Categories: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Πέτρος Μπούτος, τα μυρμήγκια και μια φιλόδοξη ιδέα

Τόσο ο μεγαλεπήβολος στόχος της νέας εταιρίας παραγωγής που σύστησε ο Πέτρος Μπούτος από κοινού με τον Θοδωρή Κυριακού του ΑΝΤ1, όσο και το όνομά της φέρνουν αυτόματα στο μυαλό τον Ζ, το μικροσκοπικό μυρμήγκι στην ταινία Antz της Dreamworks, που κατορθώνει να ανατρέψει τις δομές σε μια αποικία και να τη μεταμορφώσει εντελώς.

Φαίνεται, όμως ότι ο Πέτρος Μπούτος είχε στο μυαλό του από την αρχή και κάτι ακόμη πιο συμβολικό: «Εκτός από τίτλος ταινίας, το όνομα είναι δισυπόστατο, καθώς παραπέμπει στην έννοια του μυρμηγκιού και της πειθαρχημένης δουλειάς». «Ποιος είναι ο στόχος σας;» πετάγεται και ρωτά κάποιος και ο Πέτρος Μπούτος του απαντά χαμογελώντας με σιγουριά « Ο κόσμος (!)» για να διευκρινίσει λίγο αργότερα ότι: «Τα Βαλκάνια είναι η πρώτη αγορά που μας ενδιαφέρει. Επίσης, η Μεσόγειος και η νοτιοανατολική Ευρώπη».

Όπως προκύπτει, από τη συζήτηση που αυξάνει ολοένα και περισσότερο σε ενδιαφέρον, η Production Antz θέλει να δημιουργήσει σίριαλ, κυρίως δραματικού περιεχομένου, με μια σκοτεινή ατμόσφαιρα που να παραπέμπει σε θρίλερ ή έγκλημα. Πρωταγωνιστές θα είναι Έλληνες ηθοποιοί, αλλά και ξένοι, ενώ τα σενάρια θα βασίζονται σε ιδέες κυρίως Ελλήνων σεναριογράφων με κάποια σενάρια τελικής επεξεργασίας να γίνονται από σημαντικούς σεναριογράφους του εξωτερικού. Επίσης θέλει να ασχοληθεί και με την ποιοτική μεταγλώττιση ξένων σειρών.

Οι απαντήσεις του «σηκώνουν» λίγη παραπάνω ανάλυση, την οποία ο Πέτρος Μπούτος δίνει πρόθυμα: «Τα Βαλκάνια, η Τουρκία και βέβαια η ίδια η ελληνική αγορά επιτρέπει εξαρχής την επιστράτευση όλου του ελληνικού δυναμικού, που έχει ιδιαίτερο ταλέντο. Αν θες όμως να απευθυνθείς στην αγορά του Λονδίνου -και δεν μιλώ βέβαια για  το ΒΒC ή το Channel 4- πρέπει να πας με έναν σεναριογράφο και σκηνοθέτη που ήδη ξέρουν και εμπιστεύονται». Ήδη, όπως λέει είναι προχωρημένες οι συζητήσεις με δύο αγγλικές εταιρείες για να γίνουν συμπαραγωγές, ενώ το σίριαλ «Εκδρομή» που είχε ήδη αρχίσει τα γυρίσματα, θα αποτελέσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την εταιρία. Έχει , άλλωστε τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η Production Ants: δραματικό περιεχόμενο, με πινελιές θρίλερ και ατμοσφαιρικά γυρίσματα στη Νάουσα και στο Βέρμιο.

Η συζήτηση περνάει αναπόφευκτα και στην επιτυχία των τουρκικών σήριαλ. Για τον Πέτρο Μπούτο αυτό είναι κάτι αναμενόμενο, καθώς ενώ ήταν πολύ χαμηλότερα σε κόστος έκαναν τα ίδια νούμερα με τις ακριβές παραγωγές των καναλιών, οπότε η επιλογή ήταν προφανής. Από την άλλη τα ελληνικά σήριαλ, από τη στιγμή που δεν είναι δοκιμασμένα στο εξωτερικό, πρέπει να πωληθούν σε τιμές με το 1/5 του κόστους των αντίστοιχων τουρκικών, αν θέλουν να δείξει γι αυτά κάποιος ενδιαφέρον.

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες και για σουλτάνους, αλλά ο Πέτρος Μπούτος συνεχίζει ακάθεκτος, επαναφέροντας το κοινό του γρήγορα στο παρόν: «η δημιουργία της Production Ants δεν αφορά στον υπάρχοντα ανταγωνισμό μεταξύ των καναλιών, αλλά μπορεί να ευνοήσει όλη την αγορά». Εξάλλου, το γραφείο στο Μαρούσι λειτουργεί ήδη και τα επόμενα δύο, σε Σερβία και Σλοβενία αντίστοιχα ετοιμάζονται να ανοίξουν εντός του έτους σε Σερβία και αργότερα Σλοβενία με στόχο τη δημιουργία περιεχομένου για ελεύθερη τηλεόραση, Pay TV και ίντερνετ.

Σκοπός της εταιρίας είναι άλλωστε, πέρα από τον ΑΝΤ1, να δημιουργήσει σειρές και για άλλα ελληνικά κανάλια. Και κάπως έτσι γίνεται γνωστό σε όλους ότι η Production Ants έκανε προτάσεις και για τη Δημόσια Τηλεόραση, ανταποκρινόμενο σε δύο προσκλήσεις της, εισπράττοντας την πλήρη αδιαφορία. Και η συζήτηση ανάβει ξανά: «Το γεγονός πως καθηγητές πανεπιστημίου προσπαθούν να κάνουν καριέρα στη δημόσια τηλεόραση, πως σας φαίνεται;». Για να εισπράξουμε όλοι την ξεκάθαρη απάντηση ότι με το ενιαίο μισθολόγιο που ισχύει στη δημόσια διοίκηση, δεν μπορεί να έρθουν αξιόλογα στελέχη στο νέο φορέα.

Και με αφορμή την ελληνική δημόσια τηλεόραση, ο Πέτρος Μπούτος περνάει στην εξωστρέφεια που πρέπει να επιτευχθεί. «το κράτος πρέπει να δώσει κίνητρα στις ξένες εταιρείες για να έρθουν στην Ελλάδα να γυρίσουν ταινίες». Διότι όπως χαρακτηριστικά εξηγεί η προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα θα φέρει χρήμα και καινούριες θέσεις εργασίας και, φυσικά, τουρισμό. Και πάει τη συζήτηση λίγο παρακάτω: στην αξιοποίηση του ελληνικού στίγματος, δηλαδή του φυσικού περιβάλλοντος και της πλούσιας δραματουργικής παράδοσης, που η Production Ants σκοπεύει να αξιοποιήσει στο έπακρο.

Και οι κινήσεις της δεν θα περιοριστούν μόνο εκεί, καθώς θα επεκταθεί και στις μεταγλωττίσεις αυτών των ελληνικών σειρών, για τους θεατές του εξωτερικού με μέσα τελευταίας τεχνολογίας, αλλά (από το φθινόπωρο) θα πραγματοποιήσει σεμινάρια και master class για Έλληνες σεναριογράφους με διδάσκοντες σημαντικούς σεναριογράφους του εξωτερικού. Οι τυχεροί θα εκπαιδευτούν δωρεάν και στη συνέχεια θα αναπτύξουν πλήρως την αρχική τους ιδέα, της οποίας το option θα ανήκει στην Production Ants.

Φιλόδοξα σχέδια, τα οποία όμως μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, καθώς η ομάδα του Πέτρου Mπούτου διαθέτει το know how, τη θέληση, αλλά και την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρει. Το όνομά της παραπέμπει εξάλλου σε δυναμικούς εργατικούς επαγγελματίες που θα παλέψουν ενάντια σε κάθε αντιξοότητα, όπως μεθοδικά πολεμούν τα μυρμήγκια με τον υπόλοιπο κόσμο. Μόνο που αυτό θα γίνει τη χώρα που έχει δυσανεξία σε κάθε τι εξωστρεφές και δυναμικό. Καλή δύναμη.

Φώτης Βαλλάτος

Share
Published by
Φώτης Βαλλάτος