ΚΟΣΜΟΣ

Ινφαντίνο: «Σήμερα νιώθω Καταριανός, Άραβας, Αφρικανός, ομοφυλόφιλος, ανάπηρος, μετανάστης εργαζόμενος».

Το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου ξεκίνησε σήμερα στο Κατάρ, εν μέσω πολλών αντιδράσεων από την παγκόσμια κοινότητα για την έλλειψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, αλλά και τις απάνθρωπες συνθήκες που βίωσαν οι εργαζόμενοι για να χτιστούν τα στάδια με καταγγελίες για χιλιάδες θανάτους εργατών. Εκκλήσεις για μποϊκοτάζ, αλλά και εκκωφαντικές σιωπές από μέλη της FIFA και διεθνείς παράγοντες χαρακτηρίζουν το πιο πολωμένο Μουντιάλ που έχει γίνει ποτέ. Ο πρόεδρος της  FIFA μίλησε λίγο πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού θεσμού και όσα είπε έγιναν viral, όχι απαραίτητα για τους σωστούς λόγους.

«Σήμερα νιώθω Καταριανός. Σήμερα νιώθω Άραβας. Σήμερα νιώθω Αφρικανός. Σήμερα νιώθω ομοφυλόφιλος. Σήμερα νιώθω ανάπηρος. Σήμερα νιώθω [σαν] μετανάστης εργαζόμενος».

Με αυτή τη φράση ξεκίνησε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, την ομιλία του στο Κατάρ, την παραμονή της έναρξης του World Cup, και συνέχισε με τη δική του εμπειρία ως γιος Ιταλών μεταναστών στην Ελβετία εννοώντας ότι του έδωσε βαθιά κατανόηση των μεταναστών εργαζομένων και άλλων μειονοτήτων στο Κατάρ.

Μιλώντας 57 λεπτά, ο Ινφαντίνο κατηγόρησε τους επικριτές του Κατάρ για υποκρισία και ρατσισμό λέγοντας ότι τα δυτικά έθνη δεν είναι σε θέση να δώσουν μαθήματα ηθικής στο Κατάρ δεδομένης της συμπεριφοράς τους κατά το παρελθόν και σήμερα: «Νομίζω ότι για αυτό που κάνουμε εμείς οι Ευρωπαίοι τα τελευταία 3.000 χρόνια θα πρέπει να ζητάμε συγγνώμη για τα επόμενα 3.000 χρόνια, πριν αρχίσουμε να δίνουμε ηθικά μαθήματα στους ανθρώπους».

Δείτε αναλυτικά όσα είπε στο video:

POPAGANDA