ΚΟΣΜΟΣ

Qatargate: Και τρίτη χώρα εμπλέκεται στο σκάνδαλο – Τι είπε βοηθός του Παντσέρι

Kαταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις του ευρωπαϊκού Τύπου σχετικά με το μεγάλο σκάνδαλο του Qatar Gate, ενόψει της αυριανής απολογίας της Εύας Καϊλή, όπου και θα αποφασιστεί εάν θα προφυλακιστεί. 

Παράλληλα, ο σύντροφος της ελληνίδας ευρωβουλευτή , Φραντσέσκο Τζιόρτζι περιέγραψε το «σχέδιο του Κατάρ» στους εισαγγελείς, μίλησε για μία ακόμη ΜΚΟ και αποκάλυψε τον ύποπτο ρόλο και μίας τρίτης χώρας, εκτός απο το Κατάρ και το Μαρόκο, της Μαυριτανίας την ώρα που και ο πρώην ιταλός ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, αποκάλυψε,σύμφωνα με τη La Repubblica, τρεις ακόμα ευρωβουλευτές που έχουν ανάμειξη στο σκάνδαλο.

Συγκεκριμένα, πρώην βοηθός του φερόμενου εγκεφάλου της οργάνωσης, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι περιέγραψε το «σχέδιο του Κατάρ» στους εισαγγελείς και αποκάλυψε οτι υπήρχε και μία τρίτη χώρα που φέρεται να εξαγόρασε ευνοϊκή μεταχείριση, η Μαυριτανία».

Ο ρόλος της Μαυριτανίας εμφανίζεται επίσης στην έρευνα των Βρυξελλών για τα κεφάλαια που κατέβαλαν ορισμένες ξένες χώρες για να επιτύχουν ευνοϊκή μεταχείριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το σκάνδαλο, ονομάζεται πλέον συνοπτικά Qatargate, από το όνομα του κύριου έθνους που εμπλέκεται, αλλά η προσοχή φέρεται να στρέφεται πλέον και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το άρθρο της Il Fatto Quotidiano, είπε: υπήρχε επίσης συμφωνία με τη Μαυριτανία, παρόμοια με αυτή με το Κατάρ και το Μαρόκο,

«Νοίκιασα το διαμέρισμά μου στον πρεσβευτή και αυτό αντιστοιχούσε σε: 1.500 ευρώ συν 300 ευρώ έξοδα. Ο Παντσέρι πήρε 25 χιλιάδες μετρητά. Ακόμα και στη Μαυριτανία έχουν πρόβλημα με την εικόνα τους. Προσέλαβαν τον Παντσέρι για να πάρουν συμβουλές για το τι να κάνουν. Πήγαμε στην πρεσβεία της Μαυριτανίας πριν από μια εβδομάδα και συναντήσαμε τον πρεσβευτή τους και τον Σαουδάραβα που ήθελε πληροφορίες για όσα λέγονται στο κοινοβούλιο της χώρας τους».

Αύριο η απολογία Καϊλή

Εντωμεταξύ, το πρωί της Πέμπτης (22/12), στις 10 ώρα Ελλάδος, θα κριθεί από τις αρμόδιες Αρχές ο βαθμός συμμετοχής της Εύας Καϊλή στις ενέργειες του συντρόφου και θα αποφασιστέι εάν η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα προφυλακιστεί.

Η κ. Καϊλή θα παρουσιαστεί ενώπιον του συμβουλίου των δικαστών των Βρυξελλών για την πρώτη της ακρόαση σχετικά με την εμπλοκή της στην υπόθεση.

Σύμφωνα τα δημοσιεύματα, ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι ανέλαβε την πλήρη ευθύνη και η στάση του αυτή ενδέχεται να λειτουργήσει υπέρ της Εύας Καϊλή και το δικαστήριο να την αφήσει ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ή και χωρίς καθόλου όρους, αναφέρουν πηγές.

Δημοσίευμα της βελγική Le Soir χθες Τρίτη (20/12), έκανε λόγο για «μερική ομολογία της Καϊλή, αναφέροντας πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής παραδέχθηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι της.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, διέψευσε τα περί ομολογίας και πως ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι γνώριζε τις πράξεις του συντρόφου της.

«Η κ. Καϊλή ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι γνώριζε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της. Η κ. Καϊλή δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό διαμέρισμα. Η κ. Καϊλή ουδέποτε στη ζωή της έχει δωροδοκηθεί», είπε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Παράλληλα, η Μανταλένα Καϊλή, αδελφή της ευρωβουλευτού, διαψεύδει στην Corriere della Sera οποιαδήποτε εμπλοκή στο σκάνδαλο και υποστηρίζει ότι δεν πήρε ποτέ χρήματα από το ευρωκοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο της βελγικής εισαγγελίας έχουν βρεθεί οι συνεχείς διαρροές στον Τύπο, τμημάτων της δικογραφίας που αφορά τόσο την Εύα Καϊλή όσο και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο του Qatar Gate.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ήδη ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση έχει διατάξει να σταλεί άμεσα ενημέρωση τόσο προς τα βελγικά μέσα Le Soir και Knack που έφεραν πρώτα στο φως την υπόθεση την περασμένη Παρασκευή όσο και σε διεθνή μέσα και δημοσιογράφους.

Εκτός από την σύσταση, πάντως, οι βελγικές αρχές αναμένεται να προχωρήσουν και σε έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο διαρρέονται πληροφορίες καθώς σημειώνουν πως είναι πιθανό να βλάψουν σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση.

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA