Δημήτρης Κοντοπίδης- Υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ στη Β’ Αθηνών
1.Ποια ήταν η αιτία που σας οδήγησε να κατεβείτε υποψήφιος βουλευτής; Δεν είχατε κάτι καλύτερο να κάνετε; Το βήμα που έκανα στην πολιτική, είναι μια λογική συνέχεια στη χάραξη πολιτικής υγείας που έχω ξεκινήσει και στην οποία έχω αφιερωθεί τα τελευταία χρόνια. Οι συνθήκες με ωρίμασαν απότομα, όταν συνειδητοποίησα ότι η πολιτική επηρεάζει την Υγεία μας, την εργασία μας, το σπίτι μας, το μέλλον μας και δεν είναι υπόθεση άλλου αλλά δική μας. Πιο συγκεκριμένα συνειδητοποιώ ότι το ελληνικό σύστημα υγείας μας καταδικάζει να ζούμε δέκα χρόνια λιγότερο σε σχέση με τους συνασθενείς μας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς είμαι ασθενής με Κυστική ίνωση – μια θανατηφόρο πάθηση. Όταν ανέλαβα λοιπόν ενεργό ρόλο στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών με Κυστική Ίνωση, καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα αιτήματα δεκαετιών σε μόλις 2 χρόνια! Σε καιρούς οικονομικής κρίσης πετυχαίνουμε προσλήψεις, σε εποχή συγχωνεύσεων την παραχώρηση πτέρυγας σε νοσοκομείο. Όμως η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού στην Υγεία και στην πολιτική γενικότερα με αναγκάζει να αναλάβω γενικότερα την ευθύνη μου. Η συνειδητοποίηση λοιπόν ότι η καταδίκη των 300 δεν μπορεί να δώσει λύση και η εμπειρία μου στην Υγεία ότι όταν προσπαθούμε πραγματικά, μπορούμε να δώσουμε ρεαλιστικές λύσεις με συνεργασίες και όχι με στείρο συνδικαλισμό και κατασκηνώσεις έξω από τα Υπουργεία, είναι το κίνητρό μου για συνέχεια. Προσπαθώ να λύσω το λάθος της δική μου γενιάς που αφήσαμε την πολιτική για τους άλλους, που η πολιτική έγινε συνώνυμο με την «λαμογιά». Δεν μπορεί όμως να βρεθεί λύση αν κάποιος δεν ‘’λερώσει’’ τα χέρια του. Τα θέματα των συνασθενών μου, των ευάλωτα κοινωνικά ομάδων, της δικής μου γενιάς, δεν μπορούν να περιμένουν, Η αλλαγή θέλει θυσίες και το κάνω ήδη.
2.Πιστεύετε ότι το νεανικό της ηλικίας βοηθά ή είναι μειονέκτημα όσον αφορά μεγαλύτερους υποψηφίους σας. Θεωρώ ότι αυτή η κρίση είναι το στοίχημα της δικής μας γενιάς. Είμαστε η πιο μορφωμένη γενιά και το χρωστάμε στους γονείς μας που μας φτάσανε μέχρι εδώ. Ζούμε την έλλειψη ελπίδας και όσοι έχουμε μείνει εδώ, θεωρώ ότι είναι μονόδρομος η αλλαγή. Είμαστε αυτοί που το θέλουν περισσότερο, αυτοί που μπορούν να το διεκδικήσουν, γιατί δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Το κυριότερο όμως πλεονέκτημα μας ως νέοι είναι ότι συνειδητοποιήσαμε το κακό που είχε κάνει στον τόπο η κομματοκρατία. Το πελατειακό κράτος που ξεκινούσε από τις σχολές και συνέχιζε σε κάθε τομέα. Ένα πάρε δώσε εις βάρος των πολλών. Στο όνομα του πολιτικού κόστους δεν μπόρεσε ποτέ να υλοποιηθεί κάποια ουσιαστική μεταρρύθμιση, να ειπωθούν αλήθειες. Να υπάρξει ισονομία και δικαιοσύνη. Κοινωνική και φορολογική. Δικαιοσύνη των γενεών. Ποιος όμως από τους παλιούς, που τους αναλογεί η μεγαλύτερη ευθύνη μπορεί να την αναλάβει και να αναγγείλει την δυσάρεστη κατάσταση που είμαστε σήμερα? Να πει τα αυτονόητα σε έναν κομματικό παραλογισμό που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια? Για αυτό και εγώ δέχτηκα από τη πρώτη στιγμή να μπω στο Ποτάμι, γιατί είναι ένα νέο κόμμα. Γιατί δεν έχει κομματικούς στρατούς να θρέψει, δεν χρωστάμε σε κανένα.
3.Μπορείτε να μας περιγράψετε το πιο ενδιαφέρον περιστατικό που έχει συμβεί μέχρι στιγμή στην καμπάνια σας; Μόλις σήμερα, 3 μέρες πριν τις εκλογές μου ήρθε ένα μήνυμα με τίτλο «Ποιος μπορεί και θέλει να με αντιπροσωπεύσει». Ένα mail με καμιά 30αριά ερωτήματα που ζήταγε δέσμευση σε διάφορα ζητήματα όπως φορολογία, αγορά και σχέση εκκλησίας κράτους. Στην αρχή ξαφνιάστηκα, αλλά ο άνθρωπος έδινε κανονικά όλα του τα στοιχεία. Σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, εργασία επί δεκαετίες και κατέληγε με το ερώτημα που του έκανε η μικρή του κόρη. Για ποιο λόγο ζουν στην Ελλάδα. Με αρνητικά φορτισμένη απάντηση. Αυτό δηλαδή που έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι στην Ελλάδα και πρέπει να αλλάξει. Θα προσπαθήσω να του απαντήσω, αν και είμαι πεπεισμένος πως είναι πολύ πιο σύνθετη η εφαρμογή της πολιτικής από το ποιες είναι οι απόψεις μου σε τόσα πολλά θέματα. Το δύσκολο και αυτό που δεν έγινε από τους πολίτικους τόσα χρόνια είναι η εφαρμογή των ιδεών και των θέσεων που ανακοινώνονται, ενώ αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο είναι το ήθος και η αποτελεσματικότητα των ανθρώπων που εκλέγονται για να τις εφαρμόσουν, η δυνατότητα συνεργασίας και ευελιξίας ενός κόμματος. Θεωρώ λοιπόν ότι κάτι τέτοιο έπρεπε να γίνεται από όλους τους ψηφοφόρους, δηλαδή το αίτημα δέσμευσης και αξιολόγησης των υποψηφίων. Η υπευθυνότητα στην ψήφο. Να μην αποτελεί έκπληξη σε μια καμπάνια ένα τέτοιο αίτημα, η δυνατότητα δηλαδή αξιολόγησης των εκπροσώπων μας. Η ουσία της δημοκρατίας.
4.Με μια φράση πείτε μας ποιο είναι το δικό σας διακύβευμα για τις φετινές εκλογές; Για πρώτη φορά για τη πορεία της χώρας μας θα παίξει καθοριστικό ρόλο το τρίτο κόμμα. Είναι ένα στοίχημα για το Ποτάμι και τη δημοκρατία να μην δοθεί η 3η διερευνητική μέσα στις φυλακές. Ταυτόχρονα το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή μίλησε γι’ αυτήν την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ προσώπων, την συνομωσία του καλού και όχι το σώσιμο των κομματικών μηχανισμών. Έτσι λοιπόν θεωρώ ότι το Ποτάμι πρέπει να έχει μεγάλη δύναμη ώστε να μπορέσει να επιβάλλει τις απαραίτητες ισορροπίες. Τόσο η αποτυχία των κυβερνώντων της δεξιάς όσο και η πολυφωνία της αριστεράς δεν μπορούν να εγγυηθούν μια σταθερότητα. Ταυτόχρονα το Ποτάμι επειδή ακριβώς δεν έχει κομματικό στρατό είναι πιο απελευθερωμένο από δεσμεύσεις ώστε να προχωρήσει σε λογικές συνεργασίες εντός Ευρωζώνης μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ που ήδη προηγείται δεν δείχνει να έχει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή πορεία και ρεαλιστικές λύσεις.
5.Αν εκλεγείτε, που σας το ευχόμαστε, τι θα διεκδικήσετε όσον αφορά την εκλογική σας περιφέρεια. Καταρχάς θεωρώ πως η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή διάλογο και συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα τοπικά προβλήματα. Ταυτόχρονα στην Β’ Αθηνών ζει μεγάλο μέρος αλλά και αντιπροσωπευτικό ποσοστό του πληθυσμού της χώρας οπότε το απασχολούν όλα τα μεγάλα ζητήματα που μαστίζουν συνολικά τη χώρα. Επειδή η κομματοκρατία και το πελατειακό σύστημα αποτελούν την βασική αιτία για την έλλειψη δικαιοσύνης θα διεκδικήσω στις «περιοχές» όπου δραστηριοποιούμαι και είμαι πιο κοντά τους, την εξάλειψή τους. Στην Υγεία η στελέχωση διοικήσεων νοσοκομείων και πόστων ευθύνης από κομματικούς υπαλλήλους και όχι από ανθρώπους επιλεγμένους με αξιοκρατικά κριτήρια είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία χάραξης μίας ενιαίας πολιτικής για την Υγεία. Επιπλέον θα διεκδικήσω ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας με τον ασθενή συμμέτοχο στα κέντρα λήψης των αποφάσεων καθώς οι χρόνια πάσχοντες και τα άτομα με αναπηρία είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα. Στα Πανεπιστήμια, μιας και το πρώτο μου πτυχίο ήταν στα ΤΕΙ γραφιστικής και συνεχίζω στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ, έχω ζήσει από πρώτο χέρι όλα αυτά τα χρόνια τις συνεχείς καταλήψεις, τα πανεπιστήμια παραδομένα στο έλεος των κομματικών παρατάξεων στο όνομα ιδεολογικών αγώνων. Επειδή και εγώ προσωπικά έχω αφιερωθεί σε έναν κοινωνικό αγώνα ως εκπρόσωπος των χρόνια πασχόντων έχω θυσιάσει τις σπουδές μου. Θεωρώ όμως αδιανόητο η σχολή μου να λειτουργεί ένα 3μηνο αντί για 6μηνο, εις βάρος των σπουδών των συμφοιτητών μου. Θα διεκδικήσω λοιπόν αυτόνομα δημόσια πανεπιστήμια, χωρίς κομματικούς στρατούς αλλά θεωρώ σαφώς απαραίτητη την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της χώρας. Την διασύνδεση τους με την επιχειρηματικότητα που παραμένει ταμπού με φυγή αρκετών χιλιάδων φοιτητών στο εξωτερικό, όταν στις ανεπτυγμένες χώρες η διασύνδεση των πανεπιστημίων με την παραγωγή και την καινοτομία αποτελούν κινητήριο μοχλό ανάπτυξης.
6.Ιανουάριος του 2016: Πως οραματίζεστε την κατάσταση της χώρας σ’ ένα χρόνο από τώρα; Θεωρώ μονόδρομο την συνεργασία του συνόλου του πολιτικού μας συστήματος χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και στεγανά. Η χώρα μας εντός της Ευρώπης και ευρωζώνης με κατεύθυνση στη καινοτομία και τη παραγωγή. Να επιτύχουμε το μεγάλο στοίχημα της «αντίστροφης διαρροής εγκεφάλων». Να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες για να γίνουν το εφαλτήριο της ανάπτυξης. Να επαναπροσδιοριστούν οι σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων και ακαδημαϊκής ερευνητικής κοινότητας με την ανάπτυξη δικτύου λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις παραγωγικές δυνατότητες κάθε τόπου. Να δίνεται η ευκαιρία στους νέους ερευνητές να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που θα εισάγουν στην αγορά καινοτόμα ανταγωνιστικά προϊόντα, το εργαλείο κάθε εταιρείας για την επίτευξη της πολυπόθητης οικονομικής ανάπτυξης του Νότου. Να αξιοποιηθούν με αξιοκρατικά κριτήρια σε καινοτόμες επιχειρήσεις τα κονδύλια της ΕΕ (ΕΣΠΑ). Εφόσον εξασφαλιστεί η ανάπτυξη θα υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενός πιο δίκαιου κοινωνικού κράτους. Η κρίση δηλαδή να είναι μια ευκαιρία για καινοτομία και ανάπτυξη, στην υπηρεσία του ανθρώπου. Αυτό είναι το στοίχημα της δικής μας γενιάς. Πολιτική για τον άνθρωπο με ρεαλιστικές προτάσεις.
7.Αν είχατε ένα γεμάτο σπρέι, έναν άδειο τοίχο και άδεια από τις αρχές, ποιο είναι το σύνθημα που θα γράφατε στον τοίχο; «Τόλμα να ανατρέψεις τα προγνωστικά, το στοίχημα της δικής μας γενιάς!»
Βασίλης Κυριτσάκας- Υποψήφιος Βουλευτής με το Ποτάμι στη Λάρισα
1.Ποια ήταν η αιτία που σας οδήγησε να κατεβείτε υποψήφιος βουλευτής; Δεν είχατε κάτι καλύτερο να κάνετε; Είχα και έχω τη δουλειά μου. Νομίζω ότι αυτό είναι το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος… Η πολιτική ήρθε ξαφνικά, σαν ανάγκη ν’ απαντηθεί στο ερώτημα «ως πότε θ’ αποφασίζουν άλλοι για εμάς;». Είναι η πρώτη φορά που ένιωσα την ανάγκη να περάσω από την γκρίνια και την κριτική για όσα κάνουν οι άλλοι, στη δική μου απόπειρα να βάλω ένα λιθαράκι στην κατεύθυνση της ανάληψης ευθυνών.
2.Πιστεύετε ότι το νεανικό της ηλικίας βοηθά ή είναι μειονέκτημα όσον αφορά μεγαλύτερους υποψηφίους σας; Η ηλικία βοηθάει στο να έχουμε οι νέοι μια πιο αισιόδοξη ματιά στα πράγματα. Να έχουμε θετική σκέψη και να μην κουβαλάμε την απογοήτευση της διάψευσης των ονείρων μας…
3.Μπορείτε να μας περιγράψετε το πιο ενδιαφέρον περιστατικό που έχει συμβεί μέχρι στιγμή στην καμπάνια σας; Ο ενθουσιασμός με τον οποίο δέχονται οι ψηφοφόροι τους υποψήφιους του «Ποταμιού». Δεν έχουν να μας χρεώσουν κάτι… Με τις πολιτικές δυνάμεις του «παλιού» έχουν ανοίξει λογαριασμούς…
4.Με μια φράση πείτε μας ποιο είναι το δικό σας διακύβευμα για τις φετινές εκλογές; Η λύση δεν μπορεί να έρθει μέσα από τη μονολιθικότητα των απόψεων των κομμάτων. Κινδυνεύουμε να αλλάξουμε, καταστρέφοντας τη χώρα.
5.Αν εκλεγείτε, που σας το ευχόμαστε, τι θα διεκδικήσετε όσον αφορά την εκλογική σας περιφέρεια; Τη διαμόρφωση επενδυτικού περιβάλλοντος που θα ευνοεί τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
6.Ιανουάριος του 2016: Πως οραματίζεστε την κατάσταση της χώρας σ’ ένα χρόνο από τώρα; Ωραία ερώτηση. Δυστυχώς, δεν έχω απάντηση. Εύχομαι να μην έχουμε την αβεβαιότητα αυτών των ημερών….
7.Αν είχατε ένα γεμάτο σπρέι, έναν άδειο τοίχο και άδεια από τις αρχές, ποιο είναι το σύνθημα που θα γράφατε στον τοίχο; «Νέοι άνθρωποι, νέες ιδέες!…»
Βίκυ Κώστα- Υποψήφια Βουλευτής με το Ποτάμι στα Ιωάννινα
1.Ποια ήταν η αιτία που σας οδήγησε να κατεβείτε υποψήφιος βουλευτής; Δεν είχατε κάτι καλύτερο να κάνετε; Είχα πολλά πράγματα να κάνω και το διαπιστώνω τώρα ειδικά, που δε μου φθάνουν οι 24 ώρες της ημέρας για να διεξάγω τον προεκλογικό μου αγώνα και παράλληλα να δουλεύω και να συνεχίσω να ζω σαν άνθρωπος της ηλικίας μου! Μέχρι σήμερα, ως δημοσιογράφος ήμουν «μέσα» στα γεγονότα και κάθε φορά που έγραφα για τα χιλιάδες καθημερινά προβλήματα, επηρεαζόμουν διπλά. Και να, που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω για πρώτη φορά ενεργά στην προσπάθεια αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Αν είχα αρνηθεί, θα ήταν σα να μην ήθελα να αλλάξει κάτι. Κι εγώ, θέλω να αλλάξουν πολλά…
2.Πιστεύετε ότι το νεανικό της ηλικίας βοηθά ή είναι μειονέκτημα όσον αφορά μεγαλύτερους υποψηφίους σας;
Υπάρχει αυτό το οξύμωρο, του ότι όλοι λένε τόπο στα νιάτα αλλά οι μεγαλύτεροι αμφισβητούν την κάθε μας κίνηση και στέκονται επικριτικά στο καινούριο. Ο Σταύρος Θεοδωράκης όμως, έδωσε την ευκαιρία σε εμένα, αλλά και στους υπόλοιπους νέους υποψήφιους, να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε η γενιά του «καναπέ» κι ότι μπορούμε να βγούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε πράγματα. Αυτό επίσης, που δε θέλω να παραβλέψω, είναι η σεξιστική διάθεση προς τις γυναίκες γενικότερα, στην κοινωνία αλλά και στην πολιτική. Δηλαδή, το να είσαι νέα και ευπαρουσίαστη και να «ανακατεύεσαι» με την πολιτική, για κάποιους είναι αδιανόητο!
3.Μπορείτε να μας περιγράψετε το πιο ενδιαφέρον περιστατικό που έχει συμβεί μέχρι στιγμή στην καμπάνια σας;
«Οργώνοντας» τα χωριά του Νομού Ιωαννίνων, μαζί με τους υπόλοιπους υποψήφιους που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο, είναι πολλά τα ενδιαφέροντα περιστατικά που έχουν συμβεί και μπορώ να σας περιγράψω. Έχω συναντήσει για παράδειγμα, νέους ανθρώπους, που δε γνωρίζουν ότι έχουμε εκλογές και δη εθνικές και φυσικά δεν έχουν ιδέα περί κομμάτων και από την άλλη, ανθρώπους που κάνουν πολιτικές και οικονομικές αναλύσεις, μπροστά από τον αργαλειό τους, για παράδειγμα!
4.Με μια φράση πείτε μας ποιο είναι το δικό σας διακύβευμα για τις φετινές εκλογές; Ο δρόμος για την νέα γενιά ανοίχτηκε αρκεί να τον ακολουθήσουμε… Γιατί ο τόπος μας, έχει ανάγκη τους νέους.
5.Αν εκλεγείτε, που σας το ευχόμαστε, τι θα διεκδικήσετε όσον αφορά την εκλογική σας περιφέρεια; Τα προβλήματα στην φτωχότερη αλλά… ομορφότερη Περιφέρεια της Ελλάδας είναι πολλά και σίγουρα, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Για μένα, αποτελεί προτεραιότητα η επαναφορά της αισιοδοξίας στους νέους ανθρώπους, μέσω πραγματικών θέσεων εργασίας και η τόνωση της παραγωγής. Δε μπορεί, στα Γιάννενα να ανοίγουν μόνο καφετέριες, όταν υπάρχουν άπειρες ευκαιρίες, μέσω του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού.
6.Ιανουάριος του 2016: Πως οραματίζεστε την κατάσταση της χώρας σ’ ένα χρόνο από τώρα; Θέλω να πιστεύω ότι τον Ιανουάριο του 2016, δεν θα υπάρχει διάχυτη αβεβαιότητα, θα αρχίσει να φαίνεται η ανάπτυξη, θα είναι μειούμενη η ανεργία, θα υπάρχει σταθερό φορολογικό σύστημα και θα αρχίσουν να γίνονται επενδύσεις.
7.Αν είχατε ένα γεμάτο σπρέι, έναν άδειο τοίχο και άδεια από τις αρχές, ποιο είναι το σύνθημα που θα γράφατε στον τοίχο; «Γίνε η αλλαγή που θέλεις να έρθει…»
Πατήστε στην επόμενη σελίδα για να γνωρίσετε τη νέα γενιά της πολιτικής.