ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγρoτικά μπλόκα από σήμερα σε εθνικές και επαρχιακές οδούς

Μετά την απόφαση της χθεσινής πανελλαδικής σύσκεψης στην Λάρισα, οι αγρότες κλιμακώνουν από σήμερα Τετάρτη (7/2) της κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα, με συλλαλητήρια στις πόλεις και μπλόκα σε εθνικές και επαρχιακές οδούς.

Στη σύσκεψη της Νίκαιας στη Λάρισα συμμετείχαν αγρότες από 55 μπλόκα και 70 συνεταιρισμούς, οι οποίοι κατέληξαν στα παρακάτω αιτήματα:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
  • 7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα.
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
  • Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ.
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.
  • Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Τετάρτη, οι αγρότες στο μπλόκο της Λαμίας θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στις 12 μ., ενώ οι αγροτικοί σύλλογοι της Εύβοιας καλούν σε πανευβοϊκό συλλαλητήριο για αύριο Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, στις 12 μ., στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, στη Χαλκίδα.

Σύμφωνα με το agro24.gr, αντίστοιχες αγωνιστικές πρωτοβουλίες κλιμάκωσης αναμένεται να πάρουν μέσα από τις συνελεύσεις τους και οι αγρότες των μπλόκων του Κάστρου Βοιωτίας, της Αταλάντης και του Νέου Μοναστηρίου Δομοκού.

Σε νέες συγκεντρώσεις με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα στους δρόμους καλεί για σήμερα Τετάρτη, στην Αχαΐα, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ερυμάνθου. Καλεί να βγουν όλοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι στους δρόμους, πιο μαζικά και αποφασιστικά, κλιμακώνοντας τη δράση τους, για το στήσιμο μπλόκων στους κόμβους Σταυροδρομίου και Κουρλαμπά, στις 11 π.μ.

Συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα εξήγγειλαν και οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας, για σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας καλούν σήμερα σε κινητοποίηση στην Ηγουμενίτσα στις 10.30 π.μ. στο Δημοτικό Στάδιο και πορεία στην πόλη και το λιμάνι.

Στα Γρεβενά, στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σήμερα στο μπλόκο των Γρεβενών μαζί με συλλόγους και φορείς της περιοχής.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου καλεί όλους τους αγρότες του νησιού σε σύσκεψη σήμερα Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, στις 8 μ.μ. στο θέατρο του Σαρακινάδου για να αποφασίσουν από κοινού τις επόμενες κινήσεις τους.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων και Ηρακλείου και η Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου αποφάσισαν το στήσιμο μπλόκου και στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο κόμβο των Πεζών, από τη Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στις 11 π.μ.

Ο Π. Μαρινάκης βλέπει «λεφτόδεντρα», αλλά όχι τα αιτήματα – Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τους αγρότες

Την ίδια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στο ERTnews, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία των αγροτών.

Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο με τους αγρότες και ερωτηθείς για το τι στόχο έχει ο εν λόγω διάλογος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση περιμένει να υποβληθεί προφανώς ένα συγκεκριμένο αίτημα για θεσμική συνάντηση με εκπροσώπους επαγγελματιών και μάλιστα ενός κλάδου ο οποίος είναι μια από τις πιο βαριές βιομηχανίες της χώρας μας, μια συγκεκριμένη συνάντηση με συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως τόνισε.

Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ποτέ, ούτε είχε ποτέ αντίρρηση να συνομιλεί με τους πολίτες, να συνομιλεί με τους εκπροσώπους. Αυτή τη στιγμή προφανώς περιμένουμε να υποβληθεί ένα συγκεκριμένο αίτημα με συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία θα το συνοδεύουν και εδώ είμαστε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι αυτά τα οποία είναι και τα οποία δεν αλλάζουν, όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι τα χρήματα φυτρώνουν, δεν φυτρώνουν. Και το πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτό τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά από παρεμβάσεις: μειώσεις φόρων για τα λιπάσματα, για τις ζωοτροφές, της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Και τώρα νομίζω ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή έχουν μεγάλη σημασία. Δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά είναι ανακοινώσεις οι οποίες είναι κοστολογημένες, θα εφαρμοστούν και θεωρώ ότι είναι σημαντικές.

Ανοιχτός στο διάλογο εμφανίζεται και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος από το βήμα της Βουλής επεσήμανε ότι «σε όλους τους τόνους και σε όλα τα επίπεδα έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η επίλυση των προβλημάτων του κλάδου αποτελεί προτεραιότητά μας». Επίσης, πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι πολλά από τα προβλήματα αυτά λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης έχουν ενταθεί. Εδώ είμαστε για να τα συζητήσουμε και να λάβουμε ρεαλιστικές αποφάσεις μαζί με τους αγρότες. Αποφάσεις που διασφαλίζουν ένα πιο σταθερό μέλλον στην αγροτική παραγωγή, χωρίς όμως να υπονομεύουν το αύριο της χώρας και συνολικά τις μακροχρόνιες θυσίες του ελληνικού λαού».

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι «το μέλλον μας είναι κοινό και διαμορφώνεται μόνο μέσα από την κοινή προσπάθεια, με συναινέσεις και διάλογο, όχι με αντιπαραθέσεις και αρνήσεις» και υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα στις δημοκρατίες λύνονται με διάλογο και με διάθεση συνεννόηση, στα οποία η Κυβέρνηση επιμένει».

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», ο αμυγδαλοπαραγωγός Κώστας Μητρόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Έχουμε μείνει από πέρυσι το Μάρτιο απλήρωτοι από τον παγετό. Αυτό το Μάρτιο ξεκινάει καινούργια καλλιεργητική σεζόν. Με 20, 22, 25 βαθμούς, όπου θα φτάσει η θερμοκρασία ξανά στην καινούργια σεζόν.

Έχουν γίνει όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες, φάρμακα, λιπάσματα, κλαδέματα, καλλιέργεια και αναρωτιόμαστε (τι θα γίνει), γιατί ο καιρός πλέον δεν είναι σύμμαχος, είναι απέναντι. Το είδαμε περίτρανα και με την πλημμύρα. Την πρωτοφανή πλημμύρα, αυτή που κράτησε 40 μέρες κλειστή την εθνική οδό και δεν άνοιξε ρουθούνι. Δεν έχει έρθει ένας εισαγγελέας να μάθουμε μέχρι και σήμερα, πέντε μήνες μετά, τι γίνεται».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA