ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μενέλαος Μυρίλλας: Ο φωτορεπόρτερ που έβγαλε τις viral φωτογραφίες του τεθλιμμένου υπουργικού συμβουλίου απαντάει αν ήταν στημένες

Ο Μενέλαος Μυρίλλας είναι ένας έγκριτος φωτογράφος και φωτορεπόρτερ που έχει καλύψει μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, συνιδρυτής του ανεξάρτητου πρακτορείου SOOC που καλύπτει όλα τα σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν στην Ελλάδα σήμερα και τροφοδοτεί με εικόνες πολλά Μέσα Ενημέρωσης.

Χθες το πρωί, οι φωτογραφίες που τράβηξε από το τεθλιμμένο υπουργικό συμβούλιο έγιναν viral προκαλώντας κύμα αντιδράσεων εναντίον της κυβέρνησης για επικοινωνιακή διαχείρηση τους δυστυχήματος στα Τέμπη, αλλά και εναντίον του ίδιου του φωτογράφου, τον οποίο κάποιοι έτρεξαν να κατηγορήσουν ότι ο σκοπός του τραβώντας τις εικόνες αυτές δεν ήταν να ενημερώσει το κοινό για το τι συνέβη στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά να εκμαιεύσει το συναίσθημα της συμπάθειας του κόσμου σε σχέση με την κυβέρνηση.

Εμείς μιλήσαμε με τον Μενέλαο Μυρίλλα για να μας πει το παρασκήνιο πίσω από τις εικόνες αυτές που έγιναν viral και τη δική του εμπειρία από την ιστορική αυτή στιγμή.

Government cabinet meeting, at Maximos Mansion, in Athens, Greece on September 27, 2022. / Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, Μέγαρο Μαξίμου, 27 Σεπτεμβρίου, 2022.

Μενέλαε αποφάσισες να μας μιλήσεις γιατί σε κατηγορούν ότι προσπάθησες να “εκβιάσεις” το συναίσθημα του κόσμου μέσα από τις εικόνες.

Αυτό είναι το λιγότερο. Διαβάζω ότι κάποιοι γράφουν ακόμα και ότι μας βάλανε να τραβήξουμε τις εικόνες ή ότι παρασύρθηκα από τη θλίψη που έβλεπα μπροστά μου. Οι εικόνες έγιναν viral για τους λάθος λόγους. Όπως βλέπει κανείς τις φωτογραφίες, γιατί να καταλάβει ότι ήταν στημένο; Ότι είναι στημένες οι φωτογραφίες με αυτό τον τρόπο ώστε να δείξουν θλίψη. Είμαι σίγουρος ότι η πρώτη που δεν χάρηκε βλέποντας τις φωτογραφίες είναι η κυβέρνηση.

Θέλω λίγο να μου πεις ποια είναι η διαδικασία όταν πηγαίνουν οι φωτορεπόρτερ στα υπουργικά συμβούλια.

Σε όλα τα φωτογραφικά πρακτορεία έρχεται ένα δελτίο τύπου για κάθε υπουργικό συμβούλιο. Βρισκόμαστε σε δημοκρατική χώρα. Σε όλα τα υπουργικά συμβούλια – εκτός από το σημερινό – υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Οι φωτορεπόρτερ μπαίνουμε 15 λεπτά νωρίτερα από τον πρωθυπουργό. Οι υπουργοί είναι όρθιοι και κάνουν “πηγαδάκια” κι εμείς τραβάμε φωτογραφίες. Εμένα με νοιάζουν πολύ περισσότερο αυτές οι εικόνες από μία αποστειρωμένη πόζα που θα τραβήξω όταν έρθει ο πρωθυπουργός και κάθονται όλοι. Οι υπουργοί ξέρουν ότι τους τραβάμε φωτογραφίες και ξέρουν ότι είναι μέρος της διαδικασίας, οπότε αν θέλουν να δείξουν κάποιο συγκεκριμένο συναίσθημα το κάνουν.

Government cabinet meeting, at Maximos Mansion, in Athens, Greece on September 27, 2022. / Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, Μέγαρο Μαξίμου, 27 Σεπτεμβρίου, 2022.

Στο χτεσινό τι διαφορετικό έγινε;

Χθες δεν μας έβαλαν νωρίτερα και ενώ είχαμε τη διαβεβαίωση από το γραφείο τύπου ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία που γίνεται σε κάθε υπουργικό συμβούλιο, τελικά όταν μπήκαν οι φωτογράφοι ήταν όλοι οι υπουργοί καθήμενοι, οπότε χάσαμε κάθε πιθανότητα να τους πετύχουμε σε κάποια πιο ανέμελη στιγμή. Πήρα την αίσθηση ότι φοβούνται και τη σκιά τους και δεν ήθελαν να τραβηχτεί κάποια εικόνα όπου μπορεί να γελάνε ή να μιλάνε ελεύθερα σε πηγαδάκια.

Αυτό που είδα στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο μου προκάλεσε μια διάθεση για σαρκασμό.

Και πόση ώρα μείνατε μέσα;

Συνήθως καθόμαστε όσο ο πρωθυπουργός κάνει την εισαγωγική τοποθέτησή του, αλλά εγώ χθες έφυγα πριν τελειώσει γιατί είχα αποτυπώσει ήδη με τον φακό μου αυτό που ήθελα να πω. Γενικά δεν κάθομαι ποτέ παραπάνω από 5 – 10 λεπτά σε κάθε συμβούλιο, γιατί αφού έχει έρθει ο πρωθυπουργός και του κάνεις ένα πορτρέτο, μετά δεν έχει ενδιαφέρον κάτι άλλο. Αυτή τη φορά μου φάνηκε περίεργη η εικόνα που έβλεπα μπροστά μου: οι υπουργοί με σκυμμένα κεφάλια και σκυθρωπά πρόσωπα και σχεδόν απόλυτη σιωπή. Δεν είχα ξαναδεί ποτέ αυτή την εικόνα.

Government cabinet meeting, at Maximos Mansion, in Athens, Greece on September 27, 2022. / Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, Μέγαρο Μαξίμου, 27 Σεπτεμβρίου, 2022.

Οπότε, βλέποντας αυτή την εικόνα, ήθελες να την απαθανατίσεις;

Όχι, να την απαθανατίσω. Μέσα από το φακό μου ήθελα να κάνω ένα σχόλιο. Όποιοι ξέρουν τη δουλειά μου, ξέρουν ότι δεν θα επιμείνω συχνά σε επαναλαμβανόμες εικόνες, συνήθως μια φωτογραφία φτάνει και περισσεύει και έχει και μεγαλύτερη δύναμη. Έτσι αποκτά και έντονο και πιο σημειολογικό ενδιαφέρον. Αυτό που είδα στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο μου προκάλεσε μια διάθεση για σαρκασμό. Δεν το κρίνω με κανέναν τρόπο αν είναι αληθινό ή όχι, αλλά η στάση τους με προκάλεσε να τους φωτογραφήσω όλους και ζήτησα και το πρακτορείο να ανέβουν και οι εικόνες με συγκεκριμένη σειρά. Για αυτούς που δυσκολεύονται με τη δεύτερη ανάγνωση, ας είναι και βρεφική στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ήθελα να τους δώσω στο πιάτο ποιο ήταν το σχόλιο μου σε αυτό που έβλεπα. Ήταν η πραγματικότητα άλλωστε. Δεν έχω στήσει κάτι. Και τώρα διαβάζω από τρολ ότι ζήτησε ο πρωθυπουργός να τις βγάλω έτσι τις εικόνες, λες και είμαι φωτογράφος του. Το δελτίο τύπου που έστειλε μετά ο πρωθυπουργός δεν έχει ούτε μία εικόνα. Εγώ είμαι ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ. Βγαίνουν και πιο σοβαροί άνθρωποι και λένε ότι παρασύρθηκε ο φωτογράφος κι έχασε τον έλεγχο. Αυτό με απογοητεύει. Εάν δεν μπορείς να δεις κάτι που είναι τόσο απλό, που στο δίνω στο πιάτο, αλλά για δικούς σου λόγους θες να το σχολιάσεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αυτό με απογοητεύει και με προβληματίζει.

Εμείς είμαστε ανεξάρτητοι φωτορεπόρτερ και η δουλειά μας είναι να ενημερώνουμε τον κόσμο. Δεν μας υπαγορεύει κανείς τι να βγάλουμε.

Άρα θεωρείς ότι κάποιοι δεν κατάλαβαν τις φωτογραφίες;

Κάποιοι δεν κάθισαν να προβληματιστούν, δεν κατάλαβαν το σχόλιό μου με τις εικόνες αυτές. Εγώ βγάζω εικόνες με αυτόν τον τρόπο εδώ και 20 χρόνια και όποιος ξέρει τη δουλειά μου μπορεί να δει την ειρωνεία σε αυτές τις εικόνες. Ό,τι είδα το τράβηξα και σκέφτηκα και να το βάλω συνεχόμενο γιατί δεν βλέπεις συχνά τέτοιο μοτίβο σε ένα υπουργικό συμβούλιο.

Government cabinet meeting, at Maximos Mansion, in Athens, Greece on September 27, 2022. / Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, Μέγαρο Μαξίμου, 27 Σεπτεμβρίου, 2022.

Το καλύτερο σχόλιο που διάβασα ήταν από τον Πάνο Παπαδόπουλο που μίλησε για αποτύπωση της πορνογραφίας της θλίψης.

Σε έχουν ενοχλήσει τα σχόλια στο διαδίκτυο;

Δεν είμαι ενοχλημένος. Απλά απογοητευμένος κάπως. Βέβαια υπάρχουν και πολλοί που δεν δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν. Το καλύτερο σχόλιο που διάβασα ήταν από τον Πάνο Παπαδόπουλο που μίλησε για αποτύπωση της πορνογραφίας της θλίψης. Εγώ θα συνεχίσω να κάνω αυτή τη δουλειά που κάνω.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σας έχει κόψει ποτέ την πρόσβαση σε αντίστοιχα events;

Για να είμαι ειλικρινής, η συγκεκριμένη κυβέρνηση μας έχει κόψει την πρόσβαση στα λιγότερα σε σχέση με άλλες του παρελθόντος και έχει ένα Γραφείο Τύπου που συζητάει μαζί μας. Αλλά στις δύσκολες στιγμές φαίνεται πόση ελευθερία παρέχει στους φωτορεπόρτερ. Στον τομέα που με αφορά, στο θέμα της δεοντολογίας, δεν μπορώ να πιστέψω ότι στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο και δεν μας έβαλαν μέσα 15 λεπτά νωρίτερα όπως σε όλα. Δεν έχεις δικαίωμα δεοντολογικά να το αλλάξεις. Δεν γίνεται, ανάλογα με το αν είναι ζόρικα τα δεδομένα που έχει να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση, να αλλάζει το πρωτόκολλο.

Επίσης, τελευταία, ανάλογα με τις διαθέσεις του πρωθυπουργού, θα εξαρτηθεί πόσο νωρίς θα μας ειδοποιήσουν για ένα event και έχουμε διαμαρτυρηθεί για αυτό. Δεν γίνεται να παίρνουμε προσκλήσεις μισή ώρα πριν, όταν γίνεται ένα event σε μακρινή τοποθεσία. Δεν έχει δικαίωμα μια κυβέρνηση σε δημοκρατική χώρα να ελέγχει τι βγαίνει και τι δεν βγαίνει από τους φωτορεπόρτερ. Διαφωνώ και με το Γραφείο Τύπου. Δεν κάνουμε την ίδια δουλειά εμείς οι φωτορεπόρτερ με τον φωτογράφο του πρωθυπουργού. Το Γραφείο Τύπου ενδιαφέρεται πρωτίστως για την εικόνα του πρωθυπουργού, δεν δίνει εικόνες για ενημέρωση. Η ενημέρωση δεν γίνεται μέσα από τα δελτία τύπου. Κανονικά τα media δεν θα έπρεπε ποτέ να βάζουν εικόνες από το Γραφείο Τύπου. Κανένα Μέσο δεν θα έπρεπε να κάνει ενημέρωση μέσα από αυτά. Εμείς είμαστε ανεξάρτητοι φωτορεπόρτερ και η δουλειά μας είναι να ενημερώνουμε τον κόσμο. Δεν μας υπαγορεύει κανείς τι να βγάλουμε.

Γιάννης Τσιούλης

Share
Published by
Γιάννης Τσιούλης