Ο Άλαν Τούρινγκ είναι και πάλι στο προσκήνιο χάρη στο Imitation Game (Το παιχνίδι της μίμησης), με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο πιονέρος επιστήμονας-μαθηματικός-αποκρυπτογράφος και γενικότερα ιδιοφυία που «έσπασε» τον μυστικό κώδικα των Ναζί και συνέβαλε τα μέγιστα στον αντικατασκοπικό αγώνα, που ήταν υψίστης σημασίας στο να γείρει η ζυγαριά υπέρ των Συμμάχων. Η ζωή του ωστόσο κάθε άλλο παρά ευχάριστη και εύκολη ήταν μιας και διώχθηκε από τη Βρετανική Κυβέρνηση το 1952 λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων, γεγονός που πολλοί θεωρούν πως ήταν η αιτία της αυτοκτονίας του μερικά χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 1954.
- Ο Τούρινγκ ψηφίστηκε 21ος στη λίστα με τους σπουδαιότερους Βρετανούς του 20ου αιώνα, στα πλαίσια της σειράς του BBC, Great Britons.
- Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ζωή του Βρετανού επιστήμονα δραματοποιείται. Την ταινία με τον Κάμπερμπατς είχαν προηγηθεί ένα θεατρικό με τον Ντέρεκ Τζάκομπι τη δεκαετία του ’80 και αργότερα στο Broadway, αλλά και το 1996 σε τηλεοπτική παραγωγή του BBC, και πάλι με τον Τζάκομπι στον πρωταγωνιστικό.
- Ο αστικός μύθος λέει πως το λογότυπο της Apple, με το δαγκωμένο μήλο είναι εμπνευσμένο από τον τρόπο με τον οποίο αυτοκτόνησε ο Τούρινγκ, δαγκώνοντας ένα μήλο μπολιασμένο με κυάνιο. Άλλοι λένε ότι είναι μια μεταγενέστερη ευτυχής σύμπτωση -παρατήρηση, που άρεσε στους επικεφαλής της εταιρίας, γιατί ο Τζόμπς θαύμαζε απεριόριστα το Βρετανό, πατέρα της «σύγχρονης κομπιουτερικής».
- Η Ομάδα 8 (Hut 8), ήταν το επίλεκτο γκρουπ που επιλέχθηκε από τις Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για να σπάσει τη γερμανική μηχανή κωδικοποίησης Enigma. Σε αυτό εργάστηκαν εκτός, του Τούρινγκ, αρκετοί επιστήμονες και ακόμη περισσότερα μέλη που ήθελαν πάση θυσία να κάνουν αυτό που αργότερα αποκάλεσε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ως «τη σπουδαιότερη συνεισφορά για τη Συμμαχική νίκη κατά των Ναζί».
- Τα υπόλοιπα μέλη ήταν οι: Μάικλ Άσκροφτ, Τζόαν Κλάρκ, Χάρυ Γκόλομπεκ, Αϊ Τζ. Γκουντ, Πίτερ Χίλτον, Ρόζαλιντ Χάντσον, Φ.Άντονι Κέντρικ, Λέσλι Λάμπερτ, Πάτρικ Μέιχον, Ρολφ Νόσκγουιθ, Ρίτσαρντ Πέντερντ, Σών Γουάιλι, Λέσλι Γιόξαλ.
- Εκείνοι κατασκεύασαν, υπό την καθοδήγηση του Τούρινγκ, την Bombe, μια τεράστια ηλεκτρο-μαγνητική μηχανή, που ουσιαστικά αντέγραφε τη λειτουργία πολλαπλών μηχανών Enigma. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν τεράστιο πίνακα με περιστρεφόμενους κυλίνδρους, με τον καθένα να αντιστοιχεί σε διαφορετικές λειτουργίες, αποκρυπτογραφώντας τους κωδικούς της γερμανικής μηχανής.
- Πέραν του Bombe, ο Τούρινγκ κατασκεύασε κατά τη διάρκεια του πολέμου ακόμη μια μηχανή, ανοίγοντας νέους δρόμους στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Το Delilah Secure Speech, ήταν μια πρώιμη -αλλά ιδιαίτερα προσεγμένη- συσκευή επικοινωνίας, που επέτρεπε τη μετάδοση -με ασφάλεια- ανθρώπινης φωνής. Δεν πρόλαβε να χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο, αλλά αποτέλεσε ένα από τα πρώτα εξελιγμένα εργαλεία επικοινωνίας, δώρο του Τούρινγκ στην ανθρωπότητα.
- Μετά το τέλος του πολέμου, ο Βρετανός ασχολήθηκε με την επιστήμη της μορφογένεσης, τη μελέτη της εξέλιξης ενός οργανισμού διαμέσου της Βιολογίας. Αυτό θα ήταν και το τελευταίο πεδίο με το οποίο θα ασχολιόταν.
- Τη δεκαετία του ’50, κατηγορήθηκε για ομοφυλοφιλία, ακόμη παράνομη στην τότε Βρετανία και το δικαστήριο τον υπέβαλλε σε χημικό ευνουχισμό, με τη χορήγηση ορμονών, ενώ ατιμάσθηκε περαιτέρω αφού του πήραν την εξουσιοδότηση ασφάλειας, παρόλο που ήταν ένας από τους ήρωες της χώρας του κατά το Β’Παγκόσμιο Πόλεμο. Λίγο πριν τα 42α γενέθλιά του, αυτοκτόνησε τρώγοντας ένα μήλο γεμάτο κυάνιο.
Άγαλμα αφιερωμένο στον Άλαν Τούρινγκ.
- Η μεγαλύτερη επιβράβευση και αναγνώριση για τον Τούρινγκ ήρθε μετά θάνατον, με τους Βρετανούς να συνειδητοποιούν αρκετά αργά το πόσο απαίσια φέρθηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά όχι μόνο του τόπου, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα. Πέραν των πολλών προτομών και άλλων τιμητικών αγαλμάτων (ή ακόμη και του επιτραπέζιου Monopoly-Alan Turing Edition), το 2009, έπειτα από λαϊκή απαίτηση, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Γκόρντον Μπράουν, αναγνώρισε το λάθος του Βρετανικού νόμου και το γεγονός ότι η κοινωνία φέρθηκε με απαράδεκτο τρόπο στον Τούρινγκ.