Οι κρεατοφάγοι που προσπαθούν να το δικαιολογήσουν σε ηθικές βάσεις είναι λάθος, και αυτό το λέει η επιστήμη. Πολλοί άνθρωποι που τρώνε κρέας, όταν τους τίθεται η ερώτηση γιατί καταναλώνουν κάποια ζώα, ενώ κάποια άλλα όχι, απαντούν πως δεν θα έτρωγαν ένα έξυπνο ζώο, γιατί είναι ανήθικο.
Τα γουρούνια είναι μια… άβολη αλήθεια. Είναι εξίσου έξυπνα -αν όχι περισσότερο- από τους σκύλους, αλλά πέρα από την Άπω Ανατολή, όπου ο σκύλος είναι μέρος της διατροφής τους, σε αντίθεση με τον χοίρο που θεωρείται ένα από τα πιο βρώσιμα ζώα στον κόσμο.
Μια μελέτη από επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Λάνκαστερ και του Εδιμβούργου εξέτασαν αυτήν την αντίφαση. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι πολλοί κρεατοφάγοι θεωρούν την ευφυΐα να είναι πολύ σημαντικός κανόνας. Ωστόσο, στις μελέτες που ακολούθησαν βρήκαν ότι ενώ οι άνθρωποι θεωρούν ότι το να μαθευτεί ότι το γουρούνι είναι ευφυές ζώο θα προκαλέσει ηθική αναστάτωση, όταν το έμαθαν οι ίδιοι, η ηθική ανησυχία τους παρέμεινε χαμηλή.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν αυτό που λέγεται “συλλογιστική κινήτρου”. Ουσιαστικά, το χοιρινό κρέας είναι πολύ νόστιμο για να το βγάλουν από την διατροφή τους, όμως θέλουν να προσποιούνται ότι υπάρχει ηθική διάσταση στην κρεατοφαγία τους. Οι άνθρωποι απορρίπτουν οποιαδήποτε λογική πάει αντίθετα με την λογική του στομαχιού τους. Η “συλλογιστική κινήτρου” λειτουργεί και προς την αντίθετη κατεύθυνση επίσης, όταν εύκολα και αβίαστα πιστεύουμε τις πληροφορίες που υποστηρίζουν τις προϋπάρχουσες απόψεις μας.
Οι συμμετέχοντες της έρευνας παρέβλεπαν ή απέρριπταν τις πληροφορίες ότι οι χοίροι είναι έξυπνα ζώα. Μάλιστα, ενώ πίστευαν ότι κάποιο άλλο άτομο θα αλλάξει το μυαλό του για την ηθική της κατανάλωσης χοιρινού κρέατος, εκείνοι δεν άλλαξαν γνώμη.
Συμπερασματικά λοιπόν, οι κρεατοφάγοι που χρησιμοποιούν αυτήν την δικαιολογία πρέπει να παραδεχτούν ότι απλά καλύπτουν με μανδύα την προτίμησή τους σε πεθαμένα ζώα κάτω από μία αναδρομική λογική.
Για να αποφύγετε να αποκαλεστείτε ανόητος, μπορείτε καλύτερα να πείτε:
“Τρώω χοιρινό επειδή είμαι ο βασιλιάς της τροφικής αλυσίδας και είμαι εντάξει με την εκτροφή ζώων που προορίζονται για σφαγή και στη συνέχεια, για κατανάλωση ως φαγητό. Το κάνω επειδή θέλω και μπορώ.”
Σκληρό, αλλά τουλάχιστον δεν είναι περί ηθικής κουραφέξαλα.
Πηγή: Independent