ΚΟΣΜΟΣ

«Ο πόλεμος επέστρεψε» στη Λωρίδα της Γάζας – Καταρρέουν τα νοσοκομεία

Ο επίσημος παλαιστινιακός ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι 54 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα μετά την εκπνοή της ισχύος μιας επταήμερης εκεχειρίας σήμερα στις 07:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Η Χαμάς θα υποστεί «τη χειρότερη νίλα», υποσχέθηκε εξάλλου σήμερα , μετά την επανάληψη των εχθροπραξιών.

«Η Χαμάς θα υποστεί τώρα τη χειρότερη νίλα», δήλωσε ο ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Εϊλόν Λεβί προς τους δημοσιογράφους, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι δεν έδωσε νέο κατάλογο με ομήυρους προς απελευθέρωση με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστίνιων κρατουμένων και ότι εκτόξευσε μια ρουκέτα εναντίον του ισραηλινού εδάφους πριν από το τέλος της εκεχειρίας, που ήταν προγραμματισμένο για τις 07:00.

Στα όρια των δυνατοτήτων τους τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας

Για τον Ανάς Αμπού Ντάγκα, που κατοικεί στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, «ο πόλεμος επέστρεψε ακόμα πιο άγριος» μετά την λήξη σήμερα το πρωί της ανακωχής μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ενώ η Unicef προειδοποιεί ότι τα νοσοκομεία που βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία είναι ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς κατέγραψε τουλάχιστον 32 νεκρούς Παλαιστινίους, μεταξύ τους και παιδιά, που σκοτώθηκαν στους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, σήμερα το πρωί.

«Το σπίτι μας καταστράφηκε και έχουμε επτά τραυματισμένους συγγενείς», δήλωσε στο AFPTV ο Ανάς Αμπού Ντάγκα στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Ήμασταν σπίτι μας και ξαφνικά, υπήρχαν βομβαρδισμοί, το σπίτι μου και αυτό του γιου μου καταστράφηκαν, όπως και αυτό των γειτόνων», δήλωσε ένας από τους συγγενείς του, ο Τζαμίλ Αμπού Ντάγκα, που είχε το κεφάλι του τυλιγμένο με γάζες.

«Δεν ξέρω καν τι συνέβη στα παιδιά μου», δήλωσε με δάκρυα η Αμάλ Αμπού Ντάγκα, με την μπεζ μαντίλα της να είναι καλυμμένη με αίμα.

Η Λίνα Χαμντάν, με δάκρυα στα μάτια, βρίσκεται στο γεμάτο με κόσμο νοσοκομείο. «Κοιμόμασταν και άκουσα τον βομβαρδισμό. Οι αδελφοί μου άρχισαν να κλαίνε», δήλωσε στο AFPTV η 10χρονη Παλαιστίνια.

Για τον Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπο της Unicef που διένειμε μέσω διαδικτύου βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, «αυτός είναι ένας πόλεμος ενάντια στα παιδιά».

«Ακούμε ήδη βομβαρδισμούς, ένα πλήγμα έγινε περίπου 50 μέτρα από εδώ», εξηγεί ο ίδιος στο βίντεο αυτό που ανέβηκε στο διαδίκτυο μία ώρα μετά τη λήξη της ανακωχής.

«Αυτό το νοσοκομείο είναι πλέον το μεγαλύτερο σε λειτουργία και βρίσκεται ήδη στο 200% των δυνατοτήτων του. Το νοσοκομείο πολύ απλά δεν μπορεί πλέον να δεχθεί παιδιά τραυματισμένα στον πόλεμο. Υπάρχουν παντού παιδιά, που κοιμούνταν όταν έπεσε μια βόμβα κυριολεκτικά 50 μέτρα από εδώ», πρόσθεσε ο Έλντερ.

«Η αδράνεια ισοδυναμεί με την αποδοχή της εξόντωσης παιδιών»

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα την λύπη του για την επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα έπειτα από την κατάρρευση της κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς που διήρκεσε μια εβδομάδα.

«Λυπούμαι βαθύτατα που ξεκίνησαν εκ νέου οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα. Η επιστροφή στις εχθροπραξίες δείχνει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μια αληθινή ανθρωπιστική εκεχειρία», έγραψε ο Γκουτέρες στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η σημερινή δήλωση του εκπροσώπου της UNICEF Τζέιμς Έλντερ που έκανε προς τους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Γάζα.

Ο ‘Ελντερ έκανε έκκληση να εφαρμοστεί μια εκεχειρία διαρκείας στη Γάζα χαρακτηρίζοντας την αδράνεια «αποδοχή της εξόντωσης παιδιών».

«Η αδράνεια είναι επί της ουσίας μια αποδοχή της δολοφονίας παιδιών», είπε χαρακτηριστικά ο Έλντερ.

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ χαρακτήρισε την κατάρρευση της εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα «καταστροφική» και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να διασφαλίσουν ότι θα τηρούνται οι εκεχειρίες.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τουρκ: «Καλώ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και τα κράτη με επιρροή σε αυτές να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους άμεσα για να διασφαλίσουν μια εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους και για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA