Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιούν τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος.
Νέοι καλλιτέχνες μαζί με σπουδαστές συμμετέχουν μαζικά στη διαμαρτυρία, οι οποίοι διεκδικούν την άμεση θεσμική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, με περαιτέρω στόχο την εξίσωση τους με τις σπουδές των ΑΕΙ και την αύξηση της χρηματοδότησής τους. Μαζί τους πολλοί παλαιότεροι και σημαντικοί ηθοποιοί.
Οι καλλιτέχνες καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση «δεν τους θεωρεί επαγγελματίες, αλλά κάποιους περίεργους που κάνουν το χόμπι τους», αφού νομοθετεί την εξίσωση των πτυχίων των αποφοίτων των δραματικών σχολών, των ωδείων, των κινηματογραφικών σχολών και των σχολών χορού με απλούς αποφοίτους λυκείου.
Συγκεκριμένα, τονίζουν σε ανακοίνωση τους ότι «Τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, θεωρούν ότι οι καλλιτεχνικές σχολές που εποπτεύονται από το ΥΠΠΟ, το οποίο ορίζει τα προγράμματα σπουδών τους, εγκρίνει τους διορισμούς των καθηγητών τους, διενεργεί τις εξετάσεις και υπογράφει τα πτυχία τους, έχουν μηδενική εκπαιδευτική αξία».
Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό διεκδικούν:
– Την άμεση ανάκληση του προεδρικού διατάγματος και την αντικατάσταση της διαβάθμισης ΔΕ με ΤΕ και ΠΕ όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
– Την διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σχολών, όπως είναι το πάγιο αίτημά μας εδώ και χρόνια.
– Την ίδρυση ανώτατων δημόσιων τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
Τέλος στην ανακοίνωση της ΠΟΘΑ υπογραμμίζεται ότι «Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να απαξιώσει τον καλλιτεχνικό κόσμο. Της προτείνουμε να το ξανασκεφτεί πολύ σοβαρά. Όπως μας βρήκε απέναντί της τα χρόνια της πανδημίας, έτσι θα μας βρει απέναντί της και τώρα. Δεν θα ανεχθούμε την ηθική και επαγγελματική υποτίμηση που επιχειρεί, ούτε την περεταίρω υποβάθμιση των Σπουδών μας».
«Τρίτη 27/12/2022 ώρα 11:00 Παράσταση Διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Πολιτισμού
Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση απαξιώνει τους ανθρώπους του Πολιτισμού. Μετά από τα εξαιρετικά δύσκολα χρόνια της πανδημίας, στα οποία απέδειξε ότι δεν μας θεωρεί επαγγελματίες, αλλά κάποιους περίεργους που κάνουν το χόμπι τους, έρχεται να επικυρώσει και νομοθετικά αυτή την άποψη. Με το ΠΔ 85/2022 και τις υπογραφές της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελαροπούλου, μας κατατάσσει στην βαθμίδα ΔΕ, δηλαδή εξισώνει με απλούς αποφοίτους λυκείου, τους αποφοίτους των δραματικών σχολών, των ωδείων, των κινηματογραφικών σχολών και των σχολών χορού. Τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, θεωρούν ότι οι καλλιτεχνικές σχολές που εποπτεύονται από το ΥΠΠΟ, το οποίο ορίζει τα προγράμματα σπουδών τους, εγκρίνει τους διορισμούς των καθηγητών τους, διενεργεί τις εξετάσεις και υπογράφει τα πτυχία τους, έχουν μηδενική εκπαιδευτική αξία.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο καθ’ ύλην αρμόδιος από την πλευρά του ΥΠΠΟ, προσπαθεί να υποτιμήσει το ζήτημα, λέγοντας ότι η ρύθμιση αυτή αφορά μόνο την εργασιακή σχέση των εργαζόμενων αυτών με τους ΟΤΑ και άλλους δημόσιους φορείς. Δηλαδή η δυσμενής εργασιακή μεταβολή που αφορά τους εργαζόμενους σε δημοτικές καλλιτεχνικές σχολές, δεν είναι κατά τη γνώμη του κάτι σημαντικό.
Σήμερα, στα πλαίσια της κινητοποίησης που αποφασίστηκε στην κατάληψη της ΑΝΩΤΕΡΗΣ Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης επιχείρησε να μας κατευνάσει και να μεταθέσει την ευθύνη στο υπουργείο Παιδείας, χωρίς, όμως, να δεσμευτεί για τίποτα.
Πίσω από όλα αυτά υπάρχει η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαξιώσει τον καλλιτεχνικό κόσμο. Της προτείνουμε να το ξανασκεφτεί πολύ σοβαρά. Όπως μας βρήκε απέναντί της τα χρόνια της πανδημίας, έτσι θα μας βρει απέναντί της και τώρα. Δεν θα ανεχθούμε την ηθική και επαγγελματική υποτίμηση που επιχειρεί, ούτε την περεταίρω υποβάθμιση των Σπουδών μας.
Διεκδικούμε:
– Την άμεση ανάκληση του προεδρικού διατάγματος και την αντικατάσταση της διαβάθμισης ΔΕ με ΤΕ και ΠΕ όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
– Την διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σχολών, όπως είναι το πάγιο αίτημά μας εδώ και χρόνια.
– Την ίδρυση ανώτατων δημόσιων τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας την Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00 πμ, στο Υπουργείο Πολιτισμού».