζουν συνεχώς τα πλεονεκτήματά της, όπως ο Bill Gates, ο Jared Leto, o Joaquin Phoenix, η Ellen DeGeneres, ακόμα και αθλητές όπως η Venus Williams (μέχρι κι ο Mike Tyson έγινε vegan). Όλο και περισσότερος κόσμος συνειδητοποιεί τα οφέλη, όχι μόνο στην προσωπική υγεία, αλλά και σε ευρύτερα περιβαλλοντικά και ηθικά ενδιαφέροντα.

Και είναι αδιανότητο, αυτή η επιλογή να μην μπορεί να χωρέσει στο μυαλό των ιθυνόντων μιας επαγγελματικής ομάδας…

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου