ΠΡΟΣΩΠΑ

Alton Mason: Από την κορυφή της μόδας στην ταινία Elvis

«Δεν χρειάζεται να αρέσεις σε όλους. Ούτε εσένα σου αρέσουν όλοι» έχει πει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Alton Mason, που ανάμεσα σε όλα τα άλλα είναι και ο πρώτος μαύρος άντρας μοντέλο που περπάτησε ποτέ σε πασαρέλα του οίκου Chanel. 

Απ’ ότι φαίνεται πάντως ο ίδιος έχει ένα μεγάλο κοινό θαυμαστών και ευτυχώς για εκείνον, πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά στη βιομηχανία της μόδας αλλά και του θεάματος. Γιατί για άλλους μπορεί να φαίνεται σαν μακρινό όνειρο μια συμμετοχή τους σε ταινία του Baz Luhrmann αλλά στην περίπτωση του Alton, το όνειρο έγινε πραγματικότητα μόλις στα 24 χρόνια του.

Χορός, υποκριτική και modelling

Γεννήθηκε στη Νεμπράσκα το 1997, έχει τρία ακόμα νεότερα αδέρφια και από μικρός ήταν μέσα στον χώρο της μόδας αφού η μητέρα του είναι πρώην μοντέλο. Ο πατέρας του, Alton Mason Sr. είναι πρώην επαγγελματίας μπασκετμπολίστας και λόγω της καριέρας του η οικογένεια μετακόμιζε τακτικά, ζώντας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι που τελικά εγκαταστάθηκε στην Αριζόνα. Όταν ο Alton ήταν 17 ετών, έφυγε από την Αριζόνα για να σπουδάσει χορό και υποκριτική στην Αμερικανική Μουσική και Δραματική Ακαδημία στο Λος Άντζελες.

Το 2015 ήταν μία χρονιά που άλλαξε πολλά στη ζωή του. Μέσω της χορογράφου Laurieann Gibson συμμετείχε ως εφεδρικός χορευτής για τον Diddy στα βραβεία BET 2015, τον ανακάλυψαν στο Instagram από ένα πρακτορείο μοντέλων και ταξίδεψε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στο εντυπωσιακό σόου Yeezy Season 3 του Kanye West στο Madison Square Garden. «Αυτό το σόου ήταν υπερφυσικό» θα πει για εκείνο το βράδυ. «Έφυγα, πήγα πήρα ένα κομμάτι πίτσα με ένα δολάριο και πέταξα πίσω στο Λος Άντζελες με πιο καθαρή εικόνα για τα επίπεδα στα οποία μπορώ να φτάσω». Και είχε δίκιο. Από εκεί και πέρα οι προτάσεις ήταν αμέτρητες. 

O Karl Lagerfeld και οι νέοι ορίζοντες

Μία από αυτές τον οδήγησε στο να γράψει ιστορία στον χώρο του modelling. Γνώρισε τον αείμνηστο Karl Lagerfeld κατά τη διάρκεια μιας καμπάνιας, ο οποίος τον φωτογράφισε και του ζήτησε να περπατήσει στην επίδειξη Métiers d’Art 2018/2019 της Chanel. Έτσι, ο Mason, στις 4 Δεκεμβρίου του 2018, έγινε ο πρώτος μαύρος άνδρας μοντέλο που περπάτησε για τον πολυτελή οίκο στην μέχρι τότε 109χρονη ιστορία του. Αναγνωρίζοντας και ο ίδιος ότι ήταν μια σημαντική στιγμή όχι μόνο για την καριέρα του, θα πει μετά γι΄αυτή την εμπειρία: «Ήταν σουρεαλιστικό. Ένιωσα ότι γράφω ιστορία. Τώρα, εκπροσωπώ τόσους πολλούς ανθρώπους που μπορεί να ταυτιστούν με την ιστορία μου, το όραμά μου, την κουλτούρα μου και εμένα. Είναι προνόμιο να μπορείς να ανοίγεις πόρτες».

Από τότε μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς οίκους μόδας, όπως Gucci, Louis Vuitton, Versace, Hugo Boss, Valentino και έχει κερδίσει από το models.com τον τίτλο του καλύτερου άντρα μοντέλο για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια. Αλλά δεν μιλάμε απλά για ένα όμορφο μοντέλο. Οι σπουδές και η εμπειρία του ως χορευτής, του χάρισαν τις χαρακτηριστικές κινήσεις του στην πασαρέλα και σε πολλές επιδείξεις τον βλέπουμε να κάνει ακροβατικά άλματα και χορευτικές κινήσεις που μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. 

Η αγάπη του για τον χορό και τις φιγούρες γεννήθηκε χάρη στη λατρεία που είχε από μικρός στον Michael Jackson. «Μεγάλωσα με πολλά μαύρα ξαδέρφια στον Νότο και ήμασταν πάντα στο σαλόνι χορεύοντας και βλέποντας τον Μάικλ Τζάκσον», έχει δηλώσει. «Πολλές από τις στιγμές που με βλέπεις να κινούμαι στην πασαρέλα είναι πραγματικά αυθόρμητες. Είναι κάτι αυτοσχέδιο, ποτέ χορογραφημένο. Αυτά είναι απλά συναισθήματα που μου έρχονται και τα αφήνω όλα ελεύθερα». Αυτό του το ταλέντο του χάρισε και συμμετοχές σε video clip καλλιτεχνών όπως η FKA twigs και η Rosalía.

Το 2020, γύρισε στο Λάγος της Νιγηρίας ένα μουσικό βίντεο για το πρώτο του σινγκλ “Gimme Gimme”, ως μέρος του soundtrack της μικρού μήκους ταινίας Rise in Light, στην οποία πρωταγωνίστησε επίσης. Το βίντεο χρησιμοποιήθηκε ώστε να μαζέψουν χρήματα για την υποστήριξη των νιγηριανών κοινοτήτων, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 10.000 δολάρια για το Ίδρυμα Aga Khan.

Η ταινία Elvis και ο Little Richard

Ο Baz Luhrmann παρακολούθησε τα βραβεία GQ Australia το 2019, όπου ο Alton έδωσε μια ομιλία παραλαμβάνοντας το βραβείο για τον καλύτερο άντρα μοντέλο της χρονιάς και τον εντυπωσίασε. Στο πάρτι που έγινε μετά έπιασαν κουβέντα. Ο Mason ήταν ήδη τεράστιο όνομα στον χώρο της μόδας έχοντας εκείνη τη χρονιά μόνο εμφανιστεί σε 9 εξώφυλλα περιοδικών, 31 πασαρέλες και 19 διαφημιστικά σποτάκια μεγάλων οίκων. Όταν τον ρώτησε αν μπορεί να τραγουδήσει, εκείνος του απάντησε: «Προέρχομαι από πολλές γενιές τραγουδιστών». Μια από αυτές και η τραγουδίστρια της γκόσπελ, Mahalia Jackson την οποία ο Elvis Presley θαύμαζε απεριόριστα. Έτσι, μέσα σε 24 μόλις ώρες ο Mason κέρδισε τη θέση του στο καστ της ταινίας Elvis.

Ο Luhrmann είδε στον Alton αυτό που έψαχνε για τον ρόλο του μεγάλου ειδώλου της ροκ εν ρολ μουσικής Little Richard και όχι άδικα. Ψηλόλιγνος, σαγηνευτικός, θηλυπρεπής, κομψός, ήταν ο ιδανικός για να ενσαρκώσει τον εμβληματικό μουσικό. Αλλά πέρα από αυτά και ο ίδιος είχε λόγους για να ταυτιστεί με τον ρόλο του.

«Ο Little Richard ήταν από τον Νότο, από τη Τζόρτζια και ο πατέρας μου είναι από το Σρίβπορτ στη Λουϊζιάνα. Τον αισθανόμουν πολύ κοντά μου, σαν να είναι στο ίδιο δωμάτιο μαζί μου. Εκείνος μεγάλωσε με 11 αδέρφια κι εγώ έχω 3 αδέρφια και όπως εκείνος ήθελε να τους προσφέρει μια καλύτερη ζωή, έτσι κι εγώ. Οπότε ένιωσα ότι μπορώ να μπω σε αυτόν τον ρόλο και είναι τιμή μου».

Έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο

Ο Alton μένει πλέον σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Lower East Side του Μανχάταν, αν και συνήθως ταξιδεύει και βρίσκεται σπάνια εκεί. «Μένω στο Terminal 2 στο Delta. Είμαι μόνο εγώ και η βαλίτσα μου» έχει πει αστειευόμενος. Φημολογείται ότι είναι ζευγάρι με την πανέμορφη Anok Yai η οποία είναι επίσης μοντέλο και είναι η δεύτερη μαύρη μετά τη Naomi Campbell και η πρώτη γυναίκα από το Νότιο Σουδάν που έχει ανοίξει σόου της Prada.

Είναι στενός φίλος με τη Naomi Campbell, την Iman και τον σχεδιαστή Virgil Abloh, ο οποίος μάλιστα στο σόου του οίκου Louis Vuitton τον περασμένο Ιανουάριο στο Παρίσι, του είπε να βγει έξω και να κάνει ό,τι θέλει. Ο Alton, φορώντας ένα μπλε-μωβ μεταξωτό κοστούμι άρχισε να κάνει μια σειρά από backflips στην πασαρέλα, κάτι που πλέον είναι το σήμα κατατεθέν του. Όταν γύρισε στα παρασκήνια, ο σχεδιαστής τον αποθέωσε.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζει κάποια πράγματα που δεν μπορεί να αποκαλύψει ακόμα και ασχολείται με τη μουσική του. Η ομοιότητά του με τον Michael Jackson στα νιάτα του, πριν τις αισθητικές παρεμβάσεις, είναι μεγάλη, χορεύει το moonwalking με άνεση και ξέρει όλες του τις κινήσεις απ’ έξω, οπότε δεν θα μου κάνει εντύπωση αν τον δούμε στο μέλλον να τον υποδύεται στη μεγάλη οθόνη. 

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά

Share
Published by
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά