ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: 26.900 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου

Περισσότεροι από 26.900 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 65.949 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 150 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 313 τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ αρκετές χώρες δωρητές στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αναστέλλουν την χρηματοδότησή τους.

Πρώην επικεφαλής UNRWA: Η χρονική στιγμή που ήρθαν οι κατηγορίες εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες

Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, (UNRWA), Ματίας Σμάλε, υποστήριξε ότι η χρονική στιγμή που ήρθαν στο φως οι αποκαλύψεις για τη φερόμενη συμμετοχή εργαζομένων της UNRWA στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές κατηγορίες, 12 μέλη του προσωπικού της UNRWA ενεπλάκησαν στην επίθεση στις 7 Οκτωβρίου μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ.

Οι αναφορές για την φερόμενη ανάμιξη ήρθαν στο φως λίγο μετά την απόφαση στις 26 Ιανουαρίου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τον πόλεμο του Ισραήλ στην Γάζα, δήλωσε χθες ο Σμάλε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Deutschlandfunk.

Ο πρώην επικεφαλής της UNRWA τόνισε ότι υπάρχει πιθανότητα να εμπλέκονται οι εν λόγω εργαζόμενοι στις επιθέσεις της Χαμάς και σημείωσε ότι οι αναφορές δεν τον εξέπληξαν. «Αλλά μου φαίνεται ότι η επιλογή της χρονικής στιγμής για να βγουν οι κατηγορίες είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτικά καθοδηγούμενη», τόνισε.

Ο Σμάλε ανέφερε δεν πιστεύει ότι είναι πιθανό περίπου το 10% των περίπου 12.000 εργαζομένων της υπηρεσίας του ΟΗΕ που εργάζονται στη Λωρίδα της Γάζας να έχουν διασυνδέσεις με τη Χαμάς ή τον Ισλαμικό Τζιχάντ, όπως ανέφερε χθες η Wall Street Journal, επικαλούμενη φάκελο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Υπάρχουν άνθρωποι μεταξύ των εργαζομένων που τρέφουν συμπάθειες για τη Χαμάς, είπε. «Αλλά κατά τη διάρκεια της θητείας μου, παρακολουθούσαμε πάντα πολύ στενά πώς εργάζονται οι άνθρωποι, πώς συμπεριφέρονται, αν συμπεριφέρονταν με βάση τις αξίες του ΟΗΕ και λαμβάναμε μέτρα όταν αντιλαμβανόμαστε ότι δεν συνέβαινε αυτό».

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, οκτώ άνθρωποι «απολύθηκαν» σε μια περίοδο σχεδόν τεσσάρων ετών – όχι μόνο λόγω διασυνδέσεων με τη Χαμάς, αλλά λόγω συμπεριφοράς που δεν ανταποκρινόταν στις αξίες των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο Σμάλε. Αυτό είναι ένα πολύ μικρότερο ποσοστό από αυτό που αναφέρουν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

«Νομίζω ότι αυτοί οι αριθμοί που δημοσίευσε η Wall Street Journal είναι εντελώς παραφουσκωμένοι», υποστήριξε.

Δεκατρείς χώρες ανέστειλαν όλες τις μελλοντικές πληρωμές στην UNRWA, στην οποία είναι εγγεγραμμένοι περίπου 5,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, μετά από αυτές τις κατηγορίες του Ισραήλ.

BBC: Τουλάχιστον το 50% των κτιρίων στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές

Τουλάχιστον τα μισά κτήρια στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες, ανέφερε το δίκτυο της βρετανικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης BBC.

Δορυφορικά δεδομένα που ανέλυσαν ερευνητές πανεπιστημίων των ΗΠΑ, τα ευρήματα των οποίων περιήλθαν σε γνώση του δικτύου, δείχνουν πως από 144.000 ως 175.000 κτήρια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς από την 7η Οκτωβρίου. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 50 ως 61% του συνόλου των κτηρίων του παλαιστινιακού θυλάκου.

Οι δορυφορικές εικόνες, που ανέλυσαν ο Κόρι Σερ του City University της Νέας Υόρκης και ο Τζέιμον Βαν Ντεν Χουκ του Oregon State University, πιστοποιούν επίσης ότι οι βομβαρδισμοί στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας κλιμακώθηκαν από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η Χαν Γιούνις, η μεγαλύτερη πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας, που ισραηλινοί αξιωματικοί χαρακτηρίζουν την «πρωτεύουσα», το κυριότερο οχυρό της Χαμάς, έχει υποστεί εξαιρετικά σκληρά χτυπήματα, κατά την ανάλυση.

Τουλάχιστον 38.000 κτήρια στη Χαν Γιούνις υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν εξ ολοκλήρου.

Σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακο, συνοικίες καταστράφηκαν, πολυσύχναστοι δρόμοι με καταστήματα μετατράπηκαν σε συντρίμμια, πανεπιστήμια ισοπεδώθηκαν, καλλιέργειες ξεχερσώθηκαν, αναφέρει το BBC.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 1,3 εκατ. από τους 2,2 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, εκτοπίστηκαν κι έχουν καταφύγει σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, σε σκηνές στη Ράφα, στο νότιο άκρο του θυλάκου, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA