Categories: ΠΡΟΦΙΛ

Ο Ωγκύστ -Σκεπτόμενος- Ροντέν

Ο Φρανσουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν γεννήθηκε στις 12 Νοέμβρη του 1840 και υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους γλύπτες του 20ου αιώνα

  • Γεννήθηκε στο Παρίσι σε μια οικογένεια εργατικής τάξης και ήταν το δεύτερο παιδί του Ζαν Μπατίστ Ροντέν και της Μαρί Σεφέρ.
  • Στα 14 του ήταν ήδη μέλος της Μικρής Σχολής, ενω δεν κατάφερε να μπει για σπουδές στην μεγαλύτερου κύρους Σχολή Καλών Τεχνών. Πιθανότατα δεν τον δέχτηκαν και τις τρεις φορές λόγω του Νεοκλασικού ύφους που οι υπεύθυνοι προτιμούσαν και ο Ροντέν δεν ενστερνιζόταν.
  • Το 1862 πεθαίνει η μεγαλύτερη κατά δυο χρόνια αδελφή του Μαρία από περιτονίτιδα. Ο Ροντέν θεώρησε τον εαυτό του υπεύθυνο, μιας και της είχε συστήσει τον μνηστήρα της και ως εκ τούτου απομακρύνθηκε από τη γλυπτική για κάποιο διάστημα.
  • Δυο χρόνια αργότερα, το 1864, ο Ροντέν γνωρίζει τη Ροζ Μπερέ, την οποία και κάνει σύντροφό του για το υπόλοιπο της ζωής του. Η Μπερέ πόζαρε σε αρκετά έργα του συζύγου της. Δυο χρόνια μετά, έκαναν ένα γιο.
  • Αρχικά είχε ξεκινήσει για το Βέλγιο μόνο για λίγους μήνες. Ωστόσο, πέρασε έξι χρόνια στο εξωτερικό, αποκτώντας σημαντικές εμπειρίες. To 1875 ταξιδεύει στην Ιταλία, γνωρίζει και επηρεάζεται από το έργο του Μιχαηλάγγελου.
  • Το 1877 επέστρεψε στο Παρίσι σε ένα σωρό προσωπικά προβλήματα: Η μητέρα του είχε πεθάνει, ο πατέρας του ήταν τυφλός και είχε άνοια, ενώ ήταν τελείως αποκομμένος με το γιο του, τον οποίο ουσιαστικά είχε εγκαταλείψει για έξι χρόνια όσο έλειπε. Η σχέση τους δεν αποκαταστάθηκε ποτέ. Την ίδια χρονιά, εκτέθηκε σε Σαλόν του Παρισιού το γλυπτό L’Âge d’airain (Η εποχή του Χαλκού). Ο Ροντέν κατηγορήθηκε για αντιγραφή, όμως αυτό τον ωφέλησε αφού ολοένα και περισσότερος κόσμος συνέρρεε για να δει το γλυπτό.

  • Με την αρχή της νέας δεκαετίας, ο Ροντέν φτιάχνει μερικά από τα γνωστότερα έργα του: Η αρχή έγινε με τις La Porte de l’Enfer (Πύλες της Κολάσεως), μια τεράστια πύλη για το μουσείο Καλών Τεχνών, που όμως δεν φτιάχτηκε ποτέ. Το έργο πήρε τέσσερις δεκαετίες στο Ροντέν για να το τελειώσει. Ωστόσο πολλές μορφές που αναπαριστώνται στην πύλη, έγιναν ξεχωριστά έργα. Τα σπουδαιότερα είναι ο Le Penseur(ο Σκεπτόμενος) και Le Baiser (το Φιλί).
  • Γνωρίζεται με την Καμίλ Κλωντέλ το 1883, η οποία γίνεται μούσα και ερωμένη του, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψει ποτέ τη σύζυγό του. Διατήρησε τη διπλή του ζωή, προς δυσφορία και των δυο γυναικών του, μέχρις ότου, άφησε την Κλωντέλ το 1898.
  • Κατά τον 20ο αιώνα ήταν αναγνωρισμένος καλλιτέχνης και το εισόδημά του φημολογείται ότι άγγιζε τα 200.000 φράγκα. Πολλοί σύγχρονοί του άνθρωποι του πνεύματος βρίσκονταν ανάμεσα στους θαυμαστές του: Όσκαρ Ουάιλντ, Ράινερ Μαρία Ρίλκε, Ζορίς-Καρλ Υσμάν, Οκτάβ Μιρμπώ και άλλοι.
  • Πέθανε στις 17 Νοεμβρίου 1917, αφού παντρεύτηκε την επί 50 χρόνια ερωμένη του Ροζ Μπερέ, δυο εβδομάδες πριν το θάνατό της. Το ξενοδοχείο, όπου διέμενε κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του μαζί με άλλους καλλιτέχνες, έμελλε να γίνει από τη γαλλική κυβέρνηση το Μουσείο Ροντέν, που άνοιξε και επίσημα τις πύλες του το 1919.
Κώστας Χανδρινός

Share
Published by
Κώστας Χανδρινός