Σίγουρα όταν πας σε μια άλλη χώρα, θέλεις να δοκιμάσεις το φαγητό της. Τι γίνεται όμως όταν είναι πιο ακριβό απ’ όσο φανταζόσουν; Οι τιμές του φαγητού είναι υψηλότερες στην Ελβετία, ενώ η Ελλάδα είναι η 18η πιο ακριβή χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Eurostat. Tα στοιχεία προέρχονται από μία έρευνα 440 συγκρίσιμων προϊόντων φαγητού, ροφημάτων και καπνικών προϊόντων.
Αυτά είναι κάποια ευρήματα από την πιο πρόσφατη έρευνα της Eurostat για το φαγητό, τα ροφήματα και τις τιμές του καπνού το 2015.
Το αλκοόλ στην Ιρλανδία ήταν περίπου 75% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ στην Βουλγαρία ήταν 36% πιο κάτω.
Ο καπνός ήταν πιο υψηλός στη Μ. Βρετανία (119% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), ενώ ήταν χαμηλότερος στη Βουλγαρία (50% χαμηλότερα του μέσου όρου).
Η Δανία είναι η πιο ακριβή χώρα για ψωμί, δημητριακά, κρέας και ψάρι, ενώ η Κύπρος είναι πιο ακριβή για το γάλα, το τυρί και τα αβγά.
Ανάμεσα σε όλες τις 38 χώρες, η Ρουμανία είναι η φθηνότερη χώρα για ψωμί και δημητριακά, η Αλβανία για κρέας, η ΠΓΔΜ για ψάρι, ενώ η Πολωνία είναι η φθηνότερη λύση για γαλακτοκομικά προϊόντα.
Το χαμηλότερο επίπεδο τιμών για ψωμί και δημητριακά βρέθηκε στην Ρουμανία, ενώ για κρέας, γάλα, τυρί και αβγά στην Πολωνία και για ψάρι στην Βουλγαρία.