Categories: ΠΡΟΦΙΛ

Ο Γιάννης Μαρής σε μερικά δευτερόλεπτα

Ο Γιάννης Τσιριμώκος ή Γιάννης Μαρής γεννήθηκε στη Σκόπελο τον Γενάρη του 1916 και έγινε γνωστός ως ο “πατριάρχης” των αστυνομικών μυθιστορήματων στην Ελλάδα.

Σειρά εξωφύλλων για το Βήμα Βιβλιοθήκη σε σχεδιασμό Γιάννη Καρλόπουλο, Δημήτρη Κουρκούτη

  • Η οικογένειά του είχε καταγωγή από τη Φθιώτιδα, αλλά λόγω του επαγγέλματος του πατέρα του, μετακινούνταν συνέχεια. Εξ’ου και ο τόπος γέννησης του Μαρή ήταν η Σκόπελος.
  • Ο Ηλίας Τσιριμώκος, που μετέπειτα διετέλεσε βουλευτής, υπουργός και για λίγο καιρό Πρωθυπουργός, ήταν δεύτερος ξάδελφός του.
  • Όπως και ο πατέρας του που ήταν δικαστικός, έτσι και ο Μαρής, σπούδασε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης.
  • Αργότερα ανέπτυξε πολιτική δραστηριότητα ως σοσιαλιστής. Είχε ενεργή συμμετοχή με τον Ηλία Τσιριμώκο και τον Αλέξανδρο Σβώλο στην ίδρυση της ΕΛΔ (Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας). Αργότερα προσχώρησε στο ΕΑΜ.
  • Μετά τον πόλεμο, εργάζεται ως δημοσιογράφος σε διάφορες εφημερίδες. Προέβη σε αποκαλύψεις για τη Μακρόνησο, οι οποίες του στοίχισαν τόσο τη δουλειά του από την εφημερδίδα “Μάχη”, όσο και την ελευθερία του αφου φυλακίστηκε. Αποφυλακίστηκε χάρη στην παρέμβαση του παλιού του συναγωνιστή Αλέξανδρου Σβώλου και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
  • Με το ξεκίνημα της δεκαετίας του ’50, αρχίζει παράλληλα και τη συγγραφική του δραστηριότητα. Δημοσίευσε σε συνέχειες το μυθιστόρημά του Έγκλημα στο Κολωνάκι στο εβδομαδιαίο περιοδικό “Οικογένεια”. Έπειτα απ’αυτό άρχισε να καθιερώνεται ως ένας από τους συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων.

  • Η συγγραφική του έμπνευση επεκτάθηκε σε κινηματογραφικά και θεατρικά σενάρια. Έγραψε περίπου είκοσι σενάρια και δυο θεατρικά.
  • Παρ’όλα αυτά, ο Μαρής, δεν ήταν ιδιαίτερα αναγνωρισμένος από τους σύγχρονούς του κριτικούς, καθώς το αστυνομικό μυθιστόρημα θεωρείτο ως “δεύτερης διαλογής” και έτσι δεν αντιμετωπίστηκε ως μεγάλος συγγραφέας. Το διασημότερο του δημιούργημα ήταν ο αστυνόμος Γιώργος Μπέκας, το ελληνικό αντίστοιχο επιθεωρητών του εξωτερικού, όπως ο Μαιγκρέ, ο Μονταλμπάνο κλπ.
  • Ο ίδιος ενδιαφερόταν περισσότερο για τη δημιουργία ατμόσφαιρας και την ανάλυση των ανθρωπίνων σχέσεων. Γι’αυτό τα έργα του στερούνταν πολιτικών αναφορών και ήταν κάπως αποστασιοποιημένα από τη στυγνή πραγματικότητα, έχοντας ένα περισσότερο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα.
  • Πέθανε μια μέρα σαν κι αυτή στις 13 Νοέμβρη 1979 από καρκίνο του εγκεφάλου.

Bonus: Πολλές ιστορίες του έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση, όπως η Εξαφάνιση του Τζών Αυλακιώτη, με πιο πρόσφατες τις Ιστορίες του Αστυνόμου Μπέκα, με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Παλιότερα το Μπέκα είχε υποδυθεί ο Σταύρος Ξενίδης.  Χαρακτηριστικό επίσης, είναι το απόσπασμα από την ταινία του Χάρρυ Κλυνν, Αλαλούμ, όπου σατιρίζει τον αστυνόμο Μπέκα και γενικότερα το αστυνομικό είδος.

 

Κώστας Χανδρινός

Share
Published by
Κώστας Χανδρινός