Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Πρέπει να λειτουργήσουμε εκτός manual»

Μικρές απαντήσεις σε μεγάλα αθηναϊκά ζητήματα 

Είναι ασφαλής πόλη η Αθήνα; Σίγουρα υπάρχουν σκοτεινές γωνιές, π.χ. η περιοχή κάτω από την Ομόνοια.

Η δική σου θέση/πρόταση ποια είναι; Το δικαίωμα της ασφάλειας είναι αυτονόητο για όλους και σίγουρα πρέπει να φροντίσουμε ιδιαίτερα τους κατοίκους των υποβαθμισμένων περιοχών. Με ενοχλεί όμως η μονοδιάστατη προσέγγιση που θέλει την εγκληματικότητα να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά και μόνο με περαιτέρω αστυνόμευση. Είναι επικοινωνιακού τύπου αυτή η διαχείριση. Το αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς πρέπει να είναι κύτταρο ασφάλειας, δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Η λύση έρχεται με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Δεν είναι ευχολόγιο τώρα αυτό; Προσπαθώ να φανταστώ το αστυνομικό τμήμα της Καλλιδρομίου ως ζωτικό κύτταρο των Εξαρχείων και δεν μου προκύπτει… Μαγικό ραβδάκι δεν έχω, ούτε γίνεται κάτι από τη μία μέρα στην άλλη. Ούτε ο δήμαρχος είναι σερίφης. Ας το δούμε αλλιώς. Υπάρχει στην πόλη, παρά την κρίση, ένας πολιτιστικός οργασμός με ταυτόχρονη έλλειψη χώρων για να διοχετευθεί. Ο Δήμος θα μπορούσε να να παραχωρήσει χώρους που καταρρέουν εγκαταλειμμένοι. Μπορεί να σχηματιστεί πολιτιστική αγορά που θα φέρει ζωή και θα φωτίσει τα σκοτεινά σημεία. Γιατί να μην ενορχηστρώνει ένα τέτοιο σχέδιο π.χ. ο 9,84; Η Αθήνα ως πόλη πολιτισμού είναι κάτι εφικτό.

Επειδή το έθιξες και πριν, να περάσουμε στο παραεμπόριο. Μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα η αντίφαση που σημειώνεις: εκείνοι που το «πολεμάνε» είναι ταυτόχρονα υπέρ της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά. Από την άλλη, τι έχεις να πεις στον καταστηματάρχη, π.χ. της Ερμού, που βλέπει τα σεντόνια και τους πάγκους να στήνονται κάθε μέρα μπροστά στο μαγαζί του; Είναι σημαντικό πρόβλημα, αλλά όχι το μόνο για τον εμπορικό κόσμο που έχει δεχθεί π.χ τις συνέπειες της φορολογικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων. Σημειωτέον, όχι μόνο ελληνικό φαινόμενο.

Θες να χτυπήσεις το παραεμπόριο; Χτύπησε την αλυσίδα του, αρχής γενομένης από τα κοντέινερ που φέρνουν εμπόρευμα στα λιμάνια και τους τελωνιακούς μηχανισμούς. Και μετά ενεργοποίησε τη δημοτική αστυνομία. Δεν είναι λύση οι μεμονωμένες επιχειρήσεις που μαζεύουν κάποιους δύστυχους ανθρώπους. Είναι καθαρά για το θεαθήναι.

Είσαι υπέρ της ύπαρξης δημοτικής αστυνομίας; Ναι, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις λειτουργίας.

Ως «βύσματα» που πίνουν φρέντο και κόβουν κλήσεις; Όχι, ως υπάλληλοι που αν κάνουν καλά τη δουλειά τους, ας πιουν και τον καφέ τους (γέλια).

Το πιστεύεις στ’ αλήθεια ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν θα υπάρχει λόγος να γίνονται συγκεντρώσεις και πορείες; Δεν έχω πει ποτέ οτι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσουν οι διαδηλώσεις. Αντίθετα, θεωρώ ότι μόνο με τη συμμετοχή του κόσμου τα πράγματα γίνονται καλύτερα για όλους. Όταν ο κόσμος αισθάνεται την ανάγκη να βγει στο δρόμο, δεν τον σταματά τίποτα. Θυμηθείτε το καλοκαίρι του 2011 που χωρίς κόμματα και ταμπέλες γέμισε τις πλατείες, διεκδικώντας να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, διεκδικώντας πραγματική δημοκρατία. Από εκεί και πέρα, το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και σε δημοκρατίες δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης. Όσον αφορά τις μικρές διαδηλώσεις, δεν νοείται η τροχαία να κλείνει όλους τους δρόμους στο κέντρο, ούτε να κλείνουν οι σταθμοί του Μετρό. Από την άλλη και οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση, οφείλουν να έχουν -και έχουν την ευαισθησία, όταν είναι λίγοι-, να μην κλείνουν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Τα σκουπίδια είναι δουλειά του δημάρχου; Εκ των πραγμάτων.

Είσαι ανοιχτός στο άνοιγμα της αποκομιδής τους από ιδιώτες; Κατηγορηματικά όχι.

Είσαι ικανοποιημένος από την τωρινή κατάσταση; Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη. Αλλά γιατί να πληρώνει ο δήμος ιδιωτικές εταιρείες που σίγουρα θα αυξήσουν το κόστος; Και γιατί όταν σήμερα μιλάμε για αναποτελεσματικότητα, δεν αναφέρουμε τη μείωση κατά 60% του κρατικού προϋπολογισμού για δαπάνες τοπικής αυτοδιοίκησης ή τους 650, επί συνόλου 2000, συμβασιούχους στον τομέα καθαριότητας που δεν ξέρουν τι θα γίνει με τις δουλειές τους;

Πολύ μεγάλη κουβέντα τελευταία για τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές. Η άποψή σου; Δεν συμφωνώ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα χρόνου, αλλά χρημάτων. Επίσης είναι μία κίνηση που ευνοεί σχεδόν αποκλειστικά τις μεγάλες αλυσίδες.

Μία πόλη που υποδέχεται κάθε χρόνο 18 εκατομμύρια τουρίστες, έχει την πολυτέλεια να βάζει περιορισμούς στην εμπορική δραστηριότητα; Στις τουριστικές ζώνες όπως Πλάκα-Μοναστηράκι-γύρω από την Ακρόπολη, προφανώς πρέπει να υπάρχει ειδική ρύθμιση. Αν το επεκτείνουμε σε όλο το κέντρο φοβάμαι ότι θα διαλύσουμε τις μικρές επιχειρήσεις. Το λέω συνέχεια, δεν χρειάζεται να γεμίσουμε με malls.

Αναγκαστικά, λες συνέχεια και τι ομάδα είσαι… Πάντως δεν έγινα Παναθηναϊκός με το που ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου.

Άρα πρέπει να μιλήσεις για τη Λεωφόρο… Στην ιστορία με τον Ελαιώνα, νομίζω ότι ως παράταξη προστατεύσαμε τα συμφέροντα του Δήμου της Αθήνας και του Παναθηναϊκού. Η δημοτική παράταξη ήθελε να τα προσδέσει σε εκείνα του Βωβού. Αν ξεκινούσε τότε το πρότζεκτ, τώρα θα είχαμε δύο γιαπιά, τίποτε άλλο. Πάμε στο σήμερα. Η Διπλή Ανάπλαση είναι σε τέλμα. Ας γίνουν οι βελτιώσεις που προβλέπονται στη Λεωφόρο, ούτως ώστε ο Παναθηναϊκός να μη χάσει το εδαφικό του στίγμα και να έχει γήπεδο.

Ανεξαρτήτως ομάδας, πόσο λογικό είναι να υπάρχει ένα γήπεδο στο κέντρο της πόλης και να διαταράσσεται η ζωή των κατοίκων λόγω ενός ντέρμπι; Δεν είμαι εναντίον. Και το «Μπερναμπέου» και το «Καμπ Νου», στο κέντρο της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης είναι αντίστοιχα. Το θέμα είναι αν το γήπεδο της Λεωφόρου μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής στα Κουντουριώτικα ή να παίξει ρόλο στην καλύτερη αξιοποίηση των πολυσυζητημένων προσφυγικών. Το θέμα της βίας είναι σύνθετο, ελπίζω ότι δεν περιμένει κανείς να το λύσει ο Δήμος.

Ο νέος τρόπος ζωής του, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ και το μέτωπο κατά της Χρυσής Αυγής

Πόσο έχει αλλάξει πια η καθημερινότητά σου; Έχει αλλάξει πάρα πολύ το πρόγραμμά μου. Έχει λιγοστέψει ο χρόνος που έχω για να πιω ένα χαλαρό ποτό, να πάω σινεμά, να δω τους δικούς μου ανθρώπους.

Σε αναγνωρίζουν πια; Όταν συμβαίνει, ακόμα νιώθω αμήχανα και άβολα. Και μου συμβαίνει συχνά, επειδή περπατάω πολύ στην πόλη, εννοείται χωρίς αστυνομικό. Είναι πολύ ευχάριστο ότι δεν έχω ακούσει αρνητικά σχόλια. Φυσικά, μου επισημαίνουν πράγματα. Για το φωτισμό, την καθαριότητα και άλλα θέματα δημοτικής ατζέντας.

Πρόσφατα σχολιάστηκαν πολύ στην αρένα των social media, τα «10 αγαπημένα σου τραγούδια» όπως δημοσιεύθηκαν σε μουσικό on line περιοδικό. Δεν θέλω να συζητήσουμε το αυτονόητο, το δικαίωμά σου δηλαδή να εκφράζεις τις προτιμήσεις σου, αλλά το επίπεδο αντιπαράθεσης του πολιτικού λόγου. Έχει μερίδιο ευθύνης και ο ΣΥΡΙΖΑ για την κόντρα ανάμεσα στα blogs και τις μονταζιέρες; Καταρχάς, να πω ότι νομίζω πως δίνεις ένα στίγμα κάνοντας επιλογές πολιτισμού. Αν μου ζητούσαν να πω τα «10 αγαπημένα μου φαγητά», δεν θα το έκανα. Επίσης, να πω, ότι γέλασα πολύ με κάποια σχόλια που διάβασα ας πούμε στο twitter, μερικά ήταν πολύ αστεία και καθόλου προσβλητικά. Στην ουσία της ερώτησης, η τεχνολογία είναι που έχει αλλάξει το επίπεδο αντιπαράθεσης. Μπορεί και να μην είναι καν επιλογή των μεν ή των δε. Το αντιπαραθετικό σχόλιο πια απέχει ένα κλικ.

Καμιά φορά σκέφτεσαι τις εποχές που ο Συνασπισμός τη νύχτα των εκλογών πάλευε να μπει στη Βουλή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες; Τι βγάζει η σύγκριση με το σημερινό 20+%, ένα βήμα πριν την εξουσία; Αν μου μιλούσες τότε για τη σημερινή μας δύναμη, δεν θα σε πίστευα. Το προσωπικό επιμύθιο είναι «ποτέ μη λες ποτέ» στην πολιτική, ακόμα και οι πλέον παγιωμένες καταστάσεις αλλάζουν.

Φοβάσαι αυτό που λέγεται ότι στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ εκκολάπτεται ένα νέο ΠΑΣΟΚ με τα παλιά υλικά της δεκαετίας του ’80; Ξέρω πολύ καλά ότι εντός ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν υγιείς πλειοψηφικές αντιστάσεις σε τέτοια εκφυλιστικά φαινόμενα. Δεν έχω πρόβλημα να πω ότι όλοι έχουν πέσει επάνω μας, ξέρεις πόσοι χτυπάνε την πόρτα στις τοπικές κι ευτυχώς την τρώνε κιόλας;

Καμιά φορά βέβαια μπορείτε να χρησιμοποιείτε και το google, βλέπε περίπτωση Καρυπίδη. Δεν ήταν η καλύτερη στιγμή μας αυτή. Προφανώς.

Ποιο σενάριο, που σε βγάζει δήμαρχο, θα έβλεπες πιθανότερο; Ξεκίνησα πέμπτος στα γκάλοπ και τώρα είμαι δεύτερος και νιώθω ότι πάω καλά. Πρώτος στόχος μου είναι η δεύτερη Κυριακή, στην οποία δεν αποκλείω να πάω πρώτος. Θα ήθελα πάντως και μία δημόσια αντιπαράθεση με τον κύριο Καμίνη, που επιμένει να αρνείται να συμμετάσχει σε κάποιο debate με συνυποψηφίους του.

Στο κάλεσμά του να δεσμευθείτε ότι όλοι θα υποστηρίξετε τον αντίπαλο του Κασιδιάρη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο για τη δεύτερη Κυριακή, γιατί δυσκολευθήκατε τόσο να συμφωνήσετε; Μου φαίνεται αστείο μόνο και μόνο το γεγονός ότι μας κάλεσε σε κάτι τέτοιο. Δεν περιμέναμε τον Καμίνη για να μας το υποδείξει, εμείς δεν ανακαλύψαμε σήμερα τους Χρυσαυγίτες. Από την πρώτη μου συνέντευξη λέω το αυτονόητο, «στηρίζουμε οποιονδήποτε άλλον». Αλλά δεν μου αρέσει αυτή η κουβέντα που ξαναφέρνει τους ναζί στην Αθήνα, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μη γίνει. Ας είμαστε  όλοι πιο υπεύθυνοι και ας κάνουμε την αυτοκριτική μας για να τελειώνουμε με αυτήν την ιστορία. 

Page: 1 2 3

Παναγιώτης Μένεγος