ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεργιακό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα: «Οι εργαζόμενοι δεν δέχονται τη σύγχρονη σκλαβιά»

Χιλιάδες εργαζόμενοι, απεργοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διατράνωσαν την «αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά, στην κοροϊδία της κυβέρνησης με τις τριετίες, στην εγκληματική πολιτική που βουλιάζει δικαιώματα, ζωές και περιουσίες στη λάσπη».

Υπογράμμισαν την απόφασή τους «να μην αποδεχθούν τη σύγχρονη σκλαβιά, με όσους νόμους και διατάξεις κι αν την επικυρώσουν, κράτος και κυβερνήσεις».

Διεκδίκησαν «Συλλογικές Συμβάσεις, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, σταθερό ωράριο εργασίας, δουλειά με δικαιώματα». Εξέφρασαν, επίσης, την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες από τις πλημμύρες και διεκδίκησαν «άμεσες αποζημιώσεις στο 100%, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους».

Nick Paleologos / SOOC

«Το 8ωρο κερδήθηκε με αγώνες και με αίμα», και «με απλήρωτη εργασία και τσάκισμα μισθών χτίζονται τα κέρδη των αφεντικών» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν στο συλλαλητήριο, ενώ παράλληλα οι διαδηλωτές υπογράμμισαν πως «έχουν ανοιχτό μέτωπο με την πολιτική που βουλιάζει συνολικά τη ζωή και τα δικαιώματά τους, γιατί τα θεωρεί “κόστος” που ζημιώνουν τα κέρδη».

Με κεντρικό σύνθημα «Να μην ψηφιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης», η ΑΔΕΔΥ, καθώς και εργατικά σωματεία, συγκεντρώθηκαν μετά τις 10:30 στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στην πλατεία Κλαυθμώνος, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας.

«Σήμερα απεργούμε για να μην ψηφιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο επί της ουσίας καταργεί το 8ωρο, διαλύει τον εργασιακό χρόνο των εργαζομένων καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, καταργεί επί της ουσίας την πενθήμερη εργασία και ταυτόχρονα ποινικοποιεί ακόμη περισσότερο το δικαίωμά μας στην απεργία. Είναι ένα νομοσχέδιο αντεργατικό που έρχεται ως συνέχεια του νόμου Χατζηδάκη, ένας νόμος που το συνδικαλιστικό κίνημα ζητά να καταργηθεί … Σήμερα ουσιαστικά η κυβέρνηση νομοθετεί ακόμη περισσότερο τιμωρητικές διατάξεις για το δικαίωμα στην απεργία που κατοχυρώνεται από το άρθρο 23 του Συντάγματος», ανέφερε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης. Επιπλέον τόνισε: «Είμαστε εδώ μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ακριβώς για να μην περάσει αυτό το νομοθέτημα και ταυτόχρονα για να διεκδικήσουμε να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας. Σε μία περίοδο απίστευτης ακρίβειας οι εργαζόμενοι όλοι, οι μικρομαγαζάτορες, μικροεπαγγελματίες έχουν τεράστια προβλήματα, κι αντί η κυβέρνηση να ασχοληθεί με αυτά, τη στιγμή που η χώρα μετράει ακόμα τις πληγές της από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις πλημμύρες, φέρνει για ψήφιση ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει απέναντί του ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας. Γι αυτό είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε τους αγώνες μέχρι την κατάργησή του».

Στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γγ Δημήτρη Κουτσούμπα. Επίσης συμμετείχαν ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα και των δήμων απεργούμε μαζικά», τόνισε ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Απαντώντας από το βήμα της συγκέντρωσης στις «απορίες» του υπουργού Εργασίας «γιατί απεργούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο» επισήμανε: «Ξέρουν, κύριε υπουργέ, και τα σωματεία και οι εργαζόμενοι να διαβάζουν», και τόνισε πως «διατάξεις όπως η δουλειά το Σαββάτο, για έξι μέρες την εβδομάδα, η διευθέτηση εργασίας, η υπεράσπιση της απεργοσπασίας και οι ποινές σε όποιον αγωνίζεται, σαφώς και αφορούν και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο».

«Είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη να δώσει ενιαία αυτή τη μάχη», τόνισε ο Β. Πετρόπουλος.

Nick Paleologos / SOOC

Την «εγκληματική απουσία αντιπλημμυρικών έργων και τις συνέπειες των σχετικών ελλείψεων στην αγροτική παραγωγή», ανέδειξε ο Θωμάς Κούκος, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Λαϊκών Αγορών, από την περιοχή της Φαρκαδόνας Τρικάλων.

«Οι μόνοι που στάθηκαν δίπλα στους αγροτοκτηνοτρόφους είναι τα συνδικάτα», υπογράμμισε και επισήμανε ότι «η αλληλεγγύη αν και είναι απαραίτητη δεν φτάνει, αλλά είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση για να μπορούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν να ζουν και να δουλεύουν στον τόπο τους».

«Σήμερα, η μεγάλη πανεργατική απεργία που πήρε πλέον πανελλαδικά χαρακτηριστικά, η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση εδώ στο Σύνταγμα, τους χάλασε τα σχέδια» τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Ν. Αττικής.

«Κάνουμε σε όλους καθαρό από αυτή εδώ τη συγκέντρωση, στην κυβέρνηση, στους εργοδότες και τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων: το βασικό αίτημα της απεργίας μας είναι να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, να το πάρουν πίσω. Αυτοί που θα το ψηφίσουν έχουν τεράστια ευθύνη και θα το πληρώσουν», επισήμανε και τόνισε την ανάγκη, με αλληλεγγύη, με κοινή δράση «να δυναμώσει η προσπάθεια για να στραφούν ακόμα περισσότερα σωματεία απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική».

«Να δυναμώσει η κοινή δράση με τους αγρότες και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και εμπόρους που σήμερα τους καταστρέφει η πολιτική που άφησε απροστάτευτη τη Θεσσαλία, τον Έβρο, την Εύβοια» πρόσθεσε.

Το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση έδωσαν εκατοντάδες συμβασιούχοι πυροσβέστες που δίνουν αγώνα για τη μονιμοποίησή τους.

«Είμαστε εδώ για να εκπροσωπήσουμε τις μπεζ στολές, που 31 Οκτωβρίου δυστυχώς θα πάνε στο ταμείο ανεργίας», σημείωσε ο Θάνος Ψαρόπουλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών.

Nick Paleologos / SOOC

«Οι ανάγκες της Πυροσβεστικής δεν είναι εποχιακές», υπογράμμισε και χειροκροτήθηκε θερμά από τους συναδέλφους του και όλους τους συγκεντρωμένους.

«Ενώ ο λαός μας στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ είναι ακόμα ανοικτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενούς τους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα», επισήμανε μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του. Επιπλέον σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους «χιλιάδες εργαζόμενους που συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας» ενώ προσθέτει ότι: «Η σημερινή απεργία είναι αφετηρία νέων, αγωνιστικών κινητοποιήσεων ώστε να ακυρωθεί στην πράξη ο σχεδιασμός την κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων που μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους, να ξεχάσουμε το 8ωρο και να ζούμε για να δουλεύουμε μέσα σε ευέλικτες-εργασιακές σχέσεις ομηρίας».

Το μήνυμα της «επιτυχίας της απεργίας, ιδιαίτερα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς που υπάρχουν σωματεία», μετέφερε στην απεργιακή συγκέντρωση ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους απεργούς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που «έκαναν κουρελόχαρτο τους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις που έβγαλαν την κινητοποίηση “παράνομη”».

«Σήμερα πήραν την απάντησή τους. Η επιτυχία της απεργίας είναι η αφετηρία για να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων», τόνισε, «ενάντια στην πολιτική που τους πνίγει, τους καίει, τους δολοφονεί στους τόπους δουλειάς, τους καταδικάζει στην εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία. Εμπρός για νέους αγώνες», τόνισε ο Νίκος Μαυροκέφαλος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA