Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν το αρχαιότερο μοναστήρι στο Ιράκ

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ισοπέδωσαν το αρχαιότερο χριστιανικό μοναστήρι στο Ιράκ. Φωτογραφίες μέσω δορυφόρου που έδωσε στη δημοσιότητα το Associated Press δείχνουν το μοναστήρι που βρισκόταν σε λόφο κοντά στη Μοσούλη εδώ και 1.400 χρόνια να έχει γίνει συντρίμμια.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το μοναστήρι καταστράφηκε στα τέλη του 2014, λίγο μετά την κατάληψη της πόλης από τους τζιχαντιστές.

Το μοναστήρι Deir Mar Elia (ή του Αγίου Ηλία) εκτιμάται ότι είχε ανεγερθεί από Ασσυρίους μοναχούς στα τέλη του 6ου αιώνα. Το ελληνικό γράμμα Χ και Ρ, τα δύο πρώτα γράμματα του ονόματος του Χριστού, είχαν χαραχτεί στην είσοδο του μοναστηριού.

Το κτίσμα από πέτρα και λάσπη μοιάζει με φρούριο στον λόφο πάνω από τη Μοσούλη. Η οροφή του έλειπε σε μεγάλο βαθμό και περιελάμβανε 26 αίθουσες, ανάμεσά τους ένα ιερό και ένα παρεκκλήσι.

Οι φωτογραφίες που δίνει στη δημοσιότητα το Associated Press δείχνει ότι «οι πέτρινοι τοίχoι έχουν γίνει κυριολεκτικά σκόνη», όπως σημείωσε αναλυτής εικόνων στο δίκτυο.

Φαίνεται πως η καταστροφή έγινε το διάστημα Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2014.

Τα τελευταία χρόνια το μοναστήρι προστάτευαν αμερικανοί στρατιώτες.

Είναι δύσκολο να διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής που έχουν προκαλέσει οι τζιχαντιστές στον πολιτισμό των περιοχών που έχουν καταλάβει, καθώς δημοσιογράφοι και αρχαιολόγοι δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές.

«Μπουλντόζες, βαρύς εξοπλισμός, βαριοπούλες, ενδεχομένως εκρηκτικά μετέτρεψαν αυτούς τους πέτρινους τοίχους σε γκρι σκόνη. Το κατέστρεψαν ολοσχερώς» πρόσθεσε ο ίδιος.

Καθολικός ιερέας σημείωσε ότι «η χριστιανική ιστορία στη Μοσούλη» καταστρέφεται με βάρβαρο τρόπο. «Θεωρούμε ότι πρόκειται για έναν τρόπο να μας διώξουν από το Ιράκ, εξαφανίζοντας και αποτελειώνοντας την ύπαρξή μας σε αυτή τη γη» σημειώνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2015, οι τζιχαντιστές είχαν ισοπεδώσει μοναστήρι 1.500 ετών στη Συρία, ενώ έχουν καταστρέψει και άλλους πολύτιμους θησαυρούς, ανάμεσά τους αρχαιολογικούς χώρους στο Νιμρούντ, την Χάτρα, τη Νινευή στο Ιράκ και σημαντικά κτίσματα στην Παλμύρα στη Συρία.

POPAGANDA