ΚΟΣΜΟΣ

Στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν το δεξαμενόπλοιο «St Nikolas»

Στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν βρίσκεται από χθες το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «St Nikolas», σημαίας Νήσων Μάρσαλ, της εταιρείας Empire Navigation, που κατελήφθη από ομάδα 5 ενόπλων στα ανοιχτά του Ομάν.

Για την ασφάλεια και τον επαναπατρισμό του Έλληνα ναυτικού, μέλους του πληρώματος, μεριμνά το υπουργείο Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Empire Navigation, κύριο μέλημα και ύψιστη προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια του πληρώματος του πλοίου «St Nikolas», συνολικά 19 ναυτικών (18 Φιλιππινέζοι και ένας Έλληνας).

Για το συμβάν επισημαίνει ότι έχει ενημερώσει από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες αρχές και βρίσκεται σε στενή και συνεχή συνεργασία με αυτές καθώς και με τους συγγενείς των μελών του πληρώματος.

Σημειώνεται ότι το δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Ιράκ) φορτίο περίπου 145.000 κ.μ. αργού πετρελαίου με προορισμό την Αλιάγα (Τουρκίας), μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Ιράν: Απελευθερώστε το πλήρωμα

«Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει αμέσως το τάνκερ και το πλήρωμά του. Αυτή η παράνομη κατάσχεση είναι μια ενέργεια του Ιράν που έγινε με εντολή της Τεχεράνης και με στόχο τη διακοπή του διεθνούς εμπορίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ.

Το χρονικό της κατάληψης του τάνκερ

Σύμφωνα με την Empire Navigation η επαφή με το δεξαμενόπλοιο «St. Nikolas» χάθηκε περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας, καθώς έπλεε στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν, κοντά στο Sohar.

Από την πλευρά της, η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφαλείας Ambrey ανέφερε ότι στο δεξαμενόπλοιο στα ανοιχτά του Ομάν επιβιβάστηκαν 4-5 ένοπλοι, ενώ στη συνέχεια το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης του πλοίο AIS απενεργοποιήθηκε.

Οι ένοπλοι αναφέρθηκε ότι φορούσαν μαύρες στολές στρατιωτικού τύπου και μαύρες μάσκες.

Σύμφωνα με την αρχή Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO), το πλοίο άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Από την πλευρά τους τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων IRNA καιTASNIM ανέφεραν ότι το Ναυτικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν κατέλαβε το δεξαμενόπλοιο, ύστερα από έκδοση δικαστικής απόφασης. Tα ιρανικά μέσα χαρακτηρίζουν το πλοίο «αμερικανικό tanker».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, το τάνκερ -που είχε κατασχεθεί από τις ΗΠΑ επειδή μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο- μετονομάστηκε από «Suez Rajan» σε «St Nikolas».

Το εν λόγω πλοίο αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν επειδή φέρεται να μετέφερε περισσότερα από 980.000 βαρέλια λαθραίου ιρανικού αργού πετρελαίου με αποτέλεσμα, να κατασχεθεί από τις ΗΠΑ.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA