Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο, ανακοίνωσαν τα ανάκτορα. Ήταν 88 ετών.
Ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ ανήλθε στον θρόνο το 1946. Η απώλειά του προκαλεί βαθύ πένθος στην Ταϊλάνδη, όπου θεωρούνταν πυλώνας σταθερότητας στη διάρκεια δεκαετιών πολιτικής αναταραχής και ταχείας ανάπτυξης.
Τα ανάκτορα δεν ανέφεραν την αιτία του θανάτου του, αλλά νοσηλευόταν για διάφορες παθήσεις το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης χρονιάς.
“Η μεγαλειότητά του απεβίωσε ειρηνικά στο Νοσοκομείο Σιριράτζ”, ανέφερε το παλάτι, προσθέτοντας πως ο βασιλιάς πέθανε στις 15:52 τοπική ώρα (8:52 ώρα Γκρίνουιτς).
Ο γιος και διάδοχός του, ο 63χρονος πρίγκιπας διάδοχος Μάχα Βατζιραλονγκόρν, αναμένεται να γίνει ο νέος βασιλιάς της Ταϊλάνδης.
Ο πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-οτσά απηύθυνε διάγγελμα λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του βασιλιά για να πει ότι ο διάδοχος του θρόνου έχει οριστεί από το 1972 και πως η κυβέρνηση θα ενημερώσει το κοινοβούλιο για την επιλογή.
Ο Πραγιούτ δεν κατονόμασε τον διάδοχο, ωστόσο ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ είχε ορίσει προφανώς τον Βατζιραλονγκόρν ως διάδοχό του όταν τον διόρισε πρίγκιπα διάδοχο το 1972.
“Η κυβέρνηση θα ενημερώσει τη Εθνική Νομοθετική Συνέλευση ότι η Μεγαλειότητά του ο Βασιλιάς είχε ήδη ορίσει τον διάδοχό του”, είπε ο Πραγιούτ, που φορούσε μαύρο κοστούμι και γραβάτα.
Το κοινοβούλιο αναμένεται να συνέλθει σε ειδική συνεδρίαση αργότερα σήμερα.
Ο Πραγιούτ κάλεσε τους Ταϊλανδούς να αγαπούν ο ένας τον άλλο και να προασπίσουν “την πατρική γη”.
Η ανησυχία για την υγεία του βασιλιά και τη διαδοχή του ήταν το υπόβαθρο για πάνω από μια δεκαετία πολιτικής αναταραχής στην Ταϊλάνδη, περιλαμβανομένων και δύο πραξικοπημάτων.
Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο βασιλιάς. Πολλοί έβαλαν τα κλάματα όταν κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου του.
Ο βασιλιάς είναι επικεφαλής ενός θεσμού που κατέχει κεντρική θέση στην ταυτότητα της Ταϊλάνδης και θεωρείται πατέρας του έθνους.
Οι περισσότεροι Ταϊλανδοί δεν έχουν γνωρίσει άλλον μονάρχη.
Η Παριτσάρτ Καεουσίν, 35 ετών, που εργάζεται σε τράπεζα, στεκόταν σε μια άκρη του κήπου του νοσοκομείου, με το βλέμμα στραμμένο στον τελευταίο όροφο του κτιρίου όπου νοσηλευόταν ο βασιλιάς.
“Ήξερα ότι ήταν άρρωστος, αλλά ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφθασε αυτή η μέρα”, είπε, πνίγοντας τους λυγμούς της.
“Γι’ αυτό ήρθα εδώ – να το ακούσω με τ’ αυτιά μου”. Είπε πως ήταν σαν να πέθανε ένα μέλος της οικογένειάς της. “Ήταν σαν μπαμπάς μας”.
Ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ θεωρείτο δύναμη ενότητας και υπήρχαν επί μακρόν ανησυχίες ότι χωρίς αυτόν οι διαιρέσεις της χώρας ενδέχεται να επιδεινωθούν.
Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανόν υπό τη στρατιωτική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πραγιούτ Τσαν-οτσά ο οποίος κυβερνά με σιδηρά πυγμή μετά την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης το 2014.
Ο πρίγκιπας Βατζιραλονγκόρν θα πρέπει να κερδίσει τον σεβασμό και τη λατρεία που απολάμβανε ο πατέρας του έπειτα από επτά δεκαετίες στον θρόνο.
Έχει κρατήσει χαμηλότερους τόνους από τον βασιλιά Μπουμιμπόλ στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, όμως τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναλάβει περισσότερα δημόσια καθήκοντα τα οποία ο βασιλιάς δεν ήταν πια σε θέση να φέρει σε πέρας. Ο πρίγκιπας χώρισε με την τρίτη σύζυγό του το 2014.
Η αυστηρή νομοθεσία της Ταϊλάνδης για εγκλήματα εσχάτης προδοσίας δεν έχουν αφήσει πολύ χώρο για δημόσια συζήτηση σχετικά με τη διαδοχή του.
Ο Πραγιούτ είπε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα τηρήσουν πένθος για έναν χρόνο. Κάλεσε επίσης τους Ταϊλανδούς να απέχουν από “εορταστικές εκδηλώσεις” για 30 ημέρες. Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια και στα σχολεία για 30 ημέρες, είπε.
Η αποτέφρωση της βασιλικής σορού θα απαιτεήσει μήνες προετοιμασίας. Όταν η αδελφή του βασιλιά πέθανε το 2008, κηρύχθηκε πένθος 100 ημερών. Αποτεφρώθηκε δέκα μήνες μετά τον θάνατό της.
Η στέψη του διαδόχου θα πραγματοποιηθεί αφού λήξει η περίοδος πένθους.