ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λευκός Οίκος ζητά την παραίτηση μελών του Δ.Σ. του Λος Άντζελες λόγω ρατσιστικών σχολίων

Η αμερικανική προεδρία ζήτησε χθες Τρίτη να παραιτηθούν τρία μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Λος Άντζελες που συμμετείχαν σε συζήτηση με άκρως ρατσιστικά σχόλια, η ηχογράφηση της οποίας προκαλεί πολεμική από την αρχή της εβδομάδας στην Καλιφόρνια.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «είναι ικανοποιημένος που μια από τις συμμετέχουσες σε αυτή τη συζήτηση παραιτήθηκε (…). Θεωρεί πως θα έπρεπε να παραιτηθούν όλοι τους», ανέφερε σε δηκτικό τόνο η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν Πιερ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στην Ουάσινγκτον.

Τα επίμαχα σχόλια, που αποκαλύφθηκαν την Κυριακή, όταν η εφημερίδα Los Angeles Times μεταφόρτωσε ηχογραφημένη τη συζήτηση στον ιστότοπό της, είναι «απαράδεκτες και φρικιαστικές», επέμεινε.

Πρόκειται για την ηχογράφηση συνομιλίας που είχε γίνει πριν από σχεδόν έναν χρόνο με τη συμμετοχή τριών Δημοκρατικών με λατινοαμερικάνικη καταγωγή που ανήκουν στο δημοτικό συμβούλιο του Λος Άντζελες: της προέδρου του Νούρι Μαρτίνες και των μελών του Κέβιν ντε Λεόν και Χιλ Σεντίγιο.

Τη Δευτέρα, η κυρία Μαρτίνες ανακοίνωσε πως παραιτείται από το αξίωμα της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν θα εγκαταλείψει επίσης τη θέση της στο συμβούλιο.

Στη συζήτηση, διάρκειας μιας ώρας και πλέον, καταφερόταν εναντίον του Μάικ Μπόνιν, μέλους του δημοτικού συμβουλίου, που είναι λευκός, τον κατηγορούσε πως χρησιμοποιεί τον μαύρο γιο του «σαν αξεσουάρ», ενώ αναφέρεται στο παιδί χρησιμοποιώντας τον όρο «μαϊμουδάκι» στα ισπανικά και λέει πως χρειάζεται «ένα χέρι ξύλο».

Αναφερόταν εξάλλου με υποτιμητικούς όρους στους μεξικανούς από την Οαχάκα, που έβρισκε «τόσο άθλιους».

Η συζήτηση, με την παρουσία συνδικαλιστή —ο οποίος επίσης παραιτήθηκε—, αφορούσε την αναδιοργάνωση των εκλογικών περιφερειών του Λος Άντζελες. Οι συμμετέχοντες είχαν σκοπό να προασπίσουν το ειδικό πολιτικό βάρος της ισπανόφωνης κοινότητας και να αποδυναμώσουν την κοινότητα των μαύρων.

Χθες Τρίτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της καλιφορνέζικης μητρόπολης καθυστέρησε εξαιτίας διαδήλωσης στο κέντρο με κεντρικό αίτημα να παραιτηθούν τα τρία μέλη του που εμπλέκονται, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA