ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ζελένσκι: «Δυσκολίες στην πρόσβαση σε πόσιμο νερό για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους» – Τουλάχιστον 5 νεκροί από τις πλημμύρες

«Εκατοντάδες χιλιάδες» Ουκρανοί έχουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε πόσιμο νερό, τρεις ημέρες μετά την κατάρρευση ενός φράγματος που προκάλεσε σημαντικές πλημμύρες στη νότια Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε πολλές πόλεις και χωριά, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε στο Telegram, την επομένη της επίσκεψής του στη ζώνη.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 φέρονται ως αγνοούμενοι στις πλημμύρες που προκάλεσε η κατάρρευση του φράγματος Καχόβκα, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο.

Επικαλούμενο την ίδια πηγή, το Reuters κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς και 13 αγνοούμενους.

Συνολικά 48 κοινότητες έχουν πλημμυρίσει, 14 από τις οποίες στις υπό ρωσική κατοχή ζώνες και 2.412 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια της στην ουκρανική πλευρά, διευκρίνισε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών στο Telegram.

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές κατοχικές αρχές δήλωσαν πως οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες στο κατεχόμενο από τη Ρωσία τμήμα της περιοχής της Χερσώνας, και πως η άνοδος της στάθμης του νερού μπορεί να διαρκέσει ακόμη 10 ημέρες.

«Συνολικά, 22.273 σπίτια σε 17 κοινότητες έχουν πλημμυρίσει. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η άνοδος της στάθμης του νερού μπορεί να διαρκέσει ακόμη 10 ημέρες», ανέφερε στο Telegram ο Βλαντίμιρ Σάλντο, επικεφαλής του κατεχόμενου τμήματος της περιοχής της Χερσώνας, διευκρινίζοντας πως ο απολογισμός των πλημμυρών «αυξήθηκε σε οκτώ» θανάτους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 5.800 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Τρίτη από πλημμυρισμένες υπό ρωσική κατοχή ζώνες και 4.000 άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο διακοπών της υδροδότησης.

Κατηγόρησε επίσης τον ουκρανικό στρατό ότι βομβαρδίζει την περιοχή, «κάτι που καθιστά δύσκολη τη δουλειά των συνεργείων διάσωσης».

Η Ρωσία, από την πλευρά της, βομβάρδισε την πόλη Χερσώνα και το τμήμα της περιοχής που τελεί υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται επιτόπου.

Η ουκρανική αντεπίθεση φαίνεται να εισέρχεται σε μια δυναμική φάση

Έπειτα από εβδομάδες προετοιμασίας, ο ουκρανικός στρατός τελικά εξαπέλυσε την αντεπίθεσή του, με στόχο να σπάσει τη ρωσική άμυνα και με την ελπίδα να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη.

Οι ουκρανικές αρχές, πιστές στη γραμμή που ακολουθούν εδώ και ημέρες, δεν δίνουν ιδιαίτερες διευκρινίσεις για τις ενέργειές τους. Από την πλευρά της η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι απώθησε ουκρανική επίθεση στην επαρχία Ζαπορίζια, προσθέτοντας ότι ο εχθρός υπέστη μεγάλες απώλειες.

«Η ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε», εκτιμούν πολλοί παρατηρητές, όπως το αμερικανικό Institute for the Study of War (ISW), το οποίο ωστόσο διευκρινίζει ότι δεν αναμένει «μία μόνο μεγάλη επιχείρηση», αλλά μια σειρά συντονισμένων ενεργειών, όπως συμβαίνει τώρα.

«Με δεδομένη τη χρήση δυτικών υλικών, φαίνεται ότι η ουκρανική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη», σημειώνει ο Αμερικανός Μάικλ Κόφμαν, τον οποίο επικαλείται η βρετανική εφημερίδα The Financial Times.

Εδώ και εβδομάδες το Κίεβο οργανώνει προσεκτικά την επίθεσή του, αυξάνοντας τις ενέργειες για να διαμορφώσει το πεδίο της μάχης: drones εναντίον της Μόσχας, επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος, αναγνωριστικές επιχειρήσεις ώστε να ελέγξει την άμυνα του αντιπάλου.

Η Ουκρανία τα παίζει όλα για όλα: με λιγότερο πληθυσμό, ένα κομμάτι των εδαφών της υπό ρωσική κατοχή, τους κατοίκους της υπό τα συνεχή πυρά των Ρώσων … Οι αρχές γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν πάρα πολλές ευκαιρίες να απωθήσουν τους Ρώσους και να ανακτήσουν τα χαμένα εδάφη.

«Η πίεση στους Ουκρανούς είναι μεγάλη και ίσως βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής του πολέμου», δήλωσε την Τετάρτη υψηλόβαθμος Γάλλος αξιωματούχος, σχολιάζοντας τις διάφορες προπαρασκευαστικές ενέργειες του Κιέβου, οι οποίες, όπως εκτιμά ο ίδιος, αποτελούν μέρος της αντεπίθεσης.

«Έχω την αίσθηση ότι τα παίζουν όλα για όλα. Αν τα καταφέρουν, θα διαπραγματευθούν από θέση ισχύος, αν όχι (…) Σε λιγότερα από δύο χρόνια είναι οι αμερικανικές εκλογές, κάποια αποθέματα (δυτικών όπλων) έχουν φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα, γνωρίζουν ότι το σκοινί είναι τεντωμένο», πρόσθεσε. «Αν δεν τα καταφέρουν, οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σε λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες. Οι Ουκρανοί το γνωρίζουν καλά».

Προπαγάνδα

Για τους Ουκρανούς «οι αρχικές επιχειρήσεις της αντεπίθεσης ενδέχεται να αποδειχθούν οι πιο δύσκολες και οι πιο αργές», σύμφωνα με το ISW. «Κάποια πισωγυρίσματα στην αρχή είναι αναμενόμενα», μέχρι να καταφέρει ο ουκρανικός στρατός να σπάσει τη γραμμή άμυνας που έχουν ισχυροποιήσει εδώ και μήνες οι Ρώσοι.

«Δεν μπορώ να φανταστώ τη μία ή την άλλη πλευρά να παίρνει το πάνω χέρι», είχε σχολιάσει την προηγούμενη εβδομάδα πηγή δυτικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Στο μεταξύ η προπαγάνδα και από τις δύο πλευρές θα αυξηθεί και θα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αντικειμενικά μια νίκη ή μια ήττα, αν δεν περάσει καιρός.

Άλλο ένα στοιχείο που αυξάνει την πίεση στους Ουκρανούς: η αύξηση των προσφορών μεσολάβησης από μη δυτικές χώρες, που επιθυμούν να τελειώσει αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό.

Η Κίνα, που στηρίζει τη Ρωσία, έχει ήδη προτείνει να μεσολαβήσει, ενώ την επόμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία πολλών Αφρικανών ηγετών θα επισκεφθεί το Κίεβο και τη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να εργαστούν προς την επίτευξη ειρήνης.

Η Ουκρανία έχει «δύο θεμελιώδεις αρχές», υπενθύμισε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Οποιαδήποτε πρόταση «δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει εδαφικές υποχωρήσεις από την Ουκρανία και δεν θα πρέπει να οδηγήσει στο ‘πάγωμα’ της σύγκρουσης», κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα παγιώσει ντε φάκτο τη ρωσική κατοχή ουκρανικών περιοχών.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA