ΜΟΥΣΙΚΗ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο “Zigo” των Dub Inc πιστεύει ότι υπάρχει κάτι μυστικιστικό στην Ελλάδα

Με καταγωγή από το Saint-Étienne της Γαλλίας, οι Dub Inc (συντομογραφία του Dub Incorporation η οποία τελικά επικράτησε ως το όνομά τους) κατάφεραν να δημιουργήσουν παγκοσμίως μια παθιασμένη βάση θαυμαστών από τις πρώτες τους εμφανίσεις το 1997 μέχρι σήμερα.

Το πάθος και η χημεία τους στη σκηνή είναι αποτέλεσμα πολλών χρόνων φιλίας και σύμπραξης αλλά και κοινής ιδεολογίας και κάθε ζωντανή τους εμφάνιση είναι από κάθε άποψη, το λιγότερο που μπορώ να πω, εντυπωσιακή και γεμάτη ενέργεια. 

Πολλά έχουν γραφτεί για την επιτυχία του πιο επιτυχημένου συγκροτήματος reggae παγκοσμίως σήμερα και πολλοί έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν πώς αυτοί οι καλλιτέχνες που δεν είναι τζαμαϊκανοί έχουν τόση απήχηση στο κοινό αυτού του είδους. Το σίγουρο είναι ότι ο συνδυασμός της reggae με αλγερινούς ήχους και ηλεκτρονική dub είναι εκρηκτικός και στη χώρα μας έχει φανατικούς φίλους που περιμένουν πώς και πώς κάθε νέα τους εμφάνιση εδώ.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι Dub Inc είναι σαν μια συλλογικότητα ανεξάρτητη με κοινούς στόχους, κοινές προσλαμβάνουσες, δουλεύουν όλοι μαζί σαν ομάδα ατελείωτες ώρες στο στούντιό τους, βοηθούν οργανισμούς και ανθρώπους ανά τον κόσμο όποτε και όπως μπορούν και στέκονται κοντά σε όσους έχουν ανάγκη. 

Με νέο άλμπουμ, το ‘FUTUR’, το οποίο γράφτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των λοκντάουν και κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, με ένα ντοκιμαντέρ για τη δουλειά τους που έχει τον τίτλο “Jamais seul” και βρίσκεται από το καλοκαίρι στο YouTube και φορτσάτοι από την καλοκαιρινή περιοδεία τους σε φεστιβάλ και στην Αμερική, έρχονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στις 14 και 15 Οκτωβρίου αντίστοιχα

Λίγο πριν την επίσκεψή τους εδώ, είχα την ευκαιρία να μιλήσω τηλεφωνικά με ένα από τα δύο μακροβιότερα πρόσωπα των Dub Inc, τον ελληνικής καταγωγής Zigo Mavridorakis, που βρίσκεται στα ντραμς και στα φωνητικά. Η συζήτηση ξεκίνησε με ένα χαρούμενο «Καλησπέρα» που ήρθε από το στούντιο στο Saint-Etienne. Και οι πρώτες ερωτήσεις προέκυψαν αυθόρμητα. 

Απ΄ότι έχω αντιληφθεί περνάτε πολλές ώρες στο στούντιο. Είσαι διαρκώς εκεί; Χαχαχα, είναι αλήθεια αλλά δεν πρόκειται για θυσία, είναι απόλαυση να μαζευόμαστε όλοι μαζί, κάτω από τόσο καλές συνθήκες και να δημιουργούμε. Άλλωστε αύριο ξεκινάμε την κανονική περιοδεία και κάνουμε τις τελευταίες πρόβες. Τελειώσαμε την καλοκαιρινή αλλά τώρα θα είναι τα μεγάλα σόου, τα δίωρα και ρυθμίζουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες. 

Έχεις ελληνικές ρίζες αλλά δεν γνωρίζεις ελληνικά. Έχεις πει ότι γνωρίζεις την ελληνική κουλτούρα και ότι μέσα σου νιώθεις Έλληνας. Μίλησέ μου για όσα αγαπάς από τη χώρα μας. Πρώτα απ΄όλα φυσικά το φαγητό. Ο πατέρας μου ήταν για κάποια χρόνια ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στην πόλη μου, έτσι κάναμε όλοι μαζί Χριστούγεννα, Πάσχα, γιορτές και μου άρεσε ο τρόπος που όλες οι μαμάδες μάς φρόντιζαν και μας περιποιούνταν, τα μεγάλα ζεστά χαμόγελα, οι αγκαλιές. Είναι αστείο γιατί και εγώ έχω τη συνήθεια να μιλάω και να εκφράζομαι δυνατά, κάτι που έκανε και ο παππούς μου και όσοι με γνωρίζουν στην αρχή νομίζουν ότι είμαι θυμωμένος ή αναστατωμένος. Δεν είναι έτσι φυσικά, μάλλον πρέπει να είναι το γονίδιο. Νομίζω ότι κι εγώ όπως και όλος ο κόσμος αγαπάμε την Ελλάδα για τους ίδιους λόγους. Τη φιλοξενία, τα χαμόγελα, το φαγητό, τη μυρωδιά της. Υπάρχει κάτι μυστικιστικό στην Ελλάδα.   

Έχεις ταξιδέψει στη χώρα τριγύρω; Βέβαια, τα τελευταία 15 χρόνια το κάνω κάθε δύο καλοκαίρια. Κυρίως Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στα Μάταλα. 

Η ελληνική μουσική σου αρέσει; Ναι, υπάρχουν πολλοί μουσικοί που μου αρέσουν, μου αρέσει πολύ το μπουζούκι. Νομίζω ότι για τον ίδιο λόγο μου αρέσει και η αραβική μουσική. Υπάρχουν κοινά στοιχεία που βρήκα και με τράβηξαν γιατί μεγαλώνοντας ακούγαμε ελληνική μουσική στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς αλλά και στην κοινότητα.   

Zigo ©ΤΟΙΝΕ

Ας πάμε στους Dub Inc, έχετε ένα καινούργιο άλμπουμ, κυκλοφορήσατε ένα ντοκιμαντέρ τον Ιούνιο και έχετε ξεκινήσει τις περιοδείες. Αρχικά πες μου για το άλμπουμ. Μας πήρε δύο χρόνια να το ολοκληρώσουμε. Όταν έσκασε ο covid χρειάστηκε να ακυρώσουμε την περιοδεία μας, έτσι αποφασίσαμε να δουλέψουμε σε νέο υλικό. Ο καθένας από εμάς κατά τη διάρκεια του λοκντάουν άρχισε να γράφει τραγούδια σπίτι του και όταν τελικά καταφέραμε να βρεθούμε στο στούντιο ξεκινήσαμε να το δουλεύουμε. Συνήθως όταν ξεκινάς να ετοιμάζεις ένα ένα άλμπουμ, συμβαίνει μετά από δύο χρόνια που βρίσκεσαι σε τουρνέ και γυρίζεις τον κόσμο. Αυτή τη φορά δεν προηγήθηκε κάτι τέτοιο οπότε έπρεπε να αντλήσουμε την έμπνευση από μέσα μας βαθιά και από όσα σκεφτόμασταν αυτά τα δύο χρόνια που ζούσαμε έντονα με τον covid. Μουσικά έχει πολλές τζαμαϊκανές επιρροές, αραβικές και hip-hop αλλά στιχουργικά νομίζω αγγίζει πολύ κόσμο και ο καθένας μπορεί να μεταφράσει τα μηνύματα με διαφορετικούς τρόπους. Πιστεύω ότι είναι πολύ ώριμο άλμπουμ. 

Στο δελτίο τύπου διαβάζω: «Το συγκρότημα ξεπερνά τις ανησυχίες του για το μέλλον, μετατρέποντάς τες σε ελπίδα -αυτή που θέλει όλα τα άτομα επιτέλους να ενώνονται και να χτίζουν έναν κόσμο που θα τους σέβεται όλους». Η ελπίδα είναι το τελευταίο πράγμα που έχουμε και μας βοηθα να προχωράμε αλλά μήπως αυτό ακούγεται λίγο ουτοπικό; Φυσικά αν το δεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καθένας νιώθει χαμένος. Αν όμως ο καθένας μας ξεκινήσει να κάνει όμορφα πράγματα στη γειτονιά του, να φέρεται όμορφα στους ανθρώπους γύρω του, να χαμογελά στους άλλους, ίσως με αυτόν τον τρόπο να αλλάξουμε τα πράγματα. Ξεκινώντας από τα μικρά γιατί όταν προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα μαζί, τότε χάνουμε τον στόχο. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να τα αλλάξουμε. Πάντα μπορεί να συμβεί κάτι καλύτερο. Δεν θα αλλάξουμε τον κόσμο με ένα τραγούδι αλλά πρέπει να μοιράζουμε αγάπη, αισιοδοξία και θετική ενέργεια. Να μετατρέπουμε τα αρνητικά σε θετικά. 

Τι έχεις να πεις για την άνθηση του φασισμού; Πρόσφατα είδαμε και την εκλογή της Μελόνι στην Ιταλία. Δεν έχω τις γνώσεις για να κάνω μεγάλη πολιτική ανάλυση της κατάστασης αλλά πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μία εξετρεμιστική κατάσταση καπιταλισμού τώρα. Και συνειδητοποιούμε ότι ο καπιταλιστικός κόσμος δεν είναι ένας ελεύθερος κόσμος όπως μπορεί κάποιοι να περίμεναν. Εξαιτίας αυτού λοιπόν, υπάρχει άνθηση γενικότερα εξτρεμιστικών καταστάσεων. Δυστυχώς στη Γαλλία κυριαρχεί η ακροδεξιά και όχι η ακροαριστερά. 

Γυρνώντας σε αυτό που είπες πριν, για το γεγονός ότι ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος αν ξεκινήσουμε να προσφέρουμε μικρά πράγματα, εσείς σαν συγκρότημα το κάνετε αυτό. Προσπαθούμε διαρκώς να βοηθάμε συλλογικότητες και μικρούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, με όποιον τρόπο μπορούμε. Ίσως να μην είναι κάτι τεράστιο αυτό που κάνουμε αλλά προσπαθούμε έστω και λίγο, όπου μπορούμε να προσφέρουμε. Είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε ο ένας τον άλλο. 

Ο χρόνος που περνάτε στο στούντιο φαίνεται ότι είναι το ίδιο σημαντικός για εσάς, όσο και οι ζωντανές σας εμφανίσεις. Τι αγαπάς περισσότερο σε κάθε κομμάτι και τι λιγότερο; Γενικά, όλοι θα συμφωνήσουν μαζί μου, προτιμούμε να βρισκόμαστε στη σκηνή με τον κόσμο μπροστά μας παρά στο στούντιο. Από εκεί και πέρα αυτό που αγαπάω στη δουλειά που κάνουμε στο στούντιο είναι ότι δίνεις ζωή σε κάτι καινούργιο. Δημιουργείς, γεννάς κάτι. Αυτό που αγαπώ στις συναυλίες είναι ότι εκεί ουσιαστικά μοιράζεσαι με τον κόσμο τη δημιουργία σου. Και έχεις την άμεση αντίδρασή τους. Όταν κυκλοφορεί το άλμπουμ δεν μπορούμε να δούμε την αντίδραση του κοινού σε αυτό που ακούει ενώ στις συναυλίες νιώθεις αμέσως την αγάπη και την ενέργεια. Είναι μια μαγική αλχημεία.  

Φαίνεται ότι το έχετε αυτό με την ελληνικό κοινό όταν παίζετε εδώ. Ναι, ναι, η Ελλάδα είναι αναμφισβήτητα μια χώρα την οποία νιώθουμε σπίτι μας. Και δεν το λέω απλά για να πω κάτι όμορφο. Ειλικρινά, νιώθουμε έτσι. 

Η ρέγκε μουσική έχει μεγάλο κοινό στην Ελλάδα, πιστεύεις ότι αυτό είναι που σας δένει με το ελληνικό κοινό ή και κάτι άλλο; Δεν νομίζω ότι είναι μόνο το μουσικό στυλ. Πιστεύω ότι μας συνδέει μια κοινή νοοτροπία. Είμαστε μία ανεξάρτητη μπάντα και το κοινό το εκτιμά αυτό.

Έχετε πει ότι σας αρέσει να παίζετε σε μέρη που δεν έχετε ξαναπάει. Επισκεφτήκατε αυτό το καλοκαίρι κάποια καινούργια μέρη που σας εντυπωσίασαν; Κάναμε περιοδεία στη δυτική ακτή των ΗΠΑ και παρ’ ότι είναι το κέντρο του καπιταλισμού, γνωρίσαμε πολύ ωραίο κόσμο. Χίπηδες και γενικότερα ανθρώπους με κοινές αντιλήψεις με εμάς. Μου άρεσε πολύ το Fenton, μέσα στο δάσος, με σεκόγιες 2.000 χρόνων και πολύ ωραίες δονήσεις.

Σε λίγες ημέρες θα είστε και στην Ελλάδα, υπάρχει κάτι που θες να πεις στο κοινό που θα έρθει να σας δει; Εννοείται ότι είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ερχόμαστε. Τους ευχαριστούμε όλους που μας στηρίζουν τόσα χρόνια και όπως πάντα θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να περάσουμε ωραία. Και φυσικά θα παίξουμε για πρώτη φορά τα καινούργια τραγούδια ζωντανά εκεί αλλά και πολλά παλιά. Οπότε “ευκαριστώ πάρα πολύ” (σ.σ. με σπαστά ελληνικά) που έχω την ευκαιρία να είμαι εκεί. 

Τελευταίες λεπτομέρειες για το live των Dub Inc στην Αθήνα

Doors open: 18:00
Ultra x Aria19:00
Xara19:30
Fer de Lance20:00
Lobo20:40
No Hard Feelings21:20
Blend Mishkin ft. BnC22:00
DUB INC. on stage: 23:00
Skg’s Dub Alliance01:00

* Λόγω έκτακτου ζητήματος, ο Novel 729 δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στη συναυλία.

Εισιτήρια για τη συναυλία της Αθήνας (14/10) στο Anodos Live Stage θα βρείτε ΕΔΩ και για τη συναυλία της Θεσσαλονίκης (15/10) στον Πολυχώρο Πολιτισμού & Αθλητισμού WE, ΕΔΩ.
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά

Share
Published by
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά