ΚΟΣΜΟΣ

Η Ομάδα των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απορρίπτει την «απάνθρωπη συμφωνία» του Συμβουλίου για το άσυλο

Η Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (Greens/EFA) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε ότι «απορρίπτει την απάνθρωπη συμφωνία του Συμβουλίου για το άσυλο».

Στην ανακοίνωσή της, η ομάδα των Πρασίνων/EFA τονίζει ότι αγωνίζεται εδώ και καιρό για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα ασύλου που να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια. Η συμφωνία του Συμβουλίου αποτυγχάνει να επιτύχει σε πολλαπλά μέτωπα, αντ’ αυτού εστιάζεται σε υποτυπώδεις διαδικασίες και κράτηση στα εξωτερικά σύνορα.

Ο ευρωβουλευτής Τέρι Ρέιντκε και Πρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων σχολιάζει:

«Αυτή η συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες όπως τα θεμελιώδη δικαιώματα και ο σεβασμός του κράτους δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αγωνιστεί για ένα λειτουργικό σύστημα ασύλου που να είναι σύμφωνο με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προσφέρει εφαρμόσιμες λύσεις και δίκαιο καταμερισμό ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών. Αγωνιζόμαστε ενάντια σε νέα στρατόπεδα ή κέντρα κράτησης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.»

Η Ομάδα των Πρασίνων τονίζει ότι απορρίπτει σθεναρά τις υποχρεωτικές διαδικασίες στα σύνορα που θα σήμαιναν ότι μεγάλος αριθμός ατόμων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και άλλων ευάλωτων ατόμων που αναζητούν προστασία, κρατούνται για παρατεταμένες περιόδους. «Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το άσυλο με οποιοδήποτε τίμημα, εάν το τίμημα είναι να αγνοήσουμε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις να προστατεύσουμε όσους αναζητούν προστασία και τους πιο ευάλωτους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο επίσης πρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων, ευρωβουλευτής Φιλίπ Λαμπέρτς, τονίζει ότι η χθεσινή συμφωνία στο Συμβούλιο « προωθεί την ακροδεξιά και εκτοξεύει τις ευρωπαϊκές αξίες στον άνεμο» και προσθέτει: «Αντί να προσπαθούν να βρουν λύσεις στη μεταναστευτική κατάσταση με βάση την αλληλεγγύη, τον επιμερισμό των ευθυνών και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διπλασιάζουν τις αποτυχημένες πολιτικές των τειχών, των στρατοπέδων και της πλήρους περιφρόνησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA