Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Ξεκίνησε η δεύτερη επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων παιδιών

Το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε το δεύτερο στάδιο της επιχείρησης διάσωσης των οκτώ παιδιών και του προπονητή τους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη σπηλιά στη βόρεια Ταϊλάνδη, σύμφωνα με αξιωματούχο του ναυτικού της χώρας.

Και αυτό το σκέλος της επιχείρησης πραγματοποιείται από τους ίδιους δύτες που μετείχαν στην πρώτη φάση που ξεκίνησε χθες, με τη διάσωση τεσσάρων παιδιών. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ταϊλάνδης, οι δύτες γνωρίζουν τη μορφολογία του σπηλαίου και τις συνθήκες που επικρατούν.

Σύμφωνα με το CNNi τουλάχιστον πέντε ασθενοφόρα βρίσκονται στην περιοχή, καθώς οι δύτες επιστρέφουν στην πλημμυρισμένη σπηλιά για να προσεγγίσουν τους οκτώ μαθητές και τον προπονητή τους.

Στις συναντήσεις τοπικών αξιωματούχων και ειδικών για τον τρόπο διεξαγωγής της δεύτερης φάσης διάσωσης που προηγήθηκε, κρίθηκε σκόπιμο οι δύτες να τοποθετήσουν περισσότερες φιάλες οξυγόνου στην υποβρύχια διαδρομή, διαδικασία που απαιτεί χρόνο, κάτι που εξηγεί την καθυστέρηση στην έναρξη του β σκέλους της επιχείρησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε πως οι πρώτοι τέσσερις διασωθέντες μαθητές είναι καλά στην υγεία τους και υποβάλλονται σε ενδελεχείς ιατρικούς ελέγχους.

Παρότι δεν έχει γίνει γνωστό αν η δεύτερη φάση διάσωσης θα είναι και η τελευταία, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ, οι εναπομείναντες εννέα στο σπήλαιο θα απομακρυνθούν σε ομάδες των τεσσάρων, που σημαίνει πως θα υπάρξουν τουλάχιστον άλλες δύο επιχειρήσεις. Σημειωτέον πως η Αυστραλία έχει στείλει 19μελή ομάδα στήριξης στην κολοσσιαία επιχείρηση διάσωσης.

Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες που διακινήθηκαν νωρίτερα για το ότι ένας από τους τέσσερις διασωθέντες είναι ο 25χρονος προπονητής των μικρών ποδοσφαιριστών, Ekapol Chanthawong, δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Οι πληροφορίες ήθελαν τον προπονητή να βγαίνει από τους πρώτους λόγω αδυναμίας, αφού ήταν εκείνος που έδωσε ό,τι διέθετε από φαγητό στους μαθητές, ενόσω περίμεναν τους διασώστες να τους εντοπίσουν.

Παγκόσμια ανακούφιση

Χθες, η είδηση της επιτυχούς διάσωσης των πρώτων τεσσάρων παιδιών, προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση.

Το κάθε παιδί συνοδευόταν από δύο δύτες, με τον ένα να προηγείται, κρατώντας τη φιάλη οξυγόνου και τον δεύτερο να ακολουθεί το παιδί, καθένα από τα οποία φορούσε μάσκα που κάλυπτε όλο το πρόσωπο.

Ήταν τέτοια η φόρτιση ώστε στο τέλος της δύσκολης διαδρομής των 3,2 μέτρων και καθώς έβγαιναν από το σπήλαιο, οι δύτες – σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Guardian – αγκάλιασαν τα παιδιά.

(Πηγή)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA