Categories: TECHNEWS

Σνόουντεν: Ανακτήστε τον έλεγχο των προσωπικών σας δεδομένων

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν απευθύνθηκε μια ακόμα φορά στο διεθνές ακροατήριο, παραχωρώντας συνέντευξη στον Τζακ Ντόρσι, τον επικεφαλής του Twitter, σε ζωντανή μετάδοση μέσω Periscope.

O άνθρωπος που αποκάλυψε την μαζική παρακολούθηση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, εστίασε στην αυξανόμενη συσσώρευση καλά δομημένων πληροφοριών για κάθε χρήστη του Διαδικτύου στα χέρια επιχειρήσεων, αλλά και τον κίνδυνο κατάχρησης εξουσίας.

Τις επεξεργάζονται και τις εμπορεύονται, όταν οι ίδιοι οι χρήστες δεν μπορούν να ελέγξουν ποιος γνωρίζει τι για τον καθένα μας, σημείωσε ο Σνόουντεν.

Ο Σνόουντεν αναγνώρισε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο περιεχόμενο και τα λεγόμενα μεταδεδομένα, όπως για παράδειγμα υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην υποκλοπή μιας τηλεφωνικής συνομιλίας και την γνώση της επικοινωνίας, της συχνότητας επικοινωνίας και τη διάρκεια των κλήσεων.

Οι περισσότεροι θα θεωρήσουν, επιχειρηματολόγησε ο Σνόουντεν, ότι η κατοχή των metadata θα έπρεπε να μας ανησυχεί λιγότερο, δεν είναι όμως έτσι, είπε. Κι αυτό καθώς, από αυτά τα metadata μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα σε μεγάλη κλίμακα.

Αναφέρθηκε επίσης στον όγκο των διαθέσιμων πληροφοριών που συσσωρεύονται για κάθε χρήστη του Διαδικτύου και επικεντρώθηκε στην υπαρκτή πλέον δυνατότητα των κυβερνήσεων να μάθουν πληροφορίες όπως όλα τα περιοδικά ή όλα τα βιβλία που διαβάζετε (όλα τα δημοσιεύματα που αναγνώσατε online).

«Στο παρελθόν, τα πιστεύω σας, το μέλλον, οι ελπίδες και τα όνειρά σας, σας ανήκαν. Ολοένα περισσότερο, περνούν στην κατοχή επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να τα κοινοποιήσουν όπου θέλουν, χωρίς πολύ επίβλεψη».

Δεν υποστήριξε ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να γίνεται συλλογή προσωπικών δεδομένων εξ ολοκλήρου. Η άποψή του είναι ότι θα πρέπει ο ίδιος ο χρήστης να ανακτήσει τον έλεγχο της κατοχής των δεδομένων του (πρέπει να μπορείς ανά πάσα στιγμή να γνωρίζεις ποιος γνωρίζει τι για σένα και πώς το έμαθε).

Κατά τον Σνόουντεν, το σημαντικότερο πρόβλημα του μέλλοντός μας είναι πώς θα μας επιστραφεί ο έλεγχος όλων όσων μας προσδιορίζουν και μας ταυτοποιούν, ο έλεγχος της ταυτότητάς μας.

Πηγή: In.gr

Σπήλιος Τσακίρης