Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Οριακή νίκη του «ΝΑΙ» στην Τουρκία

Με το 99.2% των ψηφοδελτίων να έχουν καταμετρηθεί, και με αρκετές διακυμάνσεις από την στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες, το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΑΙ 51.35%

ΟΧΙ 48.65%

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πετύχει την συνταγματική αναθεώρηση που θα φέρει εκείνες τις αλλαγές στο πολίτευμα οι οποίες οδηγούν στη συγκέντρωση υπερεξουσιών στο πρόσωπο του προέδρου της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για να μείνει στην εξουσία μέχρι το 2029. Ο ίδιος δήλωσε ότι «το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης»

Την ίδια άποψη δε φαίνεται να συμμερίζονται τα υπόλοιπα κόμματα.

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή η εφορευτική επιτροπή να κάνει δεκτά ως έγκυρες ψήφους ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος. Το CHP, θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, έγινε γνωστό από την ηγεσία του.

Το Κουρδικό Κόμμα HDP σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως υπήρξε νοθεία 3 με 4 ποσοστιαίων μονάδων, γεγονός που φυσικά θα ανέτρεπε ξεκάθαρα τα δεδομένα. 

Η νίκη πάντως είναι «πύρρειος» για τον Ερντογάν αφού το ποσοστό του είναι μικρότερο απ’ όσο περίμενε κι ασφαλώς δείχνει την εικόνα μιας χώρας χωρισμένης στα δύο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι κατηγορίες για νοθεία. Πρόκειται για την πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η πολιτική του δυσκολεύεται τόσο να περάσει στην τουρκική κοινωνία. Είναι εντυπωσιακό ότι το ΟΧΙ στα αστικά κέντρα της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας έφτασε στο 50-50 με το ΝΑΙ (50.5 – 59.5 στην πρώτη, 49.2-50.8 στη δεύτερη μέχρι αυτήν την ώρα), ενω το ΟΧΙ θριάμβευσε στη Σμύρνη με 67-33%.

Ο Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί προκειμένου να τους συγχαρεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο Γιλντιρίμ μάλιστα δήλωσε ότι «η νίκη είναι μια καινούρια σελίδα στην ιστορία μας, θα τη χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε την Τουρκία λαμπρότερη».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA