ΚΟΣΜΟΣ

Αντόνιο Γκουτέρες: «Μην εργαστείτε για τους καταστροφείς του κλίματος»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ μίλησε σε χιλιάδες αποφοίτους του Πανεπιστημίου Seton Hall στην πολιτεία της Νέας Υόρκης: «Εσείς πρέπει να είστε η γενιά που θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την έκτακτη ανάγκη της κλιματικής αλλαγής», είπε. «Παρά τα βουνά στοιχείων για την επικείμενη κλιματική καταστροφή, εξακολουθούμε να βλέπουμε βουνά χρηματοδότησης για άνθρακα και ορυκτά καύσιμα που σκοτώνουν τον πλανήτη μας.

«Αλλά γνωρίζουμε ότι η επένδυση σε ορυκτά καύσιμα είναι αδιέξοδο – καμία ποσότητα greenwashing ή περιστροφής δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Πρέπει λοιπόν να τους προειδοποιήσουμε: θα υπάρξει λογοδοσία για όσους ρευστοποιούν το μέλλον μας».

Και πρόσθεσε: «Εσείς κρατάτε τα χαρτιά. Το ταλέντο σας είναι περιζήτητο από πολυεθνικές εταιρείες και μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Θα έχετε πολλές ευκαιρίες για να διαλέξετε. Το μήνυμά μου προς εσάς είναι απλό: μην εργαστείτε για τους καταστροφείς του κλίματος. Χρησιμοποιήστε τα ταλέντα σας για να μας οδηγήσετε σε ένα ανανεώσιμο μέλλον».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες υιοθετεί όλο και πιο έντονο λόγο σχετικά με την κλιματική κρίση τους τελευταίους μήνες. Πρόσφατα επιτέθηκε σε εταιρείες και κυβερνήσεις των οποίων οι ενέργειες για το κλίμα δεν ταιριάζουν με τα λόγια τους: «Με απλά λόγια, λένε ψέματα και τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά. Η επένδυση σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων είναι ηθική και οικονομική τρέλα».

Με πληροφορίες από τον Guardian

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA