ΚΟΣΜΟΣ

Νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας η Λιζ Τρας

ΗΛιζ Τρας είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα το μεσημέρι της Δευτέρας. Η μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών της χώρας επικράτησε του Ρίσι Σούνακ στην εσωκομματική μάχη των Τόρις και γίνεται η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στη Βρετανία, μετά τις Μάργκαρετ Θάτσερ και Τερέζα Μέι. 

Η Λιζ Τρας κέρδισε το 57,3% των ψήφων των μελών – είναι το μικρότερο περιθώριο νίκης από τότε που τα μέλη των Τόρις άρχισαν να επιλέγουν τους ηγέτες τους. Ο Μπόρις Τζόνσον είχε πάρει το 66,4% των ψήφων το 2019, ο Κάμερον το 67,6% το 2005 και ο Ιάν Ντάνκαν Σμιθ το 60,7% το 2001.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να παραδώσει την εξουσία στη Λιζ Τρας, αύριο, 6 Σεπτεμβρίου όταν θα επισκεφτούν και τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Το πρώτο μήνυμα

«Είναι τιμή μου που εκλέχθηκα αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος.  Σας ευχαριστώ που με εμπιστευτήκατε για να ηγηθώ και να προσφέρω για τη μεγάλη μας χώρα. Θα αναλάβω τολμηρή δράση για να ξεπεράσουμε όλοι μας αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να αναπτύξουμε την οικονομία μας και να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες του Ηνωμένου Βασιλείου» γράφει η Λιζ Τρας στο πρώτο της μήνυμα προς τον βρετανικό λαό μέσω Twitter.

To who is who της νέας «Σιδηράς Κυρίας»

Η Λιζ γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1975. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πριν από την πολιτική, ήταν εμπορική διευθύντρια στη «Shell Oil and Gas Company» αφήνοντας τη θέση της επικεφαλής οικονομικών θεμάτων σε βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Είναι η πρώτη γυναίκα των Τόρις που κατάφερε να γίνει υπουργός Εξωτερικών. Για την εφημερίδα «Corriere della Sera», η Λιζ Τρας είναι η «ξανθιά Θάτσερ της νέας χιλιετίας και του Instagram». Υπάρχουν άλλωστε αρκετοί παραλληλισμοί μεταξύ της «Σιδηράς Κυρίας» και της Τρας.

Εξάλλου και η ίδια θεωρεί τον εαυτό της διάδοχο της Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία τη δεκαετία του 1980 έβαλε τη βρετανική οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά μέσω ενός ταχύρυθμου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Επί πρωθυπουργίας Τερέζα Μέι, η Λιζ ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Μπόρις Τζόνσον την διόρισε πρώτα υπουργό Οικονομικών και εν συνεχεία επικεφαλής του Φόρειν Οφις. Υπέγραψε μάλιστα μια σειρά από εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit, αν και κάποτε έκανε εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάνοντας τα πρώτα της βήματα στην πολιτική, υποστήριξε τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και στη συνέχεια εντάχθηκε στο στρατόπεδο των Τόρις. Είναι ιδιαίτερα ενεργή στα social media και κυρίως στο Instagram.

Έχοντας θητεύσει ως επικεφαλής μιας σειράς υπουργείων, μεταξύ των οποίων του Εμπορίου και της Δικαιοσύνης, έχει δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα μειώσει τους φόρους και θα διατηρήσει μια σκληρή γραμμή απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA