ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ υποστηρίζει πως το 10% του προσωπικού της UNRWA έχει «δεσμούς» με τη Χαμάς

Η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ υποστηρίζει πως το εύρος των δεσμών μεταξύ εργαζομένων του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) και της Χαμάς είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι ήταν γνωστό ως αυτό το στάδιο, ανέφερε χθες Δευτέρα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, που λέει πως εξέτασε «εκθέσεις» για το ζήτημα, εκτιμάται πως περί το 10% των κατά προσέγγιση 12.000 εργαζομένων της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας έχει σχέσεις είτε με τη Χαμάς, ή με τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, άλλο ισλαμιστικό κίνημα, σύμμαχο της Χαμάς, χωρίς να λογαριάζονται οι δώδεκα που κατά ισραηλινές αρχές ενεπλάκησαν —οι έξι φέρονται να συμμετείχαν— στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Οι κατηγορίες των ισραηλινών αρχών προκάλεσαν κατακραυγή στη Δύση. Δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιαπωνίας, ανακοίνωσαν την αναστολή της χρηματοδότησής τους στην υπηρεσία, εν μέσω καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, παρά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα μπορέσει να συνεχίσει την αποστολή της.

«Από το “είναι μόνο 12 σάπια μήλα” φθάσαμε στο “ξεχάσαμε δυο μηδενικά, είναι 1.200 σάπια μήλα”, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Πιστέψτε με, είναι πολύ περισσότεροι», ανέφερε αργά χθες βράδυ μέσω X (του πρώην Twitter) ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Εελόν Λεβί.

Ο Λεβί κατηγόρησε τη UNRWA πως προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε ανθρώπους που εμφορούνται από την «ιδεολογία» της Χαμάς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πλέον ενημερωθεί για τα ευρήματα της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.

Από τους 12 εργαζομένους της UNRWA οι οποίοι κατά τις πληροφορίες της ενεπλάκησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, επτά φέρονται να είναι εκπαιδευτικοί που εργάζονταν σε πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια σχολεία —δυο δίδασκαν μαθηματικά και άλλοι δύο την αραβική γλώσσα—, πάντα κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Τα Ηνωμένα Έθνη ίδρυσαν την UNRWA το 1949, για να προσφέρει βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σήμερα παρέχει υπηρεσίες σε περίπου 5,9 εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς. Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει ανθρώπους που εκδιώχθηκαν ή εγκατέλειψαν τα εδάφη τους, καθώς και απογόνους τους.

Συνολικά, η UNRWA απασχολεί πάνω από 30.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Παλαιστίνιους, τους 13.000 εξ αυτών στη Λωρίδα της Γάζας. Παρέχει υπηρεσίες σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ιορδανία και στον Λίβανο.

Γκουτέρες: Συνάντηση με τους δωρητές της UNRWA

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα συναντηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη με τους «βασικούς δωρητές» της υπηρεσίας για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες.

«Σε προσωπικό επίπεδο ο γενικός γραμματέας είναι σοκαρισμένος από τις κατηγορίες εναντίον εργαζομένων στην Unrwa», δήλωσε ο Στεφάν Ντιζαρίκ.

Όμως, πρόσθεσε ο ίδιος, «το μήνυμά του στους δωρητές, κυρίως προς αυτούς που ανέστειλαν τις συνεισφορές τους, είναι να διασφαλιστεί τουλάχιστον η συνέχιση των δραστηριοτήτων της υπηρεσίας, την ώρα που έχουμε δεκάδες χιλιάδες αφοσιωμένα μέλη προσωπικού τα οποία εργάζονται στην περιοχή».

Ο Γκουτέρες συναντήθηκε χθες, Δευτέρα, το πρωί «με τη μόνιμη εκπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ», την πρεσβεύτρια Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ, και θα έχει σήμερα το απόγευμα «εδώ, στη Νέα Υόρκη, συνάντηση με τους βασικούς δωρητές της Unrwa», σημείωσε ο Ντιζαρίκ.

Ο γενικός γραμματέας «είχε ήδη επαφές με τη διοίκηση και δωρητές της UNRWA καθώς και με ηγέτες της περιοχής, όπως ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι», με τον οποίο συνομίλησε τη Δευτέρα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA