Ο εορτασμός των 40 χρόνων της Σατυανάντα Γιόγκα στην Ελλάδα και του Σατυανάντασραμ Ελλάδος και της προσφοράς της Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι στην διάδοση του μηνύματος της γιόγκα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, έγινε στην ΑΙΓΛΗ του Ζαππείου μέσα σε μια πραγματικά γιορτινή ατμόσφαιρα.
Φτάνοντας έξω από την ΑΙΓΛΗ του Ζαππείου είχες αμέσως την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια μεγάλη γιορτή με το σήμα της Σατυανάντα Γιόγκα, του Σατυανάντα άσραμ Ελλάδος και το μότο του Φεστιβάλ “Yoga, be the beautiful You” να ανεμίζουν πάνω σε υπέροχα εορταστικά μπαλόνια.
Μπαίνοντας στον χώρο του Φεστιβάλ οι γιογκίνις καλωσόριζαν τον κόσμο προσφέροντας μια κάρτα υποδοχής, με τα λόγια του Σουάμι Σατυανάντα για την Ελλάδα και τους Έλληνες και την σχέση τους με την διάδοση της φιλοσοφίας της γιόγκα, ως ένα γένος προερχόμενο από έναν μοναδικό αρχαίο πολιτισμό.
Περίπου 50 εισηγητές γιόγκα του συστήματος Σατυανάντα πλαισίωσαν 20 εργαστήρια, όλων των κλάδων της γιόγκα. Σε αυτά τα εργαστήρια οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα θεωρητικό μέρος με επιστημονικό υπόβαθρο, όπου μπορούσαν να πάρουν τις βασικές πληροφορίες για το θέμα του εργαστηρίου και στην συνέχεια να έχουν την βιωματική του εμπειρία.
Σημαντική θέση είχαν τα εργαστήρια που βοηθούν τον άνθρωπο να ενσωματώσει τις πρακτικές της γιόγκα στην καθημερινή του ζωή. Γιογκικές κάψουλες, δηλαδή σύντομα καθημερινά προγράμματα, για την αντιμετώπιση του στρες, για τον πολυάσχολο άνθρωπο, για την ευεξία της σπονδυλικής στήλης αλλά και για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου με πρακτικές γιόγκα του συστήματος Σατυανάντα.
Έμφαση δόθηκε στα παιδιά και στο γιογκικό πρόγραμμα που ήταν αφιερωμένο σε αυτά.
Η γνωριμία με την Hatha Yoga έγινε με διάφορους τρόπους. Με μια κλασική τάξη γιόγκα του συστήματος Σατυανάντα, με την Κλασσική Hatha Yoga και τις 6 δράσεις αποτοξίνωσης, με τον πρωινό κύκλο γιόγκα και την ολιστική πρακτική του χαιρετισμού στον ήλιο, τον κύκλο της Pranayama-Mudra-Bandha και τέλος το εργαστήριο της Γιόγκα Νίντρα του συστήματος Σατυανάντα.
Η Raja Yoga και οι σούτρες του Πατάντζαλι αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο που αναφέρθηκε στην διαχείριση του νου. Η εισαγωγή στην Kriya Yoga ήταν ένα μοναδικό εργαστήριο, καθώς η παράδοση της Σατυανάντα γιόγκα δίνει την δυνατότητα μετάδοσης των πρακτικών της Kriya Yoga. Επίσης, εντυπωσιακή ήταν η εισαγωγή στο Tattwa Shuddhi, τον εξαγνισμό των 5 στοιχείων, μία μοναδική αρχαία πρακτική. Η Jnana Yoga παρουσιάστηκε μέσω της πρακτικής SWAN για την προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση.
Η Bhakti Yoga και η διαχείριση των συναισθημάτων παρουσιάστηκε από την ίδια την Σουάμι Σιβαμούρτι, στις κατάμεστες αίθουσες Σωκράτης και Επίκτητος, με την συμμετοχή 500 ανθρώπων που ασκήθηκαν στην διαλογιστική πρακτική Antar Darshan.
Τέλος, η Karma Yoga ήταν διάχυτη στους χώρους του Φεστιβάλ από περισσότερους από 150 σέβα γιόγκις, που πλαισίωσαν την όλη εκδήλωση. Οι σέβα γιόγκις, οι άνθρωποι που ασκήθηκαν στην κάρμα γιόγκα, προσφέροντας ανιδιοτελώς την υπηρεσία τους όλη την ημέρα του Φεστιβάλ, ήταν αυτοί που το έκαναν να γίνει πραγματικότητα.
Εντυπωσιακό ήταν το χάβαν, η θεραπευτική τελετή φωτιάς με παγκόσμια παρουσία σε όλες τις αρχαίες κουλτούρες αύξησε την ενέργεια του χώρου και πρόσφερε αναζωογονητικές δονήσεις μέσα μας και στο περιβάλλον.
Η ομιλία της Σουάμι Σιβαμούρτι για την Γιόγκα, την Επιστήμη της Ζωής, επισφράγισε αυτήν την εορταστική αυτή ημέρα, όπου παλιοί και νέοι μαθητές και ασκούμενοι στην γιόγκα παραβρέθηκαν στην ομιλία και απόλαυσαν την Μaster of Yoga και ιδρύτρια του Σατυανάντασραμ Ελλάδος.
Οι δονήσεις των κίρταν έκλεισαν αυτό το υπέροχο ολοήμερο φεστιβάλ, το οποίο επισκέφτηκαν πάνω από 1500 άτομα.
Στον χώρο του Φεστιβάλ, υπήρχαν εκθέτες γιογκικών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως βιβλία, cd, κοσμήματα, στρωματάκια γιόγκα, γιογκικό φαγητό, χυμοί, είδη περιοποίησης με φυσικά προϊόντα και γιογκική μουσική. Παρουσία είχαν επίσης και ανεξάρτητες σχολές γιόγκα του συστήματος Σατυανάντα.
Το επόμενο ραντεβού μας θα είναι την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, στην Αίγλη Ζαππείου, 1ος όροφος, για τα σεμινάρια με θέμα “Διαλογισμοί από τις Τάντρες, Άνταρ Ντάρσαν” με την Σουάμι Σιβαμούρτι.